Halıcı: İçe kapanan bir ÖSYM fotoğrafı ile karşı karşıyayız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, “ÖSYM’nin sınav sorularını açıklamama kararı, iktidarın dayattığı yasakçı, sansürcü uygulamaların son halkasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Halıcı: İçe kapanan bir ÖSYM fotoğrafı ile karşı karşıyayız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, “ÖSYM’nin sınav sorularını açıklamama kararı, iktidarın dayattığı yasakçı, sansürcü uygulamaların son halkasıdır.” dedi.

    'İktidarın dayattığı yasakçı, sansürcü uygulamaların son halkası olan bu karardan bir an önce vazgeçilmelidir” diyen Halıcı yazılı bir açıklama yaptı. Emrehan Halıcı, skandallarla gündeme gelen ve güvenilirliğini yitirmiş olan ÖSYM’nin sınav sorularını açıklamama kararının, hataları gizlemek ve topluma hesap vermekten kaçmak anlamına geldiğine işaret ederek "Kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından giderek içe kapanan bir ÖSYM fotoğrafı ile karşı karşıyayız. Milyonlarca kişinin girdiği bir sınavda adaylardan fahiş bir sınav ücreti alınmaktadır. Elde edilen bütçe düşünüldüğünde yeterli sayıda soru ürettirmek açısından hiçbir sorun bulunmamaktadır. Sonraki sınavlarda yeniden kullanmak üzere soruların açıklanmaması mantıklı değildir. Yanlış soruların tespitiyle ilgili ortaya çıkacak yoğun tartışmalar sınavın güvenirliğine ilişkin kaygıları daha da arttıracaktır. Yasa marifetiyle soruların bilgi edinme yasası dışına çıkarılması soruların öğrenilmesi için bir engel teşkil etmemektedir. Soruların açıklanmadığı ve internetin yaygın olmadığı dönemlerde onlarca kişi sadece soruları öğrenmek için sınava giriyordu ve üçer-beşer soruyu paylaşıp tüm sınav sorularını el altından paylaşıyorlardı. Şimdi daha da gelişmiş olan iletişim olanaklarıyla bu sorular yine paylaşılacaktır. Yani, alınan karar filli olarak hayata geçemeyecektir.
Merkezi sınavın ağırlığının giderek azalması gerekirken soru havuzunun güçlendirilmesi gelişmiş dünya eğilimlerine aykırıdır. Yükseköğretimin en fazla geliştiği ülke olan ABD’de SAT gibi merkezi sınavların ağırlığı yüzde10’lar düzeyindedir. Yapılması gereken uygulama, soruları gizlemeye çalışmak değil, soru hazırlamaya ilişkin alt yapıyı güçlendirmektir. İktidarın dayattığı yasakçı, sansürcü uygulamaların son halkası olan bu karardan bir an önce vazgeçilmelidir." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar