Hasip Kaplan: Sizinle Sırat Köprüsü’nde hesaplaşacağız

BDP’li Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda hükümete yüklenerek ‘‘Vallahi de billahi de sizinle Sırat Köprüsü’nde hesaplaşacağız.

Google Haberlere Abone ol
Hasip Kaplan: Sizinle Sırat Köprüsü’nde hesaplaşacağız

BDP’li Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda hükümete yüklenerek ‘‘Vallahi de billahi de sizinle Sırat Köprüsü’nde hesaplaşacağız.’’ şeklinde konuştu. Kaplan, Ankara’da doğalgazın kotalı satışını da eleştirirken ‘‘Meydandaki gazlar kotasızdır.’’ dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2014 bütçe görüşmelerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) grubu adına konuşmayı Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Grup Başkan Vekili İdris Baluken yaptı. Bugünün Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu hatırlatarak, ihtilalle başbakanını asmış bir devletten söz eden Hasip Kaplan, Genel Kurul kürsüsünde, idam edilen Menderes ve Deniz Gezmiş’in fotoğraflarını paylaştı. Kaplan ‘‘Bir ülkede bir yanlışın altını çizeceğiz. Özel yetkili mahkemeler darbecidir, zulüm mahkemeleridir.’’ şeklinde konuştu. Hitler ve Kenan Evren’in yüksek oy oranı ile yönetime geldiğine değinen Kaplan 'Sandık her şey değildir. Demokrasinin kuralları var.' sözlerine yer verdi.

Fotoğraflarla 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Uludere dosyasının askeri mahkemede işinin olmadığını savunan Hasip Kaplan, barış ve çözüm sürecinde insanların katledildiğini iddia etti. ‘‘Hükümet sanki farklı bir dünyada yaşıyor. Küresel ve bölgesel istikrarsızlık hızla gelişirken, Gezi olayları Satürn gezegeninde olmuş gibi bir hava içerisindeler.’’ diyen Kaplan, ‘‘Sayıştay raporlarına denetime gelince tosbağa gibi yavaşlıyorsunuz. Kardeşim bu kadar sıktığınız gazın faturası yok mu? Gazın, TOMA’nın faturası yok. İstanbul’da caz festivali vardı, o arada gaz doluydu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesi sürekli artıyor, ama kayıtlar yok. Vallahi de billahi de sizinle Sırat Köprüsü’nde hesaplaşacağız.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ’’

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan sonra Genel Kurul’da görüşülmeye başlanan 2014 bütçesi sırasında milletvekillerin çok geç saatlere kadar çalışmalarını da eleştiren Hasip Kaplan, İnsan Hakları Günü’nü hatırlatarak ‘‘Milletvekillerin insan hakları yok mu?’’ diye sordu.

‘‘Çözüm sürecinde her ne surette olursa olsun, Allah adına hepsine teşekkür ediyoruz.’’ diyen Kaplan, demokrasi paketine ‘gıcık’ olduğunu söyledi. Kaplan, Ankara’da kışın gelmesiyle doğalgazda kotalı satışı eleştirirken ‘‘Ankara’da karne dönemi başlamış. Okul karnesi değil bu. Bir ayda belli ölçüde alabilirim. Meydandaki gazlar kotasızdır. Kürt gazı da sizi kurtarmaz, sizde bu müsriflik olduktan sonra.’’ şeklinde konuştu.

‘‘BÖYLE BİR BÜTÇEYE ONAY MI VERECEĞİZ?’’

BDP adına konuşan bir diğer isim ise Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken oldu. Mustafa Balbay ve ailesine geçmiş olsun dilekleri ile başladığı konuşmasında Baluken, cezaevinde bulunan tüm siyasetçilerin tahliye edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kürt sorunun çözüm aşamasına geldiğinden söz eden Baluken, halkların birbiriyle kucaklaşma dışında herhangi bir çözümün olamayacağı vurgusunda bulundu. Türkiye’nin demokratikleşmesinin zamanın geldiğini ifade eden Baluken, ‘‘Türkiye’deki tüm farklılıklar maalesef tek bir potada eritilmek istendi.’’ diyerek, AK Parti’nin sunduğu bütçe ile iktidarını güçlendirmek istediğini savundu. Güvenlik ve askeri bütçelerin yüksek olduğunu kaydeden Baluken, Türkiye’nin polis devletine doğru gittiğini söyledi. ‘‘Böyle bir bütçeye onay vermemizi mi bekliyorsunuz?’’ diye soran Baluken, sağlıkla ilgili bir masalın sonuna gelindiğini iddia etti.

‘‘KÜRTÇE KÜRT ÇOCUKLARI İÇİN ‘YABANCI DİL’ DEĞİLDİR’’

Bütçe’de azınlık okullarına tek bir kuruşun aktarılmadığını ifade eden Baluken, ‘‘Kürt halkının eşit yaşam talebini içselleştiremediğiniz için ana dilde eğitimi paraya bağladınız. Kürt dili Kürt çocukları için ‘yabancı bir dil’ değildir. Anadilde eğitim almak tıpkı hava almak gibi meşrudur.’’ dedi.

İçinde geçtiğimiz sürecin son derece önemli olduğunu kaydeden Baluken, 30 yıllık çatışmalı bir sürecin ardından Kürt sorunu ve demokratik çözümün önemine değindi. Baluken, ‘‘Kürt halkın demokratik taleplerinin zorla halledilemeyeceği anlaşılmıştır. Demokratik yolların dışında bütün yol ve yöntemler acı kan ve göz yaşı dışında hiçbir şey kazandırmamıştır. Biz bu nedenle bu politikalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.’’ şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar