Halıcı: Ajansların seçim çalışması önemli, desteklenirse hayırlı sonuçları olur

Sayılı günlerin kaldığı yerel seçimler öncesinde bütün siyasi liderler, seçimlere hile karıştırılabileceği uyarısıyla seçmenlerini dikkatli olmaya çağırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Halıcı: Ajansların seçim çalışması önemli, desteklenirse hayırlı sonuçları olur

Sayılı günlerin kaldığı yerel seçimler öncesinde bütün siyasi liderler, seçimlere hile karıştırılabileceği uyarısıyla seçmenlerini dikkatli olmaya çağırıyor. Bu konuda en somut adımı atmış partilerden olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), hem seçim öncesinde hem de seçim zamanında yapacağı çalışmalarla seçim güvenliği konusunda önemli bir girişime imza atıyor. CHP’nin bu çalışmalarından sorumlu olan Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, 'kuşku yetmez kontrol gerek' sözüyle özetlediği çalışmalarının bir benzerinin de haber ajansları tarafından yapıldığını hatırlatarak "Bu konuda insan kaynağı olan teknik altyapısı olan ne kadar çok kurum bu seçimi takip ederse, sandık başlarında bulunursa ve elde ettikleri bilgileri de hızlı bir biçimde kamuoyu ile vatandaşlarla paylaşırlarsa bu seçim o kadar adil olur dürüst olur şeffaf olmuş olur.” dedi. O yüzden bütün haber ajanslarına çok önemli bir görev düştüğünün altını çizen Halıcı, "Haber ajansları bunu medya kuruluşlarına ilgili kurumlarına servis edecekler. Onlar da vatandaşla paylaşacak. Ben gerek yerli gerekiyorsa yabancı ne kadar çok kişinin bu seçimlerin düzgün olması konusunda katkı verirlerse o kadar ülkemiz açısından hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada seçim güvenliğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Artık sayılı günler kalan yerel seçimler öncesinde 3 aşamada hile yapılabileceğini belirten Halıcı, bunu seçim öncesi, seçim günü ve seçim akşamı ile onu takip eden 48 saatlik itiraz süresi olduğunu kaydetti.

    "SEÇİMDE 3 AŞAMADA HİLE KARIŞTIRILABİLİR"

    Seçim öncesi dönemde en önemli hatanın seçmen listelerinin oluşmasında hatalı seçmen yazılımı olduğunu belirten Halıcı, "Ölmüş insanların seçmen listelerine alınması mükerrer kayıtların olması hayali seçmenlerin üretilmesi. Bunlarla ilgili çok soru işareti ve kuşku ortaya atıldı. Biz CHP olarak bu bahsettiğim 3 döneme ilişkin tedbirler aldık. Ve bu tedbirleri bütün kamuoyu ile vatandaşlarımızla paylaştık.” dedi.

    Seçim öncesi dönemde seçmen listelerinin doğru oluşturulması için Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) aldıkları seçmen listelerini vatandaşlarla tam 6 ay öncesinden paylaştıklarını hatırlatan Halıcı, "E-seçmen adını verdiğimiz elektronik bir uygulamaydı. İnternet üzerinden akıllı telefonlarda mobil ortamda çalışan bir uygulamaydı. Ve sloganımız şuydu. 'Hangi partiye yakın olursanız olun hangi siyasi görüşte olursanız olun eğer düzgün bir seçim istiyorsanız bunun önkoşulu olan düzgün seçmen listeleri hazırlanmasını istiyorsanız bizim bu uygulamamızı kullanarak olası hataları tespit edebilirsiniz ve itiraz ederek düzeltmelerini sağlayabilirsiniz' dedik. Nitekim çok sayıda vatandaşımız bunu kullandı. Kendi bulunduğu hanede yazılması gerektiği halde yazılmamış kişi varsa itiraz edip bunun yazılmasını sağladı. O evde oturmadığı halde eskiden oturmuş olabilir veya yanlışlıkla yazılmış olabilir.Oturmadığı halde o evde gözüken seçmenler varsa o hanede onların itirazını yapmasını sağladı. Ve şeffaf bir biçimde bunu bütün kamuyu ile paylaştığımız için o dönemde çok sayıda itirazın yapıldığını hatta ilçe nüfus müdürlüklerinde kuyruklar oluştuğunu biliyoruz. Ama buna rağmen bu kontrolü yapmayıp bu düzeltmeleri yerine getirmeyen vatandaşlarımız da tek tük olsa karşımıza çıkıyor. Umarım çok sayıda değildir.” ifadelerini kullandı.

    KUŞKU YETMEZ KONTROL GEREKİR

    Bunların yine seçim sonrasında konuşulacak konular olduğunu; ama kuşkuların doğru ve haklı olduğuna inandıklarını belirten Halıcı, "Fakat kuşkuların tek başına yetmeyeceğine inandığımız için şöyle bir slogan kullandık. 'Kuşku yetmez kontrol gerekir.' Dolayısıyla seçimin her aşamasında yapılabilecek kontroller var. Seçim öncesinde seçmen listelerinin doğru oluşabilmesi için hataların tespit edilip düzeltmelerin yapılabilmesi için bu e-seçmen uygulamamız aslında bunların büyük oranda düzeltilmesini sağladığını umuyoruz.” diye kaydetti.

    Seçimlere hile karıştırılabilecek bir diğer aşamanın seçim günü ve seçim akşamı olduğunun altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı Halıcı, “Seçim günü en fazla olabilecek hatalar yine insani hatalar olabilir. Örneğin eğer oy sayımı sırasında hatalar yapılabilir, oy sayılırken sandık sonuçlarına bunlar işlenirken herhangi bir partinin oyu bilerek veya bilmeyerek fazla veyahut da eksik yazılabilir. Oy kullanırken insanların birbirini etkilemesi konusunda oy kabinine birden fazla insanın girmesi önceden hazırlanmış oy pusulalarının verilmesi gibi konularda da insani olarak bunların önlenmesi tedbir alınması gerekir. Bunun için CHP her sandık için daha önce görevlendirdiği ikişer tane sandık sorumlusu var. Sandık görevlimiz var, sandık müşahitlerimiz var. Çok sayıda bilişim gönüllüsü CHP bilişim gönüllüsü olarak müracaat etmiş yurttaşlarımız var. Bunların ötesinde herhangi bir siyasi partiye yakınlığını belli etmeyen ama dürüst seçim istediği için katkı vermek istediğini söyleyen çok sayıda vatandaşımız var. Seçim günü ne kadar çok insanımız orada bulunursa ve kendi haklarını kullanarak orada olası hatalara itiraz ederlerse direnç gösterirlerse bu bahsettiğimiz insani hataların önlenmesi mümkün olabilir.” uyarılarında bulundu.

    "SEÇSİS YÜZDE YÜZ HATALI ÇALIŞACAK GİBİ VARSAYIYORUZ"

    En çok üzerinde durulan konulardan bir tanesi de YSK’nın kullandığı Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) olduğunu belirten Halıcı, "SEÇSİS yazılım sistemi acaba doğru çalışacak mı?” diye sordu. Halıcı, şöyle devam etti: "Acaba bir partinin lehine yüzde x oranında artırıp başka partinin oyu düşecek mi gibi sorular var. Biliyorsunuz bilgisayarla müdahale etme imkanı var. Yazılımlar her an içinde bir oynama yaparak yazılımda sonuç değiştirme olanakları olabilir. Teknoloji bunlara olanak veriyor. Ama bunları önlemenin yolu o sistemi kontrol etmek de yeterli olmayacaktır. Bizim inancımız CHP olarak YSK’nın kullandığı SEÇSİS sistemini sanki yüzde 100 hatalı çalışacakmış gibi varsayıyoruz. Dolayısıyla o sistemi kontrol edip o sistem gereksiz yere güven veya güvensizlik duymak yerine ne olur ne olmaz düşüncesinden hareket ederek bir benzer bir sistemi CHP’ye kurmuş durumdayız. Yani ne yapacağız? Yaklaşık 200 bin sandıktaki sonuçların tamamını biz kendi örgütümüz tarafından aynen YSK’nın sistemine benzer bir sistemle biz bu girişi sağlayacağız. Ve tüm sandık sonuçlarını teker teker YSK’nın ilan ettiği sonuçlarla birebir karşılaştıracağız."

