Günay: Ses kayıtları devlet krizi yaşandığına işaret ediyor

Bağımsız İzmir milletvekilleri Ertuğrul Günay ile Erdal Kalkan, Dışişleri Bakanı ve MİT Müsteşarı'nın internete düşen ses kayıtlarının devlet krizi yaşandığına işaret ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Günay: Ses kayıtları devlet krizi yaşandığına işaret ediyor

Bağımsız İzmir milletvekilleri Ertuğrul Günay ile Erdal Kalkan, Dışişleri Bakanı ve MİT Müsteşarı'nın internete düşen ses kayıtlarının devlet krizi yaşandığına işaret ettiğini söyledi. Günay, bu işin sorumlularının istifa etmesi gerektiğini vurguladı.

    Ertuğrul Günay ile Erdal Kalkan, TBMM’de ‘Suriye’ konusunun ele aldığı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler arasında geçtiği öne sürülen ses kaydına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

    İlk sözü alan Ertuğrul Günay, ses kayıtlarının son derece vahim ve bir devlet krizi yaşadığımıza işaret ettiğini belirterek “Sadece siyaset kurumu ile ilgili değil devlet yapısı ile ilgili çok vahim, çok yönetilemez bir noktada olduğumuz kaygısını taşıyoruz. Bu kayıtlar birkaç açıdan vahim. Hem gizili, hem mahremi, kapılı olması gereken konuşmalar bir anlamda konuşma yapılan salona dışarıya bağlı bir ses yükseltme cihazı konulmuş gibi herkes tarafından duyulur noktaya geldi. Bu endişe verici, bu Türkiye’nin güvenliğinin ciddi biçimde zafiyet altında olduğunu gösteriyor. Devletin güvenlikle ilgili en önemli kişilerinin, kurum temsilcilerinin bulunduğu ve çok vahim konuşmaların yer aldığı toplantı. Türkiye kamuoyunun bilgisi kadar dünya kamuoyuna anında servis edilebiliyorsa Türkiye Cumhuriyeti devleti ciddi bir güvenlik zafiyeti yaşıyor demektir.” dedi.

    "BİZE ATATÜRK'ÜN EVİNE BOMBA ATMAYI HATIRLATTI"

    Toplantının içeriğinin de son derece vahim ve kayıtlarının doğru olduğuna ilişkin çok ciddi teyitler olduğuna işaret eden Günay, şöyle devam etti: “Toplantıdakiler seçim eşiğinde Suriye’deki durumla ilgili fevkalade iç politikaya alet edilebilecek vahim açıklamalar yapıyorlar. MİT Müsteşarı çok daha vahim şeyler söylüyor; bize Atütürk’ün evine bomba atmayı hatırlatan. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu kadar ağır bir yönetim krizi yaşadığını hiç hatırlamıyor. En vahim cümleyi de Dışişleri bakanlığı Müsteşarı söyledi.”

    "BU İŞİN SORUMLULARININ İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR"

    Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay bunların; hukuk devletine, 100. yıla yürüyen Türkiye Cumhuriyeti devletinde, yüzyıllardır devlet yönetme geleneği olan bu topraklarda kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Bu işin sorumlularının istifa etmesi gerekiyor. Bu kayıtların gerçekten düzemece olduğu konusunda bizi ve dünyayı da ikna etmeleri gerekiyor. Çünkü burada çok ciddi bir uluslararası krizini işaretleri de var.” dedi.

    MİT ile ilgili arkadaşın kaçıncı vakası olduğunu bilmediğini ama ses kayıtlarıyla onun devlet yönetme becerisi, bilgisi olmadığının yeni bir kanıtı ortaya çıktığını belirten Günay, “MİT Müsteşarının, göreve geldiğinde bu yana Türkiye’yi komşularıyla düşman haline getiren Dışişleri Bakanı'nın istifa etmesi gerekiyor. Devletin, hukuk, demokrasi sınırları içine çekilmesi gerekiyor. Bu anlayışla yerel seçimlere girebilir miyiz, bu anlayışla hangimizin can güvenliği var. Bu maceracı anlayışa haklımızın hak ettiği cevabı vermesi lazım.” ifadelerini kullandı.

    "TÜRKİYE'DE KÖTÜ NİYETLİ BİR YÖNETİM VAR"

    Bağımsız İzmir Milletvekili Erdal Kalkan da, ‘basiretsiz yönetim’ tanımlamasını kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de basiretsiz değil gerçekten kötü niyetli bir yönetimi var. Çok daha vahim bir durumdayız. 100 günlük bir kriz yaşıyor Türkiye. Belki düzelir diye bekledik ama giderek daha vahimleşiyor. 4 tane bakan maalesef suçüstü yakalandılar. Bugün dinlediğimiz tapelerin ben doğru olduğuna inanıyorum. Savaş çıkarmak isteyen bir Dışişleri Bakanı var. İçişleri Bakanımız var evlere şenlik. Bir Adalet Bakanı var telefon açıp Cumhuriyet Savcısı'nın yaptığı soruşturamaya müdahale ediyor. Tabii bunların başında da karışmadığı hiçbir şey olmayan Başbakan var. Dün ki ses kayıtlarıyla ana muhalefet liderine kumpas kurmakla suçlanıyor. Bu konuda kendisinde inandırıcı yanıtlar bekliyorum. “

    "DEMİRDEN KORKAN TRENE BİNMEZ"

    Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Ertuğrul Günay, ses kayıtlarının komşu ülkelerde nasıl algılanacağı hakkında, “100 günden bu yana Türkiye’nin verdiği algı çeşitli konularda son derece sıkıntı verici. Ben Türkiye’nin dışarıda iyi algısı olduğu dönemleri de hatırlıyorum. Bütün bu imaj çökmüş durumda. Türkiye kapalı bir rejim diktatörlük görüntüsü vermeye başladı.” düşüncesini aktardı.

    Eski Bakan İdris Naim Şahin’in ‘AKP’den ayrılanlar için AKP’de kaset çalışmaları yapıldığı iddiasına ise Günay, “Biz böyle bir duyum almadık. Ama sosyal medyayı etkilemek için orada çok sayıda profesyonel olduğunu biliyorum. Demirden korkan trene binmez.” dedi Günay son ses kaydının montaj olup olmadığı sorulması üzerine de, “Ne yazık ki bütün bu sesler ve üsluplar çok daha tanıdık. Bundan öncekilerden çok daha talihsiz görüyorum. Çünkü bu devlete karşı, millete karşı, devletin milletin bütünlüğüne karşı.” karşılığını verdi.
CİHAN

Yorumlar