Gürsel Tekin: HSYK değişikliği kabul edilebilir bir şey değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, HSYK’nın neredeyse bütün yetkilerini adalet bakanına devretmeyi öngören kanun teklifinin kabul edilebilir bir şey olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gürsel Tekin: HSYK değişikliği kabul edilebilir bir şey değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, HSYK’nın neredeyse bütün yetkilerini adalet bakanına devretmeyi öngören kanun teklifinin kabul edilebilir bir şey olmadığını söyledi. Manisa’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Tekin, “Olur mu öyle şey. Burası eşkıyalık sistemi değil. Yani bir geceyarısı alacaksınız bütün yargıyı, by-pas edeceksiniz, bakana bağlayacaksınız. Kim bakan? Çeteleşme nerede var kardeşim? Çeteleşme şu anda Bakanlar Kurulu’nda. Yani ne diyorsunuz, yargıyı çeteye teslim edin. Bu ülkede bu yargı bu çeteye teslim edilirse o ülkede her şey bitmiş demektir. CHP olarak, sivil toplum örgütleri olarak, basın, medya olarak hepinizin bu konuda duyarlı olmamız gerekiyor. Bu konuda yapılması gereken ne varsa ulusal düzeyde, uluslararası düzeyde her türlü şeyi yapacağız. Bu aymazca tavırlarla bu yasayı önümüze getiremezler.” dedi.

17 Aralık’tan sonra hükümetin yaptıklarının balaları kurtarma operasyonu olduğunu iddia eden Genel Başkan Yardımcısı Tekin, “Bizim Azerilerin deyimiyle söylüyorum, balaları kurtarma operasyonu. Bunun bir yasal düzenlemeyle ilgisi yok. Bu yasayı kim yaptı? Referanduma gitmedik mi? Millet yapmadı mı? Milletin yapmış olduğu referandumu, ancak ve ancak millet değiştirebilir. Hiç kimsenin buna gücü yetmez. 2010 yılında daha taze hafızalarımızda, Sayın Başbakan her televizyona çıktığında, ‘Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü olacak.’ demişti. Buna kim karar verdi? Referanduma gidildi, millet karar verdi. Şimdi milletin vermiş olduğu kararı, ancak millet değiştirebilir. Yoksa böyle arkadan dolanıp sadece balaları kurtarmak için getireceğiniz yasa, herkes tarafından da bilinmesi gerekir ki Anayasa’ya aykırıdır. Bunun Anayasa Mahkemesi'nden dönmemesi mümkün değil. Benzer uygulamalar, Cumhurbaşkanı Yasası ile ilgili CHP’nin bütün itirazlarına rağmen biliyorsunuz bir kanun teklifiyle değiştirmek istediler. Sonuçta Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle reddetti. Bu da oybirliğiyle reddedilecek.” şeklinde konuştu.

Gürsel Tekin, sözlerine şöyle devam etti: “Burada milli mesele mi var? Niçin böyle bir yasal düzenleme yapıyorsunuz? Yani topraklarımızı işgal eden savaşa mı giriyoruz, ne oluyor? Bu da çok basit. Alacaksınız çocuklarınızı, yargıya teslim edeceksiniz, yargıda bunlar hesap verecek. Eğer yoksa bir şeyleri, rahat olacaksınız. Nedir bu telaş? En çok bu görev, hukukçu kimliği olan Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e düşüyor. Sayın Çiçek, siz de çok iyi biliyorsunuz ki bırakın hukukçu olmayı, adliye tozunu yutmuş mübaşirlere sorduğunuzda bu kanun teklifiyle böyle bir anayasa değişikliği olmayacağını herkes bilir. Buna sizin öncelikle hukukçu kimliğinizle ve Meclis'in başkanı olarak karşı çıkmanız gerektiği inancındayım. Umut ediyorum ki sadece muhalefet partileri değil, iktidardaki namuslu milletvekilleri de bu gayriyasal düzenlemeye karşı çıkacaktır.” CİHAN

Yorumlar