    VATANDAŞLAR KONTROLÜ SANDIK TAKİP SİSTEMİ İLE SAĞLAYACAK

    CHP olarak eğer hata varsa hatanın anında tespit edilip 48 saatlik süre içerisinde itiraz edilip düzeltilmesini sağlayacaklarını belirten Halıcı, "Bu CHP’nin birinci görevidir, asli görevidir. Bunu biz örgütümüzle genel merkezimizle yöneticilerimizle gönüllülerimizle yapacağız.” dedi. Ancak bunun yine de yeterli olmayacağını düşündüklerini belirten Halıcı, vatandaşların da kontrollerini kendileri sağlamaları için geliştirdikleri sistemi anlattı: "Vatandaşımız da bu kontrole dahil etmek için geliştirilmiş çok önemli bir uygulama var. Sandık takip sistemi adı verdiğimiz adı sts.chp.org.tr adresinden buna vatandaşlarımız ulaşabilirler. Şu an deneme uygulaması olarak çalışıyor vaziyettedir. Herhangi bir yurttaşımız şu an bile deneme olarak o ekranlara girip çeşitli denemeler testler yapabilir. Vatandaşımızı şöyle kullanacaklar bu sistemi de. Oy kullandıkları sandığın sonucunu akşam ilan edilecek. Duvara sınıf kapısına herhangi bir yere asıldığı zaman gitsinler not etsinler diyoruz. Herhangi bir kağıda not edebilir, ilgi duyduğu parti veya partilerin sonuçlarını bir kağıda not edebilir. Eğer cep telefonunun özelliği varsa fotoğrafını çekebilir. Akşam eve geldiğinde veyahut da ofisine geldiğinde interneti olan bir yere geldiğinde CHP’nin sitesine girerek veyahut demin söylediğim adrese girerek kendi sandık sonucunu bizim yayınlayacağımız ki YSK’dan aldığımız sonucu yayınlayacağız, o sandık sonuçlarını birebir karşılaştırsın. Örneğin A partisinin kendi aldığı not 100 idi, bizim açıkladığımız YSK sonuçlarında o 100 değil de 110 ise burada bir hata var demektir. Eğer bize güveniyorsa bunu CHP’de otomatikman şikayet dilekçesi yeri var, oraya iletebilir. Başka bir partiye yakınsa o partiye iletebilir. Hiçbir partiye yakın değilse önemsediği bir basın kuruluşuna gazeteye televizyona bunu iletebilir.”

    HİLEYE YELTENENLERLER ANINDA YAKALANACAKLAR

    Bütün vatandaşların, milyonlarca seçmenin bu sisteme girip ve anında o yasal süre içerisinde bu hatayı tespit edip itiraz edebilme sürecine katkı vermesinin aslında çok da önemli caydırıcı unsur olacağını vurgulayan Halıcı, "Çünkü başka kimseyi suçlamak doğru olmaz kimsenin günahını almak istemem. Ama bir kişi veya grup veya bir parti böyle hatalar yapmaya planlıysa böyle bir niyeti içerisinde iseler örneğin yazılımda değişiklik yapmalar ağa girerek oynamalar yapma gibi niyet içerisindelerse buna kesinlikle yeltenmemelerini bunu çünkü anında hem bizim hem vatandaşlarımızın tespit edebileceği altyapıya teknolojiye sahip olduğumuz uyarısını da buradan yapmak istiyorum. Umarım kimse böyle bir şeye yeltenmez ama yeltenecek olurlarsa bizim gözlem unsurlarımıza anında yakalanacaklardır." şeklinde konuştu.

    "CHP SEÇİMLERİ 500 BİN KİŞİLİK ORDU İLE TAKİP EDECEK"

    Bu seçimlerin Türkiye açısından çok önemli olduğunu ve ana muhalefet partisi CHP olarak Türkiye’de önemli bir değişimin olması gerektiğine inandıklarını aktaran Emrehan Halıcı, "Şu an bütün gelişmeler bunu işaret ediyor. Dolayısıyla parti olarak çok önemsiyoruz. Partililerimiz de çok büyük bir motivasyon ve heyecan içerisindeler. Ben parti görevlilerimizin yaklaşık her sandıkta 2 tane görevli önceden belirlemiştik. Seçim günü görevlilerimiz var. Tahminen 500 bin kişilik bir ordudan bahsediyorum. CHP ordusundan. Bütün sandıkların başında olmaları gerekiyor. Ufak tefek istisnalar olabilir. Ama CHP gönüllüleri var, bu konuya ilgi duyan dürüst seçim isteyen A, B, C partisinden de öte seçim sonuçlarına güven duymak isteyen çok sayıda vatandaşımız var. O vatandaşlarımız hem sandık başında duracaklar vatandaşlık haklarını kullanacaklar. Çok sayıda hukukçu organize oldu gene sandıklarda eğer bir yanlışlık yapılırsa hukuki yoldan itiraz edebilmenin altyapısını oluşturmak üzere hukukçular görev yapıyorlar.” dedi.

