HDP molozların kaldırılmasına da karşı

HDP, Diyarbakır'un Sur ilçesinde meydana gelen yıkımdan sonra moloz temizleme çalışmalarına "Deliller yok ediliyor, molozların arasında cesetler var" gibi gerekçeler öne sürerek karşı çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
HDP molozların kaldırılmasına da karşı

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Halk bu kadar kan ve gözyaşı arasında inim inim inlerken, AKP'nin tek bir gündemi var, Tayyip Erdoğan'a başkanlık yolu nasıl açılacak." dedi.

Baluken, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Sur, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova'daki operasyonlara değindi.

Sur ve İdil'de operasyonlar bitmesine rağmen, sokağa çıkma yasaklarının devam ettiğini belirten Baluken, "İdil'de her gün ev ve işyerleri yakılıyor. Sur'da da delilleri karartmaya yönelik, insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili yıkım politikası, molozlar kaldırılarak devam ediyor. Bize başvuran aileler çocuklarının cenazelerinin o moloz yığınları içinde olduğunu ifade ediyor. Cizre'de bütün delillerin kaldırıldığına kanaat getirildikten sonra, 20 gün sonra sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Cizre'de 20 günde girilmedik tek bir ev ve işyeri bırakılmadı. İdil ve Sur'da da operasyonlar bitmesine rağmen hala sokağa çıkma yasaklarının devam etmesinin nedeni budur." ifadesini kullandı.

Baluken, Sur'daki kamulaştırmayla, "talan ve gasbetme politikasının uygulandığını" iddia etti.

Söz konusu kamulaştırma uygulamalarının bölgeyle sınırlı kalmayacağını öne süren Baluken, şöyle devam etti: "Yap-işlet-devret modeli, yap-yık-gaspet modeline bırakmış durumda. Bunu da Sur'dan başlatıyor. AKP, Sur'u dümdüz ederek, orayı TOKİ'ye ya da yandaş rant çevrelerine açacağını zannediyorsa yanılıyor, buna müsaade edemeyiz. Bağlar'da sağlık ocağını yıkıp yerine karakol yapmak isteyen anlayış, Sur'u da karakollara hapsetmek istiyor. Kürtlerin yaşadığı yaşam alanları arasına selefi unsurlar yerleştirerek, kadim halklar arasına yeni bir çatışma ortamı yaratmak istiyor. Bu son derece tehlikeli bir zihniyettir."

Yorumlar