Günay: Başbakan'ın açıklamalarını, demokratik bir ülkenin başbakanı yapmaz

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Başbakanın Anayasa Mahkemesi'nin de dinlendiğini söylemesiyle ilgili "Sayın Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları, demokratik bir ülkenin Başbakanı yapmaz." dedi. Başbakanın seçim kampanyası...

Google Haberlere Abone ol
Günay: Başbakan'ın açıklamalarını, demokratik bir ülkenin başbakanı yapmaz

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Başbakanın Anayasa Mahkemesi'nin de dinlendiğini söylemesiyle ilgili "Sayın Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları, demokratik bir ülkenin Başbakanı yapmaz." dedi. Başbakanın seçim kampanyası boyunca çeşitli gruplarla ilgili iddialarda bulunduğuna dikkat çeken Günay, "Başbakan bu iddiayı ortaya koyuyorsa ya belgesini ortaya koymalı ya da gereğini yapmlıdır. 'Siz de galiba dinlendiniz, sizin de kasetiniz var' diye insanları sindirme, insanları susturma veya konuşan insanlara gölge düşürme gayreti sergiliyor." ifadelerini kullandı.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Günay, siyasetin spor gündemine müdahil olmasını istemediğini kaydetti. Fenerbahçe'nin şampiyonluğunu kutlayan Günay, gösterilen dayanışmayı da tebrik etti. Demokrasinin korunması için de bu dayanışmanın sağlanmasını temenni etti. 1 Mayıs İşçi Bayramına değinen Günay, Taksim'in özel bir anlamı olduğunu belirterek burada kutlanmasının haklılık olduğunu ve hükümetin buna hassasiyet göstermesini istedi. İktidarın özel güvenlik önlemleri alarak Taksim'de kutlanmasını sağlaması gerektiğini belirten Günay, önümüzde gerginlik potansiyeli denecek çok olay olduğunu hatırlattı. Suküneti, sakinliği, diyaloğu çağrıştaracak davranışlarda bulunulması gerektiğini ifade etti. Günay, Taksim konusunda hükümetin yardımcı ve yapıcı davranılması gerektiğini vurguladı. Gerginliklerin demokrasi için tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Muhalefete de bir çağrı yapan Günay, kitlelerin coşkusunu provoke edebilecek grupların girebileceğini hatırlatarak tüm gruplara bu yönde çağrı yapmaları gerektiğini söyledi. Cana kıyılması ve camın kırılmasının Türk demokrasisi için bir kayma olacağının altını çizdi. Muhalefetin provakasyonlara karşı kitleleri uzak tutması sorumluluğu olduğunu belirtti.

Nisan ayının sonunun üç ayların başlangıcı olduğunu hatırlatan Günay, bu ayların haram ayları olduğunu söyledi. Dinsel ve evrensel güzellikleri bir araya getirerek üç aylara başlangıç yapılmasını isteyen Günay, bunun adımının 1 Mayıs'ta gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Yolsuzluk ve rüşvette adı geçen 4 bakan için soruşturma komisyonu kurulmasına yönelik bir soruya Günay, Başbakanın geçmişte yok saydığı bazı şeyleri şimdi kabul ettiğini belirtti. Gerçeğin ortaya çıkarılması için iktidar partisinin üzerine düşen görevi yapmasını istedi.

Dinlemeler konusunda Başbakanın Anayasa Mahkemesinin de dinlendiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Günay, Başbakanın yeniden gerginleşmesine yol açacak bir açıklama yapmak istemediğini belirterek "Sayın Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları, demokratik bir ülkenin Başbakanı yapmaz." diye konuştu. İktidarın sıradan yöneticilerinin veya muhalefetin bu tür şeyleri söyleyebileceğini dile getiren Günay, devlet yönetiminin ciddi bir iş olduğuna dikkat çekti. Günay, "Başbakan bu iddiayı ortaya koyuyorsa ya belgesini ortaya koymalı ya da gereğini yapmlıdır." ifadelerini kullandı.

Başbakanın seçim kampanyası boyunca çeşitli gruplarla ilgili iddialarda bulunduğunu hatırlatan Günay, şöyle devam etti: "Üst düzeyde kendisiyle ilgili veya hükümetinin icraatıyla ilgili bir değerlendirme yapıyorsa, bunlarla ilgili derhal 'siz de galiba dinlendiniz, sizin de kasetiniz var' diye insanları sindirme, insanları susturma veya konuşan insanlara gölge düşürme gayreti sergiliyor. Demokratik ülkelerde bu olmaz. Güney Kore'de Başbakan istifa etti, bir kaza nedeniyle. Dünyada neler oluyor, dünya neleri konuşuyor, biz sadece bizimle ilgili bir eleştiri ileri süren varsa 'sen de dinlendin herhalde, senin de kasetin var' diyerek baskı altında, benim hakkımda konuşuyorsun diye konuyu saptırmaya çalışıyorlar. 600 yıllık bir imparatorluk ve 100 yıllık Cumhuriyet geçmişine dayanan bir devletin ciddiyetiyle bağdaşmaz."

Günay, "İddialar doğrusu olsa ve bunların belgesi olsa sayın Başbakan da; bunları zaten ortaya koyar; merak etmeyin." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar