Hasan Korkmazcan: Tek otorite yetkileri gasp etti

Türk Parlamenterler Birliği Onursal Başkanı Hasan Korkmazcan, yargı ve emniyette kamu yetkilerinin AKP iktidarı tarafından gasp edildiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Hasan Korkmazcan: Tek otorite yetkileri gasp etti

Türk Parlamenterler Birliği Onursal Başkanı Hasan Korkmazcan, yargı ve emniyette kamu yetkilerinin AKP iktidarı tarafından gasp edildiğini belirtti.

Hasan Korkmazcan, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede, yargı ve güvenlik bürokrasisinin Anayasa ve kanunlarla belirlenmiş yetkilerini kullanamaz konuma getirildiğini ifade ederek, “Dünden itibaren eksiklik ve aksaklıkları kamuoyunca bilinen devlet çarkı tamamen durmuştur. Yetkileri tek otorite tarafından gasp edilmiş bir kamu faaliyeti, devlet organlarının icraatı sayılamaz. Bu durumda, Türkiye’de artık sınırlarını yasaların belirlediği bir rejimin yürürlükte olduğunu savunmak çok güçtür. Kamu güvenliği, temel hak ve özgürlüklerin teminatı, keyfi olarak sergilenen, iktidarın suçlarını örtme refleksinin gölgesine itilmiştir. Şu anda içinde bulunduğumuz süreç sıkıyönetim ve olağanüstü hal rejimlerinden daha kısıtlayıcıdır.” diye konuştu.

TBMM’Yİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Sıkıyönetim ve olağanüstü hal uygulamalarının hiç olmazsa yasal çerçeveye ve yasama organının periyodik denetimine tabi olduğunu hatırlatan Korkmazcan, şöyle devam etti: "Bugünkü keyfi, denetimsiz ve amacı, suç ortaklarını ve suç örgütüne dönüşmüş siyasi yapıların iktidarını sürdürmek olan uygulamalar, devleti felç etmiştir. Böyle durumlarda sistem içi tek çözüm, TBMM’nin devreye girmesi ve duruma el koymasıdır. Türkiye 1970, 1973, 1979 ve 1998 yıllarında da benzer durumlarla karşılaşmıştı. İktidarların görevlerini yapmak yerine kendi yolsuzluklarını savunma pozisyonuna geçtikleri bunalımları, geçmişte de yaşamıştı. Bu bunalımlar, TBMM’nin rejim içi formülleriyle aşılmıştı. 23 Nisan 2013 günü TBMM üyelerine bir uyarı mektubu yayınlamıştım. 1970, 1973, 1979 ve 1998 bunalımlarında da zamanın başbakanlarını bizzat uyarmıştım. Aynı tarihi sorumluluk duygusuyla TBMM’nin değerli üyelerini göreve çağırıyorum. TBMM’nin kendi içinden, Türkiye’ye ve dünyaya güven verecek bir yürütme organizasyonu geliştirmesi, acil ve öncelikli bir görev durumuna gelmiştir."
CİHAN

Yorumlar