HDP: Başbakan, milyonlarca Alevi'yi yok saydı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Federal Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'ın eleştirilerine cevap vermek için yıllardır Türkiye'de eşit yurttaşlık talebinde bulunan milyonlarca Alevi'yi yok...

Google Haberlere Abone ol
HDP: Başbakan, milyonlarca Alevi'yi yok saydı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Federal Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'ın eleştirilerine cevap vermek için yıllardır Türkiye'de eşit yurttaşlık talebinde bulunan milyonlarca Alevi'yi yok saydığını belirtti.

Partisi adına yazılı açıklama yapan Hatice Altınışık, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında, "Almanya'da Ali'siz Alevilik denen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var, bunu bize yansıtıyorsun. Türkiye'de böyle bir Alevi yok." sözlerine işaret etti. Altınışık, Başbakan Erdoğan’ın Alevileri ötekileştirdiğini, yine Aleviliği tahrif ederek kendi tarafının dışında kalan ve yıllardır Türkiye'de eşit yurttaşlık talebinde bulunan milyonlarca Alevi'yi yok saymakta ısrar ettiğine işaret ederek, 2014 Türkiye'sinde Alevilerin talepleri anavatanlarında kabul edilmezken, dünyada pek çok ülkenin, özellikle Almanya'nın da içinde olduğu Avrupa ülkelerinin Alevileri ve Aleviliği tanıdığını, ülkelerine göçmen işçi olarak yerleşmiş olan Alevilerin kendi yurttaşlarıyla eşit gördüğünü, inançlarını özgürce yaşamaları için onlara yasal hakların sağladığını vurguladı.

"ALEVİLİK HAKTIR, ALEVİLER VARDIR"

Dünya siyasetinin ve siyasetçilerinin karşısında bu "eziklikten" kurtulmak için Başbakan'a düşen görevin, Türkiye'de yıllardır alanlarda siyasi hak mücadelesi veren Alevilerin varlığını ve taleplerini kabul ederek, sürdürdüğü inkar politikası ve karalamayı bırakmak olduğunu belirten Altınışık, şunları kaydetti: "Kadim halklara ve inançlara ev sahipliği yapan bu topraklarda, her inanç eşit haklara sahip olmalıdır. Birinin diğerini yok saymadığı bir ülkede, özgürce, eşit ve birarada yaşamak pekala mümkündür. Halkların Demokratik Partisi, tüm farklı inançların varlığını kabul ettiği gibi; konuyu 'Alevilik haktır, Aleviler vardır' ilkesi ile ele alıyor ve Alevilerin mücadelesini kendi mücadelesi olarak görüyor. Başbakan Erdoğan'a da milyonlarca Alevi'yi yok saymaktan vazgeçmesini, Alevilerin taleplerini kabul etmesi gerektiğini ısrarla hatırlatmayı görev sayıyor."

CİHAN

Yorumlar