    "TÜRKİYE’Yİ GÖZETLİYOR OLACAĞIZ"

    Kendi geliştirdikleri ve kullandıkları bir takip sistemi olduğunu ifade eden Halıcı, "Biz sandıklardan gelen sonuçlar anında girilsin istiyoruz. Ama herhangi bir yerde girilmemişse nerede girilmediğini de bizim anında görme şansımız var. Ve görülmeyen yerin bağlı olduğu ilçeyi, o ilçenin bağlı olduğu ile ve genel merkeze uyarı mesajları otomatik sistem tarafından yapılacağı için biz Türkiye’yi gözetliyor olacağız. Demokratik şeffaf bir gözetlemeden bahsediyorum. Nerede eksik var nerede hata var o hatayı da gidermek üzere örgüt olarak önlem alınmasını sağlayacağız. Artı vatandaşlarımız da bu sisteme girdikleri için ola ki olmayacak ama bizim gözümüzden örgütümüzün gözünden kaçan birşey olur ise de vatandaşlarımızın gözünden kaçma olasılığının da daha dşük olması gerek. Çünkü sayı olarak çok daha yüksek bir topluluktan bahsediyoruz. Biz hata olmaması hata olursa da bunun anlaşılabilmesi ve dolayısıyla düzeltilebilmesi için gerekli bütün teknolojik önlemleri aldık. Bunu bütün kamuoyuna vatandaşlarımıza duyurmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Partilerin seçim güvenliği için bu kadar çalışma yaparken, başta YSK olmak üzere devlete de düşen görevler olduğunu dile getiren Halıcı, "YSK bütün siyasi partilerle düzenli toplantılar yaptı. Biz de o toplantılara katıldık. Hem görüşlerimizi hem kuşkularımızı ve önerilerimizi ilettik. Bunların bir kısmını YSK hayata geçirdi. Bir kısmını da geçireceğini vaat etti. Biz bunların olacağını varsayıyoruz. İnşallah seçim günü seçim akşamı bunları göreceğiz. Ama her ihtimale karşı bunlar olmazsa diye de önlemlerimiz tedbirlerimizi almış durumdayız. YSK örneğin bu sandık listeleri seçmen listelerinin ilan edilmesi konusunda bizim önerimize başta çok sıcak bakmadılar. O da yasa gereği olduğu için. Önlerinde yasa engeli var. Biz bunu CHP olarak e-seçmen uygulaması olarak vatandaşımızla paylaştık. Gönlümüz isterdi ki bu hizmeti bir partinin değil devletin yapması gerekir. Devletin bu konu ile ilgili olan kurumu YSK’dır. YSK şu an bizim önerilerimize karşı mantıklı önerilerimiz olduğu için bunlara olumlu ve sıcak yaklaşıyor olmasını da biz olumlu değerlendiriyoruz. Ama biz bir partiyiz, halkımızı bireylerimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla kuşkuları otomatikman sanki ortadan kaldırılmış bütün kuşkularımıza cevap verilmiş gibi bir rahatlık içerisine girme hakkımız da yok. Ama YSK’nın aldığı bazı tedbirler bu işin şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayabilecek tedbirlerdir. Eksik olanlar var onların da giderilmesini istiyoruz.” dedi.

    "CHP’NİN YAPTIĞINI YSK DA YAPMALI"

    Sandık sonuçlarını sandık bazında YSK’nın, CHP’nin talebi ve girişimleri üzerine partilerle paylaştığını kaydeden Halıcı, "Bu olumlu bir gelişme. Ama neden bunu vatandaşla da paylaşmıyor. O kadar bilgi toplumundan bahsediyoruz e-devlet olanaklarından bahsediyoruz. Seçimler bir ülke için demokratik ülkeler için en önemli ve kutsal işlemlerden bir tanesidir vatandaş açısından. YSK’nın seçim akşamı seçim sonuçlarını bizim şu an yaptığımız, CHP’nin yaptığı hizmeti bizzat kendisinin yapması gerekir. Bunu da yapmaları için biz onlara öneri getirdik, yol da gösterdik. Ama hem bütçeleri, hem zaman kısıtlaması hem de bazı konularda yasal engeller olunca yapamadılar. Ama öyle inanıyorum ki önümüzdeki seçimlerde CHP’nin bu uygulamasını YSK da muhakkak hayata geçirecektir. Biz de bundan memnuniyet duyarız.” şeklinde konuştu.

    TEŞEKKÜR BEKLERKEN HAKKIMDA FEZLEKE DÜZENLENDİ

    E-seçmen uygulamasını kendilerinin başlatığını belirten Halıcı, “Ancak teşekkür almamız gerekirken maalesef benim hakkında fezleke düzenlendi. YSK’nın bilgilerini yayıyoruz diye. Ama daha sonra gördük ki o askı süresinde yani o 15 günlük süre içerisinde YSK da bizden gördüğü bu uygulamayı aynısını hayata geçirdi. Ve itiraf da ettiler bunu CHP’nin uygulamasını örnek aldık diye bize de teşekkür ettiler. Biz de memnuniyet duyduk. Sonuçta vatandaşa verilecek hizmet YSK yapmadığı devlet yapmadığı için bu hizmeti e-seçmen uygulamasını hayata geçirmiştik. YSK bunu inşallah önümüzdeki seneler sadece belli bir süre askı süresinde değil çok daha geniş sürelerde yayınlarlar. Vatandaşın yararına olan bu hizmeti ülkemizin devletimizin bir kurumu hayata geçiriyorsa kullanıyorsa biz bundan ayrıca memnuniyet duyarız. Şimdi bu sandık takip sistemi de YSK yapmadığı devlet yapmadığı için biz yapıyoruz. Vatandaşın ayağına bu hizmeti götürüyoruz. İnşallah onu da yine YSK hayata geçirir.” dedi.

    HABER AJANSLARINA ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR

    Siyasi partilerin yanı sıra medya kuruluşlarının da seçim sonuçlarını sağlıklı bir şekilde vatandaşlara ulaştırmak için çalışmalar yaptığını kaydeden Halıcı, "Bu konuda insan kaynağı olan teknik altyapısı olan ne kadar çok kurum bu seçimi takip ederse, sandık başlarında bulunursa ve elde ettikleri bilgileri de hızlı bir biçimde kamuoyu ile vatandaşlarla paylaşırlarsa bu seçim o kadar adil olur dürüst olur şeffaf olmuş olur. O yüzden ben bütün haber ajanslarına çok önemli bir görev düştüğünü inanıyorum. Tabi haber ajansları da bu yaptığı hizmetleri birilerine sunması gerekir. Bu konuda da kurumların daha davetkar ve alıcı olmasında yarar var.” dedi.

    Haber ajanslarının sonuçları medya kuruluşlarına ilgili kurumlarına servis edeceklerini, onların da vatandaşla paylaşacağını hatırlatan Emrehan Halıcı, "Ben gerek yerli gerekiyorsa yabancı ne kadar çok kişinin bu seçimlerin düzgün olması konusunda katkı verirlerse o kadar ülkemiz açısından hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Hiçbir kurumu hiçbir partiyi baştan suçlamak doğru olmaz. Kimsenin günahını almamak gerekir. Ama tedbir almak hepimizin yapması gereken bir konudur. Eğer böyle olursa da biliyorsunuz her parti seçime başarılı olmak için girer. Biz de CHP olarak hem bu seçimde hem de takip eden iki seçim daha var Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve milletvekili seçimleri, burada çok başarılı sonuçlar alacağımızı bunun ilk adımının da yerel seçimler olacağına inanıyoruz. Bir iktidar değişikliğine kapı aralığı olduğunu düşünüyoruz. Seçimleri kazanan ve kaybeden partilerin de itiraz etmemesi gerekir, inanması gerekir. Bunun yolu da dürüst ve adil bir seçimden geçer. Seçim sistemi öyle olsun ki ve her parti her ilgili kurum buna katkı versin, vatandaşlarımız bu kontrole katkı versin. Sonuçta seçim sonuçlarından kimse itiraz etmesin ki güvenliğinden kimse kuşku duymasın ki seçimde başarılı olan parti veya partilerin başarılarına gölge düşmesin. Kaybeden partiler de gereksiz mazeretlerin arkasına sığınmasın.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar