HDP Eşbaşkanı Yüksekdağ: Silaha en fazla mesafe koyması gereken devlettir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, silah bırakmayla ilgili "İki tarafta silahla arasına mesafa koymalıdır. Ama en fazla da mesafe koyması gereken devlettir." dedi. Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Yüksekdağ,...

Google Haberlere Abone ol
HDP Eşbaşkanı Yüksekdağ: Silaha en fazla mesafe koyması gereken devlettir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, silah bırakmayla ilgili "İki tarafta silahla arasına mesafa koymalıdır. Ama en fazla da mesafe koyması gereken devlettir." dedi.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Yüksekdağ, Çorum ve Sivas'ta hayatını kaybedenleri saygıyla andı ve yapanlardan hesap soracaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı seçimine değinen Yüksekdağ, demokratik gelecek ve statükonun devam edip etmemesiyle ilgili bir tercih yapılacağını ifade etti.

Başbakanın cumhurbaşkanı seçimini kendi siyasi geleceği üzerine kurduğunu dile getiren Yüksekdağ, başkanlık sistemi ve diktatörlük hülyalarıyla Türkiye halklarına verilecek hiçbir şey olmadığını vurguladı. Halkın üzerine kurulacak yeni bir sultaya ihtiyaç ve otoriter bir anlayışın pekiştirilmesine ihtiyaç olmadığını vurgulayan Yüksekdağ, halkın daha fazla demokrasi ve özgürlüğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı seçimine eşitsiz bir yarış içine girdiklerini dile getiren Yüksekdağ, basın ve medya kanallarının iktidar lehine, bir adayın lehine tanık olunan bir dönemi yaşadıklarını belirtti. TRT'yi eleştiren Yüksekdağ, "TRT Tayyip Erdoğan'ın kanalı gibi çalışıyor. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu mu Tayyib Erdoğan Radyo Televizyon Kurumu mu? Hangisinin kurumu; bunu öğrenmek istiyoruz. Böyle devam edeceklerse isimlerini, adlarını değiştirsinler." diye konuştu.

Açılış adı altında yapılan propagandanın da derhal durdurulmasını isyeten Yüksekdağ, diğer adayların Hazine yardımı aldığını ancak kendi adaylarının almadığını ifade etti. Diğer adayların Hazine adayı olduğunu savunan Yüksekdağ, halkın adayının Selahattin Demirtaş olduğunu kaydetti. Irkçı ve faşist söylemlerin de kullanıldığını vurguladı. Yüksekdağ, "Çankaya'ya halk çıkacak, bize ait olanı alacağız, geleceğimizi alacağız." ifadelerini kullandı.

Çözüm sürecine de değinen Yüksekdağ, çerçeve yasayla tıkanmanın bir noktada aşılmaya gidildiğini söyledi. Bu yasayı olumlu görmekle birlikte halkların kazanımı olarak gördüklerini anlatan Yüksekdağ, bu süreçte yürütülen mücadelenin sadece bu çerçeveye sığmayacağını vurguladı. İktidar eğer öyle düşünüyorsa tarihsel bir yanılgı içinde olduklarını dile getiren Yüksekdağ, barış ve çözümün bu çerçeveye sığmayacak kadar kapsamlı ve geniş çaplı bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Siyasi tutsaklar özgürleştirilmeden, başta Abdullah Öcalan olmak üzere bu siyasi birikim ve niteliğin katılımın önü açılmadan Türkiye toplumunun özgürleşmesinin mümkün olmadığını savunan Yüksekdağ, hasta tutsaklar sorununun da ivedilikle çözülmesi gerektiğini ifade etti. "AKP hükümeti şansını hala zorluyor." diyen Yüksekdağ, çözümün önünün açılmasını talep etti.

Terörle Mücadele Yasası'nın lağv edilmesini isteyen Yüksekdağ, Türk Ceza Kanunu'ndaki anti demokratik maddelerin çıkarılması gerektiğini ifade etti. PKK tarafından şimdiye kadar bir tane eylem gerçekleşmediğini iddia eden Yüksekdağ, ancak güvenlik güçleri tarafından birçok eylem gerçekleştiğini savundu. Silah bırakılmasından bahsedildiğini anlatan Yüksekdağ, "İki tarafta silahla arasına mesafa koymalıdır. Ama en fazla da mesafe koyması gereken devlettir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar