Hamzaçebi: Meclis Başkanı, AKP'nin Meclis Başkanlığı'na soyunmuştur

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Genel Kurulu'nun 19 Mart 2014 tarihinde olağanüstü toplanacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Hamzaçebi: Meclis Başkanı, AKP'nin Meclis Başkanlığı'na soyunmuştur

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Genel Kurulu'nun 19 Mart 2014 tarihinde olağanüstü toplanacağını açıkladı. Fezlekelerin incelenmesi konusunda Ceza Muhakemesi Kanunu'na dikkat çeken Çiçek'in soruşturmanın gizliliği sebebiyle fezlekelerin incelenemeyeceği yönündeki mesajına muhalefetten tepki geldi.

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis Başkanı'nın bahsettiği soruşturmanın gizliliği ilkesinin, milletvekillerini bağlayacağını vurguladı. Hamzaçebi, "Yani soruşturmanın gizliliği gereği bu belgeleri milletvekilleri üçüncü bir kişiye açıklayamaz. Anayasanın 98. maddesi gereğince Meclisin bilgi edinme ve denetim hakkı vardır. Anayasa, Ceza Muhakemesi Kanunun önündedir. Meclis Başkanı, AKP'nin Meclis Başkanlığı'na soyunmuştur." dedi.

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise "Meclis Başkanı'nın gerekçesi esas alındığında da dosyalar milletvekilleri tarafından incelenmelidir. Ceza Muhakemesi'ne göre o soruşturmayı yapacak taraflardan biri de biziz. O soruşturmayı yapacak birimler arasında Meclis de yer almaktadır. Meclis Başkanı, milletvekillerinin fezlekeyi incelemesini engelleme eğilimdedir. Ancak açıkladığı gerekçeyle vardığı sonuç çelişkilidir. Hem CMK hem Anayasa'ya göre milletvekillerinin fezlekeleri inceleme hakkı vardır. Milletvekilleri olarak biz ezbere parmak kaldıramayız. Ancak bu AK Parti milletvekillerinin emir ve talimatla parmak kaldıracağı anlamına gelir." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar