HAK-PAR Büyükşehir adayı Moray: Diyarbakır'da sosyal yozlaşma var

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı Sevgi Çelik Moray, Diyarbakır’da sosyal yozlaşma olduğunu belirterek, “Diyarbakır tarihsel ve kültürel değerlerini yitirdi.

Google Haberlere Abone ol
HAK-PAR Büyükşehir adayı Moray: Diyarbakır'da sosyal yozlaşma var

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı Sevgi Çelik Moray, Diyarbakır’da sosyal yozlaşma olduğunu belirterek, “Diyarbakır tarihsel ve kültürel değerlerini yitirdi. Eskiden Diyarbakır Ortadoğu'nun Paris'i olarak anılıyordu. Şimdi ise uyuşturucu, fuhuş ve yankesicilik ile anılıyor.” dedi.

Türkiye’nin ilk başörtülü büyükşehir belediye başkan adayı olan Sevgi Çelik Moray, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Bölgede siyaset yapan partilerin insanları kimliklerinden dolayı sömürdüğünü anlatan Moray, “Bir taraf Kürdi duygularından dolayı halkı esaret altına alıyor. Diğer taraftan Müslüman Kürt halkı, İslam kimliğinden dolayı İslam üzerinden esaret altında tutuluyor. Dolayısıyla insanlar bir çekişme arasında kalıyor. Biz burada var olan bir boşluğu dolduruyoruz. Bu açıdan son derece olumlu. Hem İslam hem de Kürt kimliğini oluşturabiliyoruz. Bu nedenle gerginliği ortadan kaldırıyoruz.” diye konuştu.

"AK PARTİ VE BDP KÜRT SORUNUNA ESASLI ÇÖZÜM ÜRETEMEDİ"

Kürt sorununa çözümü üzerine kafa yormuş bir parti olduklarını anlatan Moray, 12 yıldır iktidarı simgeleyen AK Parti hükümeti ve yerel yönetimde 15 yıldır olan BDP’nin bu soruna yönelik esaslı çözümler üretemediğini kaydetti. Diyarbakır'da seçimler söz konusu olduğu zaman siyasetin her zaman yerel gündemin önüne geçtiğini belirten Moray, “Yani insanlar projelerini okumaktansa siyasetle birbirlerini tehdit altında tutuyorlar. Bunu da benimsemiyoruz.” dedi.

"TÜRKİYE’DE BAŞÖRTÜSÜYLE İLGİLİ ANAYASAL BİR GÜVENCE HENÜZ YOK"

Diyarbakır’da İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra başörtüsü yasağı nedeniyle üniversiteye gidemediğini anlatan Moray, Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra din kültürü öğretmenliğine başladığını anlattı. Moray şöyle devam etti: “Ben başörtü mağduruyum. Ancak siyaseti başörtü mağduriyeti üzerinde yapmadım. HAK-PAR'a böyle bir taleple gelmedim. Kürt sorununa yönelik hassasiyetim nedeniyle geldim. Bana göre mevcut sistemde hiçbir siyasal parti Kürt sorunu çözmeye yeterli değil. 15 yıldır yerel iktidar, 12 yıldır genel iktidar Kürt sorununu çözmek isteselerdi bugüne kadar çözerlerdi. Ben bunların esaslı projeleri olmadığını düşünüyorum. Diyarbakır'ın artık hizmeti hak ettiğini düşünüyorum. Siyaseti konuşalım, ama hizmetimizi de yapalım. Bu halk da hizmeti hak ediyor. Türkiye ve bölgede şu ana kadar siyaset sahnesinde çıkmış tek başörtülü aday benim. Bu hem Türkiye ve hem de bölge için farklı bir tecrübe olacak. Bu aslında genel iktidara seçilirsek iktidarın samimiyetinin de sorgulanması lazım. Onların tavırlarını da göreceğiz. Başörtü sorunuyla fiiliyatta bir değişiklik var, ama anayasada henüz yok.”

"FEDERASYON ÖNERİMİZ VAR"

Yerel iktidarın HAK-PAR'a kısmet olması halinde belediye meclislerini parlamento gibi çalıştıracaklarını dile getiren Moray, çalışmaları üniversite, baro ve sivil toplumu da dahil edeceklerinin altını çizdi. Kürt sorunu ilgili bir kargaşanın olduğunu, sürekli bu sorunun konuşulduğunu, ancak çözümün gündeme gelmediğini kaydeden HAK-PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı Sevgi Çelik Moray, parti olarak bu sorunun çözümünde ‘federasyon’ önerileri olduğunu kaydetti. Moray, “Federasyon net bir kavram. Kürtlerin kendi parlamentosu olacak. Kendi bayrağı olacak. Federasyon bölünme değil kardeşçe yaşanmanın bir formülü. Türkiye diyor ki ‘biz bölünmeliyim biz kardeşiz Misak'ı Milli felan’. Şimdi biz kardeşsek bunun da bir hukukun olması gerekiyor. Tamam kardeşiz biz, sizden üstün olmak istemiyoruz ki Kürtlerin böyle bir derdi de yok. Biz bu vatanı paylaşmaktan da gocunmuyoruz. Biz diyoruz ki siz hangi haklara sahipseniz biz de o haklara sahip olalım ve kardeşçe yaşayalım.” ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK BİR MANEVİYAT BOŞLUĞU VAR 10 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR UYUŞTURUCU KULLANIYOR"

Öğretmen olduğu Diyarbakır’da eğitimin ve öğrencilerin durumunu yakından takip ettiğini anlatan Moray, “9-10 yaşındaki çocukların gittiği okulun çok yakın bir çevresinde uyuşturucu kullanıyorlar. Torbacılar okulun çevresinde dolanıyor. Çok ucuza bunlar satılıyor. Ben bir öğretmen olarak bunları görebiliyorum. Allah aşkına devlet ve yerel yönetimler görmüyor mu? Elbette ki görüyorlar. O halde göz yumuyorlar. Beni rahatsız ediyor. Elime böyle bir fırsat geçerse ilk işim müdahale edeceğim bir konu olacak. Bunun nedenlerini aradığımızda toplumda bir maneviyat çöküşü var. Diyarbakır İslami kimliğine uygun değil, çocuklarımızda bir maneviyat boşluğu var.” diye konuştu.

"AK PARTİ YOLSUZLUĞUN HESABINI VERMELİ, KAÇMAMALI"

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra hizmet hareketine yönelik üslubu doğru bulmadığını dile getiren Moray şunları söyledi: “AK Parti, hizmet hareketine çok şey borçlu. Madem bir yolsuzluk çıktı AK Parti hükümeti bunun hesabını vermeli, kaçmamalı. Hizmet hareketine yönelik üslubu doğru bulmuyorum. Çok ahlaki değil bence.”

SEVGİ MORAY ÇELİK’İN PROJELERİ

Moray bazı projelerini ise şöyle anlattı: "Dağkapı Meydanı'nda Şeyh Sait ve arkadaşları idam edildiği yere Şeyh Sait ve arkadaşları adına bir anıt mezar dikeceğiz. Bu hem onların maneviyatlarına hediye olacak hem de tarihsel be kültürel kimliğiyle hatırlatmış olacak. Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi olduğu gibi duruyor. Bu toplumun başına ne geldiyse 1980'li yıllarda o cezaevinde geldi. 5 Nolu Cezaevi yakıcı bir şekilde hala hafızalarımızda yer alıyor. Çoğumuzun babaları, amcaları ve dedeleri oralarda işkence gördüler. Bunun hala orada olması bir utanç kaynağıdır. Acilen oranın cezaevinden çıkartılıp insanlık müzesine çevrilmesi gerekiyor. Kenttin ciddi bir trafik problemi var. Yollar dar. Bunun için alternatif yollar yapacağız. Bağlar ve Ofisi ortadan bölen demir yoluna raylı bir sistem geliştireceğiz. Bu trafiği biraz daha rahatlatacak. Hevsel Bahçesi'nin botanik bahçeye çevrilmesine yönelik bir projemiz var. Orada 100’den fazla kuş çeşidi yaşıyor. Maalesef yok olmayla yüz yüze tutmuş. Hevsel Bahçelerini Kırklar Dağ'ına kadar uzatarak doğal haliyle korunmasını sağlayacağız." CİHAN

Yorumlar