Haluk Koç: İhsonğlu, CHP'nin adayı değil, bu milletin ortak adayıdır

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun CHP’nin adayı olmadığını vurgulayarak, "İhsanoğlu, halkın, bu milletin belirttiğimiz kriterler içinde ortak adayıdır. CHP’ye bir milletvekili, bir belediye başkanı, bir genel başkan...

Google Haberlere Abone ol
Haluk Koç: İhsonğlu, CHP'nin adayı değil, bu milletin ortak adayıdır

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun CHP’nin adayı olmadığını vurgulayarak, "İhsanoğlu, halkın, bu milletin belirttiğimiz kriterler içinde ortak adayıdır. CHP’ye bir milletvekili, bir belediye başkanı, bir genel başkan seçmiyoruz. CHP’nin ilkeleri, tüzüğü ortada." dedi.

Haluk Koç, parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çatı adaylığını değerlendirdi. Koç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İhsanoğlu’nu önerdiğini ve MHP lideri Devlet Bahçeli‘nin de arkadaşları ile görüşerek bu isim üzerinde uzlaştıklarını aktardı. İlk defa halkın katılımı ile bir cumhurbaşkanı seçileceğini hatırlatan Koç, CHP’nin kendi içinden kendi ilkeleri ile aday çıkaracak büyüklükte bir parti olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı: "Ama karşımızda Türkiye’yi kamplara bölmüş, yetki elde ettiğinde parlamenter sistemi askıya alacak, bunu açıkça beyan eden, demokrasiyi rafa kaldıran, başkanlık sistemi etrafında Türkiye’yi otoriter bir rejime sürükleyecek, kuvvetler ayrılığı ilkesini tanımayacak, kendi başına buyruk politikalarla Türkiye’yi dış politik alanlarda başını belaya sokacak bir kişiye karşı tüm toplumun ortak yönlerini temsil yeteneği yüksek, herhangi bir siyasi parti ile temaruz etmemiş bir kişiyi ifade ettik."

"ELEŞTİRİYE SAYGI VAR, PARTİNİN DİSİPLİN KURALLARI OLDUĞU DA BİLİNMELİDİR"

Koç, CHP içinde de değişik tartışmaların olmasının normal olduğunu da söyledi. CHP’nin çabuk konuşan, demokrasi kültürü özümsemiş bir parti olduğuna vurgu yapan Koç, "Kendi belirlediğimiz kriterlerle kendi ölçütlerimize göre yol çıktığımızda, alınabilecek oranlar bellidir. Ondan sonra tarif ettiğim kişi ile yukarıda teslim etme gibi bir sorumluğun içine düşünüyorsun. Bu tartışmaların normal seviyede sürmesi normaldir. Eleştiriye herkesin saygısı var, ama partinin disiplin kurallarının olduğu bilinmelidir." uyarısını yaptı.

"UZLAŞMA ADAYIDIR; HERKESİ MUTLU EDEMEYİZ"

Türkiye’nin Orta Doğu’da olumsuz bir etki süreci içinde olduğunu ifade eden Koç, İhsanoğlu’nun ülkeyi içinde bulunduğu ortamdan bir denge unsuru olarak çekip çıkarabilecek, hem Doğu hem Batı da saygınlığı olan, güvenilir ve itibarlı bir Türkiye fotoğrafını ortaya koyabilecek aday olarak belirdiğini vurguladı. Bu çerçevede, herkese büyük görevler düştüğünün altını da Koç, şunları kaydetti: "Bu bir uzlaşma adayıdır. Bu bir geniş mutabakat arayışı olarak ortaya çıkan adaydır. Herkesin, aynı anda aynı derecede mutlu edecek bir aday tespiti mümkün değildir. Bunu bir il ve ilçe seçiminde yaşamak mümkün değildir. Bütün renkleri ile Türkiye’den bahsediyoruz. Doğusu ve Batısı ile Türkiye’den bahsediyoruz. Kendi özel siyasi programımızın kalıpları içerisinde geniş kesimleri kucaklaşacak, başka muhterislerin götürmek istediği yeri engelleyecek, demokrasiyi kurumsallaştıracak, demokrasiyi parlamenter sistem içinde uygulayacak, saygın güvenilir, bir isim üzerinde ortaya çıkan aday üzerinde hep beraber çalışmak ve birleşmek zorundayız. Eleştirilerimizi değişik açıdan dile getirebiliriz. Bunlar büyük fotoğrafı engellememeli. İhsanoğlu, bundan sonra farklı değerlendirmelere tabi tutulacak. Makulu aramak makul da buluşmak, süreç içiresinde kolay olacaktır. Algılanır olacaktır. Bu tercihin önemli olduğunu düşünüyorum. Duygusal olmadan makulü aramanın daha sağlıklı olacağını da herkesle paylaşmak istiyorum."

Türkiye’de pazartesine göre, çok farklı bir algılamanın olduğunu dile getiren Koç, değişik kesimlerden artık makul değerlendirmelerin yapıldığını ifade etti. Koç, sistem içinde, diğer enstrümanları kullanarak da İhsanoğlu’ nun çok geniş makul aramayı gerçekleştirecek çizgiyi yakalayacağını da sözlerine ekledi. Koç, bir soru üzerine de, bir isim üzerinde parti içinde tartışmanın olmadığını, ilkeler boyutunda bir görüş alış verişinin yapıldığını anlattı.

CİHAN

Yorumlar