Haluk Özdalga: Türkiye'nin Suriye politikası iflas etmiştir

Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Türkiye'nin Suriye politikasının iflas ettiğini belirterek, "İlk yapılması gereken şey, iflas etmiş Suriye politikasını tamamen değiştirmektir. Sorun, hiç bir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı...

Google Haberlere Abone ol
Haluk Özdalga: Türkiye'nin Suriye politikası iflas etmiştir

Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Türkiye'nin Suriye politikasının iflas ettiğini belirterek, "İlk yapılması gereken şey, iflas etmiş Suriye politikasını tamamen değiştirmektir. Sorun, hiç bir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı kadar büyüktür. Artık Suriye'de öncelik Esed rejiminin devrilmesi olmaktan çıkmalı; ardından Amerika, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin yer alacağı kapsamlı bir işbirliği başlamalıdır." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Özdalga, Irak'ta eline geçirdiği toprakları giderek genişleten Irak Suriye İslam Devleti'nin (ISİD), Irak ve Suriye'de Sünni nüfusun yaşadığı bitişik topraklarda İslam Devleti kurmak isteyen cihadçı ve Selefi-Vehhabi bir örgüt olduğuna dikkat çekti. Bu hedefini adına yansıtan ISİD'in, Türkçe'de genellikle yanlış olarak 'Irak Şam İslam Devleti' diye anıldığını hatırlatan Özdalga, halbuki Arapça'da Şam sadece bir şehir adı değil ve tüm Suriye coğrafyasını ifade etmek için de kullanıldığını kaydetti.

Irak'ta rehin alınmış 80 Türk vatandaşının kurtarılmasının şu anda birinci öncelik olması gerektiğini vurgulayan Özdalga, şöyle devam etti: "Bu amaçla her imkan ve yol denenmeli. Ancak bölgeye asker göndererek sonuç alınması çok zordur. Çünkü karşı tarafta düzenli bir ordu yoktur. Bunun ötesinde, Türkiye'nin uzun vadeli ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu görmeliyiz. Türkiye'nin Suriye politikası iflas etmiştir. İlk yapılması gereken şey, iflas etmiş politikayı tamamen değiştirmektir. Türkiye, silah ve savaş yoluyla Suriye'de rejim değişikliği peşinde koşma politikasından artık vazgeçmeli. Bu vahim bir yanlıştı. Bugüne kadar sınırlarımızı Suriye'ye Esed'i devirmeye gidiyorum diyen her tür militana ve silah akışına sonuna kadar açık tuttuk. Bu da akıl almaz bir yanlıştı. Sınırlarımız sıkı bir denetim altına alınmalı ve Suriye'ye hiç bir militanın ve silahın gitmesine izin verilmemeli."

"Esed rejimi devrilsin, sonra halk kimi seçerse Suriye'yi o yönetir düşüncesi"nin naif ve yüzeysel bir anlayışı yansıttığını belirten Özdalga, Esed rejimi devrilirse, kontrolün ISİD gibi fanatik ve militan örgütlerin eline geçeceğinin belli olduğunu ifade etti. Daha Esed devrilmeden öyle olduğunu dile getiren Özdalga, "Bu konularda defalarca uyarıda bulundum, hiç fayda etmedi. ISİD gibi örgütler güney sınırımızdaki alana yerleşirse, Türkiye'ye doğrudan saldırılara başlamaları sadece bir zaman meselesi olacaktır. Gelinen noktada sorun hiç bir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı kadar vahimdir. Dünyanın en büyük askeri gücü ABD, dokuz yıl işgal ettiği Irak'tan El Kaide örgütünü bitiremeden askerlerini çekmek zorunda kalmıştır. Artık Suriye'de öncelik Esed rejiminin devrilmesi olmaktan çıkmalı; ardından Amerika, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin yer alacağı kapsamlı bir işbirliği başlamalıdır." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar