HDP, cumhurbaşkanı seçimine ilk turda kendi adayı ile girecek

Halkların Demokratik Parti (HDP) eş genel başkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 22 Haziran’da yapacakları kongre öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. HDP’nin yine eş başkanlıkla yönetileceğini belirten Tuncel, eş...

Google Haberlere Abone ol
HDP, cumhurbaşkanı seçimine ilk turda kendi adayı ile girecek

Halkların Demokratik Parti (HDP) eş genel başkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 22 Haziran’da yapacakları kongre öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. HDP’nin yine eş başkanlıkla yönetileceğini belirten Tuncel, eş başkanlık için Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ismi ve başka pek çok kişinin isminin geçtiğini dile getirdi. Tuncel, ayrıca, cumhurbaşkanı seçimi ilk turuna kendi adayları ile gireceklerini aktardı.

HDP Ankara İl Başkanlığı’nda gerçekleşen basın toplantında, Kürkçü, partinin tüzüğü hakkında bilgi verdi. Tuncel ve kendisinin birinci kongrede verdikleri söze uyarak, ilk seçimli genel kurulda yerlerini başka adaylara bırakacaklarını vurgulayan Kürkçü, “Yapımız Meclis'te bir grubu bulanan bir parti yapılanmasına uygun değildi. Bu yüzden tüzüğümüzü değiştiriyoruz. Milletvekillerimizin partinin ve meclis komisyonları arasındaki ilişkisini yeniden tanımlayacak tüzük değişikliğine gideceğiz. Kadın kotasını tamamen kaldırıyoruz. Kadın meclislerinin doğrudan doğruya aday gösterdikleri her mevkide her konumda adaylarının doğrudan doğruya onların aday gösterildikleri konumlara yerleştirilmesi uygulamasını benimsiyoruz. Kadınların nerede görev alacağı konusunda kadınlar ne derse o olacak.” dedi.

“DEMOKRATİK ÖZERKLİK KONULARI PROGRAMA AÇIK BİR BİÇİMDE DÂHİL OLACAK”

İhtilafları ve anlaşmazlıklar için ombudsmanlık usulüne bağlayan bir uzlaşma kurulu oluşturduklarını aktaran Kürkçü, “Yerinden ve yerelden yönetim, demokratik özerklik konuları programa açık bir biçimde dâhil olacak. Kongremize, eş başkanlılar konusunda yapılmış olan başvurular ve adaylık önerileri var. Bunları bir hazırlık kurulumuz değerlendiriyor ve bir mutabakata vararak, bunu kongreye sunacak. Kongrede çarşaf liste ya da alternatif listeler dolaşmayacak.” bilgilerini verdi.

“KOMİSYON DURUMU DEĞERLENDİRECEK”

İkili, daha sonra basın mensuplarının sorularını da cevapladı. “Milletvekillerinden gelen bilgiler adaylık için Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın isimleri öne çıkıyor. Değerlendirmeniz ne?” sorusuna Tuncel, “Bu iki arkadaşlarımızın ismi geçiyor. Başka ismi geçen arkadaşlarımız da var. Komisyon durumu değerlendirecek. Büyük bir olasılıkla bir hafta içerinde netleştirip kamuoyu ile bu konuyu paylaşacağız.” cevabını verdi.

“İLK TURDA KENDİ ADAYIMIZ OLACAK”

“Cumhurbaşkanı adayınızı kongrede mi açıklayacaksınız?” sorusuna ise Tuncel, şu cevabı verdi: “Cumhurbaşkanlığı konusunda biz de uzun zamandır bir çalışma yürütüyoruz. Sivil toplum örgütleri, sendikalar, halk toplantıları yaparak görüş ve öneriler aldık. Baya uzun bir liste oluştu bu görüş ve öneriler konusunda. Komisyonumuz o konuda çalışıyor. Sanırım bir hafta sonra en çok ismi geçen arkadaşlarımızla istişare yapıp, ikinci tura kalmamızı sağlayacak bir aday etrafında olur mu olmaz mı, hangi aday olacak bunu birlikte belirleyeceğiz. Bunu biz dün sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğümüzde de bunu net ifade etti. İlk turda kendi adayımız olacak. Kongrede deklare eder miyiz bilmiyorum.”

CİHAN

Yorumlar