HDP, Kenan Evren için Meclis Başkanlığı'na başvurdu

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, müebbet hapis cezasına çarptırılan ve rütbelerinin sökülmesine karar verilen 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı Kenan Evren'in, cumhurbaşkanlığından kaynaklı tüm haklarının geri alınmasına...

Google Haberlere Abone ol
HDP, Kenan Evren için Meclis Başkanlığı'na başvurdu

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, müebbet hapis cezasına çarptırılan ve rütbelerinin sökülmesine karar verilen 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı Kenan Evren'in, cumhurbaşkanlığından kaynaklı tüm haklarının geri alınmasına dair 27 Ocak 2012 tarihinde verdiği kanun teklifinin TBMM İç Tüzüğü'nün 37'nci maddesi uyarınca doğrudan Genel Kurul gündemine alınması için bugün Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davası kapsamında yargılanan sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'yı müebbet hapis cezasına çarptırdı. Evren ve Şahinkaya'nın rütbelerinin sökülmesine hükmedildi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise darbe sonrası çıkardığı Anayasa'nın olanaklarıyla cumhurbaşkanı seçilen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, cumhurbaşkanlığından kaynaklı tüm haklarının geri alınmasına dair kanun teklifi verdi. Önder, bu teklifin Genel Kurul gündemine alınması için ise bugün Meclis Başkanlığı'na müracaat etti.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin verdiği zararları rakamlarla dile getiren Önder, "Kendisi meşru olmayan bir yönetimin çıkardığı yasaların hukuki ve meşru olduğu da düşünülemez. Darbe suçunun bir numaralı sanığı olarak yargılanması gereken Kenan Evren, çıkardığı darbe anayasasının olanaklarıyla cumhurbaşkanı olmuştur. Bugün ülkemizde hala yolsuzluğun, yoksulluğun, hukuksuzluğun var olmasında, akan kanda büyük payı olan Kenan Evren, cumhurbaşkanlıktan kaynaklı olanaklardan yararlanarak imtiyazlı bir şekilde yaşamaktadır. İnsanlığa karşı suç işlemiş birinin bu haklardan yararlanıyor olması günümüz demokrasisi için bir ayıp olduğu gibi darbenin mağdurlarına hakarettir." dedi. CİHAN

Yorumlar