Gül ve Basescu iki ülke ilişkilerinden övgüyle söz etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu'yu Çankaya Köşkü'nde törenle karşıladı.

Google Haberlere Abone ol
Gül ve Basescu iki ülke ilişkilerinden övgüyle söz etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu'yu Çankaya Köşkü'nde törenle karşıladı. Gül ve Basescu, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi. Gül konuşmasında, Romanya’nın dost ve kardeş bir ülke olduğuna işaret ederek, görüşmelerin faydalı geçtiğini bildirdi. Gül, ilişkileri ileri taşımak için güçlü iradeler ortaya koyduklarını aktardı. Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu da, Türkiye’ye ilişkilerin pekiştirilmesi ve geliştirilmesi için geldiğini söyledi.

Romanyalı mevkidaşı ile yaptığı ikili görüşmeye ilişkin bilgiler veren Gül, “Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu 2012 Aralık ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğinde ilişkilerimizi ‘Stratejik Ortaklığa’ çıkaran anlaşmayı imzalamıştık. Bu bağlamda ilişkilerimizi, siyasi ve güvenlik konularında mükemmel bir şekilde gelişmektedir.” dedi.

Gül, Romanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin önemine işaret ederek, şunları dile getirdi: “Ticaretimiz 6 milyar dolar civarında. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarma hedefini koyduk ortaya. İşadamları ile de bir araya gelecek ve yatırım zirvesini TOBB ile yapacak. Türk iş adamlarının 5 milyar dolar yatırımları var. Dolayısıyla ekonomik olarak da yakın ilişki içerisindeyiz. Romanya Türkiye’nin AB üyeliğine güçlü deste vermektedirler. Bundan dolayı, Sayın Cumhurbaşkanı ve Romanya halkına teşekkür ederim. Halklarımız arasında güçlü ilişkiler vardır. Roman makamlarının dostane tutumları ile bu ülkede de 60 bin vatandaşımız huzur ve güven içinde yaşamaktadırlar. Bükreş-İstanbul arasında uçak seferlerinin yaklaşık olarak 40 olduğunu söyleyerek ilişkilerin boyutunu göstermiş olurum.”

BASESCU: ZİYARETİMİN AMACI İLİŞKİLERİN PEKİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu da konuşmasında, ziyaretteki amacının ilişkilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi olduğunu belirtti. “Mükemmel siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz var.” diyen Traian Basescu, “Bu ilişkilerin geliştirilmesi iki ülke açısından önemlidir. Burada huzurunuzda, Türkiye’den gelen Türk iş adamları topluluğuna teşekkür etmek istiyorum. Ticari değişimlerimiz 5-6 milyar dolardır. Hedefimiz bunu 10 milyar dolara çıkarmaktır. Bizim ülkelerimiz NATO’da müttefiktir. Her iki ülkede füze savunma sistemini üstlenmişiz. Bununla birlikte Avrupa ülkelerini korumakla yükümlüyüz. Son yıllarda teröre karı mücadele, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadele iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirmiştir. Hem Romanya ve Türkiye’nin bu milli tehlikelere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Romanya’nın F16 alımlarından sonra, Türkiye’de teknik eğitim hususunda gerçekleştireceği iş birliği potansiyelidir. Tekrar Romanya Türkiye’nin AB sürecindeki çabalarının tereddütsüz desteklemektedir. Bu müzakerelerin desteklenmesini istiyoruz. Bizce bu müzakerelerin hızlandırılması zamanı gelmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

GÜL: AB’YE DESTEĞİN DEVAM EDECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ

Basın toplantısı sonrası Gül ve konuğu gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, bir gazetecinin “Romanya’nın AB desteğinden bahsettiğiniz. Türkiye’de Romanya’nın desteği nasıl hissetti. Gelecekte Romanya’nın desteğini nasıl görüyorsunuz?” sorusunu “Teşekkür ettim Cumhurbaşkanına. Bu desteğin devam edeceğini ümit ediyoruz?” diye cevapladı.

BASESCU: AB DESTEĞİMİZ SİYASİ OLABİLİR

Romanya Devlet Başkanı da aynı soruya, “Desteğimiz siyasi olabilir. Bizim açımızdan cevap verecek olursak, bu Romen devletinin hattıdır. AB Konseyinde oluyor. AB içinde bu yolumuzu takip edebiliyoruz. AB içinde bu hattı takip edebiliriz. Şu anda somut örnek verecek olursam şunları söyleyebilirim: Romanya desteğini vermiştir. Türkiye’nin fasılların açılması ile ilgili desteği vermiştir. Elbette, bir konu vardır. Hedef meselesidir bu. Türkiye’nin AB müzakerelerinin sonuçlandırılması lazım. Elbette bazı ülkelerin görüşleri mevcuttur. Ülkelerin görüşlerinden AB görüşlerine kadar görüşme biraz uzundur. Romanya açısından Türkiye’nin AB üyesi olması menfaatinedir. Bizim isteğimiz mümkün olduğunca, Balkanlarda fazla Türkiye, Karadeniz’de bulunan birçok ülkenin AB üyesi olması yönündedir. Böylelikle bölgede çıkarlarımızı takip edebiliriz.” karşılığını verdi.

“TÜRK FİRMALARI ALTYAPI, ENERJİ, TURİZM DE YATIRIM YAPABİLİR”

Basescu, “Türkiye’nin ticari anlamda ilişkilerinizi nasıl geliştirmeyi düşünüyorsunuz?” sorusunu da, “Romanya’da bir Türk şirketi yatırım yaptı. Şirket, cam üretim alanında çalışmaktadır. Bizim devletimiz, mali destek sağlamıştır. 18 milyon Euro. Türk şirketlerine destek sağlanabilir. Bizim açtığımız kapılar var. AB’nin yeni mali döneminde finansman kaynağımız olacak. Alt yapı yatırımlarında Türk şirketleri yararlanabilir. Türk firmalarının gıda sektöründe yer almasının isteyebiliriz. Tarım ve gıda sektöründeki kabiliyetlerimiz biraz daha düşük kabiliyetler görülmektedir. Turizm, enerji alanlarında. Özellikle bazı Hidrosantrallerin devreye girmesi noktasında davet ediyoruz. Yeşil enerjiden elde edilen enerji piyasa değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra arzum, gördüğüm fırsatlarda, orta Asya ülkelerinde beraber çalışma fırsatları var. Türk şirketleri, Orta Asya şirketleri vardır. Üçüncü piyasalarda ortak çalışmalar yapılabilir. Girebiliriz. Bu ülkeler arasında, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Ermenistan olabilir.” diye yanıtladı. CİHAN

Yorumlar