Hamzaçebi: Hükümetin kendisine yönelik tehdit algısı değişti

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün yapılan MGK'da halkın huzurunu ve ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetlerin ele alınmasıyla ilgili yıllardır hatırlamayan hükümetin böyle bir görevi hatırlamasının da çok ilginç olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Hamzaçebi: Hükümetin kendisine yönelik tehdit algısı değişti

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün yapılan MGK'da halkın huzurunu ve ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetlerin ele alınmasıyla ilgili yıllardır hatırlamayan hükümetin böyle bir görevi hatırlamasının da çok ilginç olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Konjöktürel bir açıklama olarak görüyorum. Hükümetin kendisine yönelik tehdit algısı değişti. Yolsuzlukla ilgili bir süreç var; toplum ve ülkenin geleceğiyle ilgili bir tehlike yoktur." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK değişikliğinin henüz Resmi Gazetede yayınlanmamasından dolayı Anayasa Mahkemesine itiraz etmediklerini ifade etti. Yayınlanır yayınlanmaz ise başvurularını yapacaklarını açıkladı.

Hükümetin HSYK değişikliği ile ağır yetki gasbı yaptığını dile getiren Hamzaçebi, kanun Resmi Gazete'de yayınlanır yayınlanmaz mevcut çalışanların görevlerin biteceğini hatırlattı. Hükümetin burada yetki gasbında bulunduğunu anlatan Hamzaçebi, Adalet Bakanı bu boşalan görevlere biranda atama yapabileceğini kaydetti.

"Sanıyorum Adalet Bakanı böyle bir planlama içindedir." diyen Hamzaçebi, görevi sona erecek kişilerin yerine atama yapılacağını ve bunun eş zamanlı yapılması için çalışıldığını belirtti. Ancak Anayasa Mahkemesine götürmekten kaçınmayacaklarını vurguladı.

12 maddede 15 Anayasaya aykırılık tespiti yapan Cumhurbaşkanının yasayı onaylamasının tutarlı bir tutum olmadığına dikkat çeken Hamzaçebi, "Bu yasayı bir kez daha görüşülmesi için Meclise göndermesi gerekirken; onaylanması Cumhurbaşkanlığı makamına uygun düşmemiştir." dedi. Hamzaçebi, yarın öğlede sonra Resmi Gazetede yayınlayacağını düşündüğünü ifade etti.

"Hukuk herkese lazımdır. Konjöktürel olarak olaylara bakılırsa yanılırsınız." diyen Hamzaçebi, bundan devlet, toplum ve hukukun kaybedeceğini vurguladı.

'YOLSUZLUKLA İLGİLİ BİR SÜREÇ VAR; TOPLUM VE ÜLKENİN GELECEĞİYLE İLGİLİ BİR TEHLİKE YOK'

"Mükerrer gazeteleri takip ediyoruz, onlarda da yayınlanan bir şey yok. Bizim Anayasa Mahkemesi'ne yapacağımız müracaatı geciktirmek için bir çaba olabilir." diyen Hamzaçebi, "Bu yasa başlangıçtan itibaren Anayasa'ya aykırıydı. Anayasa Komisyonu'nda yapılan görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri bu yasanın Anayasa'ya aykırı olduğu tespitini yaptılar. Buna rağmen iktidar partisi çoğunluk oyu ile bu yasayı geçirdi. Sayın Cumhurbaşkanı hükümetin Anayasa'ya aykırı politikasına ortak olmuştur. Bu yakışmamıştır. Adres olarak Anayasa Mahkemesi'ni gösteriyor, kendisi Anayasa Mahkemesine gitme yetkisine sahip, ama o yetkisini de kullanmıyor, adres olarak Anayasa Mahkemesini göstermesi çok ilginç." şeklinde konuştu.

HSYK'dan daha sonra kabul edilmiş olmasına rağmen başka bir yasanın Resmi Gazetede yayınlanıp, HSYK Yasası'nın yayınlanmaması ile ilgili zamanı hükümetin ayarladığını belirten Hamzaçebi, "Mesai saatinde yayınlandığı anda Resmi Gazete biz Anayasa Mahkemesi'ne başvurumuzu yaparız. Hükümet bunu geciktirerek atamaları planlıyor olabilir. Resmi Gazete yayınlandığı anda atamaların geri dönme imkanı yok. Ancak Anayasa Mahkemesi bu yasanın ağır yetki gasbı nedeniyle 'yok' hükmü olduğuna karar verirse, o yasaya ait yapılan bütün işlemlerin 'yok' olması sayılır." dedi.

Dün yapılan MGK'da halkın huzurunu ve ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetlerin ele alınmasına yönelik bir soruya ise Hamzaçebi, ülkeyi ilgilendiren konuların MGK'da görüşülebileceğini hatırlattı. Ancak yıllardır hatırlamayan hükümetin böyle bir görevi hatırlamasının da çok ilginç olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, "Konjöktürel bir açıklama olarak görüyorum. Hükümetin kendisine yönelik tehdit algısı değişti. Yolsuzlukla ilgili bir süreç var; toplum ve ülkenin geleceğiyle ilgili bir tehlike yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

'BAKAN'A HİSLERİNE DEĞİL, BİLİME BAŞVURMASINI TAVSİYE EDİYORUM'

Bunların hepsiyle ilgili yapılması gereken şeyin ise bunların yargıya intikalini sağlamak olduğunu dile getiren Hamzaçebi, bu durumda demokrasi ülkenin kazanacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasıyla ilgili bir soruya Hamzaçebi, "Bir ülkenin Başbakanının böyle bir konuma düşmesini arzu etmem. Başbakan'ın böyle bir konuma düşmüş olmasından üzüntü duyarım. Bu bir ülke meselesidir, bir Başbakan'ın böyle olaylarla anılması kimseyi mutlu etmez. Yapılması gereken bunları örtbas etmeye çalışmak değil, bu iddiaların yargıya intikal etmesini sağlamaktır. Başbakan'a düşen görev bu iddiaların soruşturulmasının önünü açmaktır. Sonucu ne olursa olsun yargıya emanet etmek zorundayız. Bir şey gerçek ise bu gerçeğin üzerini kimse örtemez. Yargıya bırakacağız, sonuçlarına saygı duyacağız." karşılığını verdi.

Son olaylarla ilgili yabancı basının Türkiye'ye ilgisinin sorulması üzerine Hamzaçebi, küresel bir dünyada yaşandığını ve yabancıların izlemesinin gayet doğal olduğunu kaydetti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, Başbakan Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtları ile yaptığı açıklamanın sorulması üzerine Hamzaçebi, "Hem bilimden sorumlu bir Bakan hem 'hissettim' diyor. Bakan'a hislerine değil, bilime başvurmasını tavsiye ediyorum." karşılığını verdi. CİHAN

Yorumlar