Gül: Vizesiz Avrupa anlaşması önemli bir gelişme (2)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk vatandaşlara vizesiz AB yolu açılmasını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Vizesiz Avrupa anlaşması önemli bir gelişme (2)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk vatandaşlara vizesiz AB yolu açılmasını değerlendirdi. Gül, “Ümit ediyorum kısa süre içerisinde, birkaç sene içerisinde tamamen vizesiz bir şekilde Türk vatandaşları da Avrupa’da dolaşım serbestliği hakkını alacaklardır. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyorum.” dedi.

Gaziantep Valiliği ziyaretinde Türk vatandaşlara AB yolunun açılmasına ilişkin görüşlerini açıklayan Gül, “Bu çok önemli bir adımdır. Şöyle ki Türkiye AB ile çok artık entegre olmuş bir ülkedir. Tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkedir. Bunun ötesinde söylenecek bir söz yoktur aslında. Gümrük Birliği’nin tam üyesidir. AB ile Türkiye arasında mallar serbest dolaşabilmektedir. Ama malların sahipleri bu mallarını götürüp teşhir etmek için serbest gidememektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bunun garip bir durum olduğunun altını çizen Gül, “Bazen gerçekten çok önemli ilim adamları, kültür insanları çok önemli bazen sporcular, bazen büyük tüccarlar, büyük yatırımcılar, Avrupa ülkelerine gidişte inanılmaz zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu böyleyken AB, Latin Amerika’dan Rusya’ya, Balkanlar'dan birçok ülkeye, adaylığı bile söz konusu olmayan ülkelerle vize muafiyeti anlaşmaları imzalamışken, Türkiye’ye çok sert bir vize uygulamasını hayatta tutuyor olması kabul edilemezdi. Bunu her ortamdan konuşurduk. Nihayet bu yönde bazı çalışmalar, hatta pazarlıklarla diyebilirim buna. Onların çünkü bizden bazı talepleri vardı. Bu konuda belli bir noktaya gelindi. Ümit ediyorum kısa süre içerisinde, birkaç sene içerisinde tamamen vizesiz bir şekilde Türk vatandaşları da Avrupa’da dolaşım serbestliği hakkını alacaklardır. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyorum tabiî ki.” şeklinde konuştu.

Gül’e, ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de eşlik etti.
CİHAN

Yorumlar