Hanefi Avcı geri dönüyor

Paralel yapılanmayı deşifre ettikten sonra hapse atılan eski Emniyet Müdürü Avcı'ya mesleğe dönüş yolu açılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Hanefi Avcı geri dönüyor

Ankara 14. yönetim Mahkemesi, Ankara Valisi Kılıçlar’ın, Avcı konusu için hem tahkikat başlatmasını hem de meslekten men kararına imza atmasını hukuka marjinal buldu.

Devletteki enlem yapılanmaya dikkat çektiği kitabı “Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat”ı yayınladıktan sonra adı “Devrimci Karargah” soruşturmasına dahil edilerek hapse yollanan ve 4 sene tutuklu kaldığı cezaevinden Anayasa Mahkemesi kararıyla çıkabilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın mesleğe tekrar dönmesi için yargıdan emsal niteliğinde bir karar geldi.

MEHMET KILIÇLAR ŞİKAYETÇİ OLMUŞ

Ankara 14. yönetim Mahkemesi, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ın, hem Eskişehir Valisi yer aldığı çağda yazdığı kitaptan ötürü Avcı konusu için tahkikat başlatmasını hem de Emniyet Genel Müdürü olduktan sonra tıpkı sürede Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı yer aldığı için Hanefi Avcı konusu için verilen meslekten men cezasının altında imzasının bulunmasını hukuka marjinal buldu. Suç duyurusunda bulunan ile kararı imzalayanın tıpkı şahıs olamayacağına dikkat çeken yönetim Mahkemesi, Avcı konusu için bir meslekten men kararını davanın esasına girmeksizin usul anlamında iptal etti. Mahkemenin bu kararı Avcı hakkındaki başka men cezalarının iptaline ait davalara da emsal teşkil edecek.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Hanefi Avcı'nın, enlem binanın devleti ele geçirdiğini, “Ergenekon” ve “Balyoz” davalarının polis teşkilatının içindeki enlem bina sebebi ile örgütlendiğini, CHP eski önderi Deniz Baykal'ın istifasına yol açan kaset olayını ve Türkiye'yi derinden sarsan oldukça çok vakayı anlattığı “Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat” kitabı, uzun zaman konuşulmuş ve matbuatta geniş yer almıştı. Gündemi meşgul eden kitapla ilgili İçişleri Bakanlığı da derhal araştırma başlatmıştı. Kitabı kaleme piyasa Avcı konusu için suç duyurusunda bulunan ismin ise şimdiki Ankara Valisi bulunan çağın Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar yer aldığı ortaya çıktı.

KİTAP YAZMAYA CEZA İSTEMİŞ

Dönemin Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, İçişleri Bakanlığı'na yazdığı yazıda, “Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı sebebi ile yazılan 'Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat' adlı kitap, her ne kadar valiliğimize gelmemiş ise de matbuatta çıkan haberler irdelendiğinde suç işlediği kanısına varılmıştır. Hakkında hukuki muamele yapılması gerekir” ifadelerine yer verdi. Bu ova üstüne de İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. İncelemeyi tamamlayan müfettişler, Hanefi Avcı konusu için rapor hazırladı.

Karar emsal niteliğinde

Ankara 14. yönetim Mahkemesi, hem suç duyurusunda bulunanın hem de kararı imzalayanın tıpkı şahıs olmasını hukuka marjinal buldu. Dosyanın esasına girmeyen mahkeme, Yüksek Disiplin Kurulu'nun kararını usul anlamında iptal etti. 14. yönetim Mahkemesi'nin bu kararının peşinden Hanefi Avcı'nın mesleğe dönmesi etabında mühim bir adım atılmış oldu.

İPTAL BEKLENİYOR

Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı, Ankara 14. yönetim Mahkemesi'nin bu kararının peşinden ret kararı verilen başka davaları temyiz etti. Avcı konusu için verilen 5 meslekten men cezasının iptaliyle ilgili davalar şu anda Danıştay'da bulunuyor. Danıştay'ın ilgili dairesi, 14. yönetim Mahkemesi'nin ret kararlarını hukuka marjinal bulursa, dosya tekrardan 14. yönetim Mahkemesi'ne gidecek. Bu kapsamda, Kılıçlar'ın hem şikayetçi hem de şikayetçi olunan kararda imzasının yer aldığı başka meslekten men kararlarının da iptal edilmesi söz konusu.

Men cezasına imza atması hukuksuz

Müfettişler, Hanefi Avcı'nın meslekten ihracını istek ettikleri raporu Yüksek Disiplin Kurulu'na sundu. Raporu inceleyen Yüksek Disiplin Kurulu, Hanefi Avcı'ya meslekten men cezası verdi. Cezanın altında imzası bulunan isimlerden bir tanesi de Mehmet Kılıçlar. Eskişehir Valiliği'nin peşinden Emniyet Genel Müdürü bulunan Kılıçlar, tıpkı sürede Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı şekilde da vazife yapıyordu. Avcı konusu için İçişleri Bakanlığı'na ova yazarak suç duyurusunda bulunan Kılıçlar, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı sıfatıyla da Avcı konusu için meslekten men cezası kararına imza attı.

6 KARARDA ETKİSİ VAR

Hanefi Avcı hakkında, bir yurt memurluğundan ihraç ve 10 meslekten men cezası bulunuyor. 6 meslekten men cezasıyla ilgili de gene tıpkı biçimde Kılıçlar'ın suç duyurusu ve kararın altında imzası bulunuyor.

İDARE MAHKEMESİNE GİTTİ

Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı, meslekten ihraç edilmesine yönelik işlemin iptali için Ankara yönetim Mahkemesi'ne dava açtı. Ankara 14. yönetim Mahkemesi, 6 meslekten men cezasından 5'ine ret kararı verdi. 12 Ekim'de yapılan seçimlerin peşinden tekrardan oluşan HSYK'nın peşinden tutum mahkemelerinde de mühim değişiklikler olmuştu. Avcı hakkındaki bu sürpriz karar, 14. yönetim Mahkeme heyetinin tekrardan oluşmasıyla gündeme geldi. (Yeni Şafak)

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar