HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü: Her vekil, layık olduğu liderce yönetiliyor

Halkların Demokrasisi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, "94 yıl sonra bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi hâlâ demokrasinin döl yatağı, egemenliğin sahibi değil; sadece para ve güç sahiplerinin egemenliği için halktan onay üreten bir kurums.

Google Haberlere Abone ol
HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü: Her vekil, layık olduğu liderce yönetiliyor

Halkların Demokrasisi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, "94 yıl sonra bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi hâlâ demokrasinin döl yatağı, egemenliğin sahibi değil; sadece para ve güç sahiplerinin egemenliği için halktan onay üreten bir kurumsa, bunun sorumluluğunu liderlere atfedemeyiz. Her vekil, layık olduğu liderce yönetiliyor." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 94. yıldönümü, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlanması ve günün anlam ve öneminin belirtilmesi amacıyla Mecliste özel bir oturum yapıldı. Oturumu Meclis Başkanı Cemil Çiçek yönetiyor. Halkların Demokrasisi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, sözlerine "Resmî takvime göre bugün bayram. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bundan 94 yıl önce kurulmuş olmasına ve çocuklarımıza adanmış bir bayram. Bayramınız kutlu olsun." ifadeleriyle başladı.

"Çocuklar bugün biraz olsun eğlendiriliyor olabilirler belki ama çoğumuz, Meclise de baktığımızda görüyoruz, neşe doluyor değiliz, tekerlemede olduğu gibi." diyen Kürkçü, 23 Nisanı bayram ilan edenlerin toplumu bir umutsuzluk deryasından kurtaran başarılarını kutlamakta hiç de haksız sayılmadıklarını kaydetti. "Bu kurtuluşun nimetlerini o gün de, bugün de bu toplumun üyeleri arasında eşit olarak paylaşmıyoruz." diyen Kürkçü, "Cumhuriyetçi ütopyanın sürekli beslediği yanılsamaya karşı, hiçbir zaman kederde, tasada ve kıvançta bir; imtiyazsız, sınıfsız bir kitle değiliz. Dünyada gelir dağılımı adaletsizliğinde 3'üncü sırada yer alan bir ülkede bu yanılsama da sadece kuru laftan ibaret değil." diye konuştu.

'GÜNÜN SORUSU..'

Kürkçü, günümüzün sorusunun "Türkiye Büyük Millet Meclisi, bugün halklarımızın kaderini değiştirmek üzere geçmişin bu yüklerinden kurtulmak için harekete geçebilecek mi, 1920'ler ve 30'lardan devralınan bu sorunları çözme iradesini ele alacak mı, savaşa son vererek Kürt halkına ve bütün halklarımıza barış ve özgürlük içinde bir yaşam sunacak mı?" olduğunu kaydetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin demokratik ve özgürlükçü bir yeni anayasayı yazarak toplumun ve devletin yeniden kuruluşunun yolunu açma gücünü kendi köklerinde arayabileceğini belirten Kürkçü, şöyle devam etti: "1920 Meclisinin yarım bıraktığı işi devralmaya cesaret edebilir. 2014'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi 1920-1922 Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynasından kendisine baktığında yürütme karşısında ne kadar büyük bir güç yitimine uğradığını dehşetle görecektir. Hem Meclis Başkanlığı hem Başkumandanlığı elinden tuttuğu hâlde Mustafa Kemal Paşa'nın kendisini sorgulayan milletvekillerine hesap vermek, diktatörlük eleştirilerini sineye çekmek ve eleştiri sahiplerine saygı göstermek zorunda kalışına bakarak vekillerimiz kendilerine değer biçebilirler. Doksan dört yıl sonra bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi hâlâ demokrasinin döl yatağı, egemenliğin sahibi değil sadece para ve güç sahiplerinin egemenliği için halktan onay üreten bir kurumsa bunun sorumluluğunu liderlere atfedemeyiz. Her vekil layık olduğu liderce yönetiliyor."

'TÜRKİYE, ÇOCUKLARA 23 NİSANI ADAMIŞ OLMANIN ÖTESİNDE NE SUNUYOR?'

"Türkiye çocuk dostu bir ülke olarak anılmak için çocuklara 23 Nisanı adamış olmanın ötesinde ne sunuyor?" diye soran Kürkçü, UNICEF'in 2012 Raporu'na göre Türkiye'de yaşayan 18 yaşından küçük 23 milyondan fazla çocuğun büyük bölümünün insan hakları ihlalleri mağduru olduğuna dikkat çekti.

Çocukların Türkiye Büyük Millet Meclisinde beklediği şeyin ise ihtiyaçlarının ne olduğunun kendilerine sorulması ve bunun gereklerinin karşılanması olduğunu dile getiren Kürkçü, "Türkiye Büyük Millet Meclisi işe, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne koyduğu çekinceleri kaldırarak ve bu hakları eksiksiz yaşama geçirerek başlayabilir. Çocuklarınıza nasıl davranıyorsanız, osunuz." ifadelerini kullandı.

Kürkçü'nün konuşmasının ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 94'üncü yıl dönümünün ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlanması ve günün anlam ve öneminin belirtilmesi amacıyla yapılan konuşmalar tamamlanmıştır. Kanun tasarı ve teklifleriyle komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için, 24 Nisan 2014 Perşembe günü, alınan karar gereğince, saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum." dedi. CİHAN

Yorumlar