Gül’den dinleme iddialarına cevap: Bu konuda birşey söylemek istemiyorum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği kendisinin ve Meclis Başkanı'nın dinlenmesi iddiaları ile ilgili soruları cevapsız bıraktı.

Google Haberlere Abone ol
Gül’den dinleme iddialarına cevap: Bu konuda birşey söylemek istemiyorum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği kendisinin ve Meclis Başkanı'nın dinlenmesi iddiaları ile ilgili soruları cevapsız bıraktı. Gül, kendisinin de dinlendiğine yönelik sorularla ilgili, "Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum." dedi. Gül, önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen savcıların valilik izniyle arama veya baskın yapmasına imkan tanıyacak yeni adli kolluk düzenlemesi ile sorulara ise , "Şuan bir şey söylemem mümkün değil, taslağı da görmedim. Nasıl bir sunum yapılacak onu da bilmiyorum." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerin ardından yurda döndü. Gül, İtalya ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak amacıyla Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenlendi. İtalyan Cumhurbaşkanı Napolitan’ın davetine icabet ederek 28-31 Ocak tarihleri arasında bu ülkeye resmi ziyarette bulunduğunu belirten Gül, “Böylelikle Cumhurbaşkanı Sayın Napotitan’ın 2009 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin bir nevi iadesini yaptım ve aynı zamanda 7 yıl sonra Türkiye’den İtalya’ya bir cumhurbaşkanı ziyareti gerçekleşti. Bu vesileyle ziyaretimiz süresince şahsıma, eşime ve heyetlerimize gösterilen olağanüstü misafirperverlikten dolayı İtalyan makamlarının hepsine teşekkür ediyorum.” dedi.

Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Napolitano ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını anlatan Gül, “İtalya Başbakanı Letta ve Senato Başkanı Graso ile görüşmelerde bulundu. İkili ilişkiler ve bölgesel meselelerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB)ile ilgili genel ve Türkiye bağlamındaki konuları ele aldık. 2014 yılı ikinci yarısında İtalya AB dönem başkanı olacak. Şimdiden hazırlıklara başlamış vaziyette. Dönem başkanlığı süresi içerisinde Türkiye’ye olan desteklerinin güçlü bir şekilde devam edeceğini her ortamda dile getirdiler. İtalya ile olan ekonomik ilişkilere de çok önem veriyoruz. Bu ziyarette çok sayıda 160’ya yakın işadamı heyetimizdeydi. İtalyan iş dünyasının da çok büyük bir ilgisini gördüm. Önemli bazı İtalyan firmaları ile bunların bir bazıları 50-60 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve bunlarla kahvaltıda bir araya geldik. Çok geniş bir şekilde görüştük ve Türkiye’deki yatırımlarını genişletmeleri konusunda. Çok sayıda İtalyan ve Türk işadamlarının katıldığı bir iş forumu düzenlendi. Burada bende daha çok ticaret ve yatırım için çağrıda bulundum. Aramızdaki 20 milyar dolarlık ticaret hacminin çok daha büyüyebileceğini dünyada 550 milyar dolar yatırım yapan İtalya’nın Türkiye’deki yatırımlarını 4,5 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde bunun artabileceğini konuşma imkanımız oldu.” Diye konuştu. Yunus Emre Kültür Merkezi’nin Roma’daki merkezinin açılışını yaptıklarını belirten Gül, “Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Roma bir kültür şehri böylesine bir kültür şehrinde Türk kültürünün en iyi şekilde temsil edilmesi Türkçenin en güzel şekilde öğretilmesi en önem verdiğimiz konulardan birisiydi. Çeşitli başka faaliyetler oldu olağanüstü ilgi gördü. Türk İtalyan dostluğu ve işbirliğinin çok güçlü bir şekilde geleceğe taşınması .konusunda görüşlerimizi aktardık.” açıklamasında bulundu.

Bir gazetecinin, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyareti dönüşünde sizin ve Meclis Başkanı'nın dinlendiğini ifade etti. Bu konuda sizin vereceğiniz ayrıntılar var mı?” sorusuna Gül, “Bu konuda birşey söylemek istemiyorum.” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, “Yeni bir adli kolluk düzenlemesinin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Artık savcılar vali veya vali yardımcısından izin almadan arama yapamayacak bu konudaki düşünceniz ne olur?” sorusuna ise Gül, “Meclise geldi mi bilmiyorum. Meclise gelene kadar çeşitli taslaklar söz konusu oluyor bu tip yasalarda. Nihayet ilk taslak komisyonlara gider bizde komisyonlardan alıp inceleriz. Sonra kanun yapma usullerini biliyorsunuz komisyonlarda genel kurullarda değişir, olgunlaşır bütün siyasi grupların fikirleri ortaya çıkar ve sonra neticelenir şuan bir şey söylemem mümkün değil taslağı da görmedim nasıl bir sunum yapılacak onu da bilmiyorum.” diye cevap verdi.
CİHAN

Yorumlar