HDP, torba tasarıdaki 'kayyum'a karşı çıktı

HDP, TBMM'deki torba yasa tasarısındaki belediyelerle ilgili düzenlemeye karşı çıktı

Google Haberlere Abone ol
HDP, torba tasarıdaki 'kayyum'a karşı çıktı
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, önceki gün TBMM'ye sevk edilen, "Torba Tasarı'daki düzenleme, seçilmiş belediye başkanlarının yerine seçilmemiş birinin atanmasını mümkün kılıyor. Bu da kayyum demektir." dedi.

Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Olağanüstü hal, (OHAL) Kanunu çerçevesinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) etkisinin uzun vadede ortaya çıkacağını belirterek, KHK'larla "Bakanlıklara sınırsız ve subjektif yetkiler verildiğini" öne sürdü.

Beştaş, "Bu işin cadı avına dönüşmesi neredeyse kaçınılmaz hale geldi. Yaşla birlikte kuru da yanacak gibi duruyor." ifadesini kullandı.

Darbecilere en ağır ceza verilmesi konusunda hükümet ve diğer siyasi partilerle hiçbir görüş ayrılıklarının bulunmadığını anlatan Beştaş, "15 Temmuz'un ardından yaptırımlar uygulanırken hukuktan uzaklaşmak başka darbe zeminlerine hazırlık oluşturur ve bununla ilgili tehlike çanları çalmaya devam ediyor." diye konuştu.

"OHAL Kanunu'nun amacı ve kapsamı dışında düzenleme yapılamayacağına, temel kanunlarda değişiklik yapılamayacağına, Anayasa'nın gözardı edilemeyeceğine" işaret eden Beştaş, OHAL kapsamında çıkarılan kararnamelere karşı iptal davası açılabileceğini ancak yürütmeyi durdurma kararı verilemeyeceğini kaydetti.

KHK'ların Meclis'e gelmesi gerektiğini, önceki gün Meclis'e sunulan, "Torba Tasarı"da, belediye başkanlarının görevden alınması, tutuklanması sonrasında yapılacak işlemlerle ilgili düzenlemeler yapıldığını anımsatan Beştaş, şunları söyledi:

"Halkın belediye başkanına verdiği yetki vali ve İçişleri Bakanı tarafından kullanılacak. Torba Tasarı'daki düzenleme, terör veya başka bahanelerle, seçilmiş belediye başkanlarının yerine seçilmemiş birinin atanmasını mümkün kılıyor. Bu da kayyum demektir. Bu, belediyelere, yerel yönetimlere darbe niteliğinde düzenlemedir. Bunun Meclis'e darbeden bir farkı yoktur. Bu asla kabul edilebilir bir düzenleme değil. Tasarı'dan derhal geri çekilsin."

HDP'li Beştaş, Şırnak ve Hakkari'nin il yapılması kararına ilişkin de "Cizre ve Yüksekova tabi ki il olsun ama Şırnak ve Hakkari'nin intikam duygusuyla cezalandırılmasını kabul etmek mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Beştaş, "Çözüm Süreci"nin bitirilmesiyle ilgili gündemdeki iddiaların tümüyle soyut olduğunu kaydetti.

Yorumlar