Hamzaçebi: Terörle ilgili tasarı, Başbakan'ın cumhurbaşkanı seçim manevrasıdır

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen 6 maddelik AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 18/6/2014 tarihinde kararlaştırılan 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine...

Google Haberlere Abone ol
Hamzaçebi: Terörle ilgili tasarı, Başbakan'ın cumhurbaşkanı seçim manevrasıdır

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen 6 maddelik AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 18/6/2014 tarihinde kararlaştırılan 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı' İçişleri Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yol haritası içinde yeni yasal düzenlemelerin olabileceğini ifade etti. Amaçlarının suçların üstünü örtmek veya yargı denetimden kaçırmak olmadığını dile getiren Atalay, sürecin hassasiyetine uygun bir hukuki teminat sağlamak istediklerini belirtti.

"HÜKÜMET KARARLI DEĞİL TUTARSIZ DAVRANDI"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin sorunun çözümü konusunda şimdiye kadar izlediği yolun son derece tutarsız, çelişkilerle dolu ve güven vermeyen bir tutum olduğunu ifade etti. Hükümetin kararlı değil tutarsız hareket ettiğini dile getiren Hamzaçebi, hangi adımı atacağı konusunda tereddüt yaşadığına dikkat çekti.

Şimdiye kadar MİT kanalıyla yürütülen ve milletten gizlenen bir sürecin yürütüldüğünü belirten Hamzaçebi, hiç kanın akmamasının önemli olduğunu ve bunun korunması gerektiğini vurguladı. Tasarının cumhurbaşkanı seçimi ertesine bırakma ve manevra tasarısı olduğunu dile getiren Hamzaçebi, somut bir düzenleme ve adım görmediğini ve bunun yanlış olduğunu vurguladı. Tasarıyı cumhurbaşkanı seçimine yönelik Başbakan'ın attığı bir adım olarak gördüğünün altını çizen Hamzaçebi, tüm toplumun da bunu böyle değerlendirmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

"ÇÖZÜM ADI ALTINDA BÖLÜNMEYE GİDEN YOL AÇILIYOR"

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, tasarının isminin çok güzel olduğunu ama içeriği ile başlığın çok farklı olduğuna dikkat çekti. Kürtlerin ihtiyaçlarını giderecek bir nitelik taşımadığını belirten Halaçoğlu, bu tasarıyla Meclis'in devre dışı bırakıldığını söyledi.

Tasarının iyi niyetle hazırlanmadığını ve PKK'nın istekleri doğrultusunda kararlar alınacağını savunan Halaçoğlu, elastik kelimeler kullanıldığını ve bu şekliyle özerklik dahil her türlü hakkın verilebileceğini dikkat çekti. Topluma yasa da bile doğru bilgilendirme yapılmadığını belirten Halaçoğlu, nasıl kararlar alınacağını bilmediklerini vurguladı.

"Özerklik verecek misiniz; bununla ilgili karar mı alacaksınız? Eğitim diliyle ilgili mi bir karar alacaksınız." diye soran Halaçoğlu, Kandil ile şimdiye kadar yapılan görüşmelerin meşrulaştırılmak istendiğini, bunun açık ve net belirtilmesini gerektiğini kaydetti. Halaçoğlu, "Çözüm adı altında bölünmeye giden yolun açılması söz konusudur." ifadelerini kullandı.

"YAŞANILANLARIN TERÖRİZM İLE İFADE EDİLMESİ AHLAKİ VE VİCDANİ DEĞİL"

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, yüzyıllık bir meselenin çözümü için bunun ilk adım olduğunu söyledi. "Benim hayat hikayemim anlatılması bile sorunun ne kadar yakıcı olduğunu ortaya koyar." diyen Buldan, bugün hala çocuklarının kemiklerini arayan aileler bulunduğunu söyledi.

Tasarının içeriğinin çok iyi olduğunu ancak ismine itirazları bulunduğunu dile getiren Buldan, yaşanılanların terörizm ile ifade edilmesinin ahlaki ve vicdani olmadığını savundu. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, sorunun bir ülke sorunu olduğunu ve giderek Ortadoğu sorunu olmaya başladığını ifade etti.

İdeolojik siyaset yerine hizmet siyasetini ortaya konulması gerektiğini dile getiren Aydın, bu sorunun çözülmesi gerektiğini ve çok iyi bir aşamaya gelindiğini ifade etti. Terörün sona ermesi ve nihayi çözüm için silahın bırakılmasının şart olduğunu belirten Aydın, yılda 4-5 bin insanın kaybedildiğini söyledi.

Olağanüstü ve işkencelerle bölünme tehdidinin daha büyük olduğunu anlatan Aydın, bölünme değil kardeşlik dediklerini kaydetti. Geçmişle yüzleşmek, hataların telafi edilmesi gerektiğini belirten Aydın, "Samimi olmamız lazım. Bu çözümü arzuluyorsak, her getirdiğimiz şeyde tehdit, bölünme; bu tür şeyleri artık bir tarafı bırakmak lazım. Türkiye büyük bir ülke, kendine güvenen bir ülke. Gerçek milliyetçilik bu ülkeye hizmet etmekle olur. Biz bu çözümde samimi ve kararlıyız. Sorundan beslenen bir takım şebekeler olabilir. Sorundan beslenenlere karşı herkesin destek vermesi lazım. Bu metin yol haritası değildir. Bu bir çerçeve metindir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar