Gül: Türkiye ve Türkmenistan’da tahsil gören 8 bin gencimiz fahri gönül elçimiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, "Geleceğimizin teminatı gençlerimizin zamanın ruhunu okuyabilen, bilgili ve milli şuuru yüksek bireyler olarak yetiştirilmesi,...

Google Haberlere Abone ol
Gül: Türkiye ve Türkmenistan’da tahsil gören 8 bin gencimiz fahri gönül elçimiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, "Geleceğimizin teminatı gençlerimizin zamanın ruhunu okuyabilen, bilgili ve milli şuuru yüksek bireyler olarak yetiştirilmesi, ortak istikbalimize yapılan en büyük yatırımdır. Bu çerçevede, Türkiye ve Türkmenistan’da tahsil gören 8 binden fazla gencimizi fahri gönül elçilerimiz olarak görüyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov onuruna akşam yemeği verdi. Yemeğe; Dışişleri Bakan Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkmen bakanlar ile birlikte Türkiye ve Türkmenistan’dan birçok işadamı katıldı.

Yemekte konuşan Gül, Türk firmalarının, yurtdışında en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında Türkmenistan’ın geldiğini söyledi. İkili ilişkilerin gelişmesinde anahtar rol oynayan Türk girişimcilere duydukları güvenle bunu mümkün kılan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’a teşekkür eden Gül, “Türkmenistan’ın çehresini değiştiren prestij projelerine ve verimli ortaklıklara başarıyla imza atan siz değerli işadamlarımızı kutluyorum. Ortak çabalarımızla, sadece ülkelerimiz ve kardeş halklarımızın değil, Orta Asya ve Hazar Havzası'nın inkişafı ve refahına da katkı sağlamış oluyoruz. İşbirliğimize derinlik katan bir diğer önemli veçhe, eğitim ve kültür alanındaki çalışmalarımızdır. Geleceğimizin teminatı gençlerimizin zamanın ruhunu okuyabilen, bilgili ve milli şuuru yüksek bireyler olarak yetiştirilmesi, ortak istikbalimize yapılan en büyük yatırımdır. Bu çerçevede, Türkiye ve Türkmenistan’da tahsil gören 8 binden fazla gencimizi fahri gönül elçilerimiz olarak görüyoruz. İlerletilmesi için büyük emek verdiğimiz Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin parlak yarınları, bu gençlerin omuzlarında yükselecektir.” şeklinde konuştu.

“Birlikte muazzam bir ivme kazandırdığımız üst düzey ziyaretlere bugün yeni bir halka ekliyoruz.” diyen Gül, “Kadirli Doğanım Sayın Berdimuhamedov, son 7 sene içinde çeşitli vesilelerle bu düzeyde 12. ziyareti gerçekleştiriyor. Bu durum hiç şüphesiz dostluk, kardeşlik ve gönüldaşlığın ne denli güçlü olduğunun müşahhas nişanesidir. Bir bakıma Türkiye-Türkmenistan ilişkilerindeki ‘Altın çağ’ın tezahürüdür. Amacımız bu ivmeyi muhafaza ederek, işbirliğimize yeni boyutlar kazandırmayı sürdürmektir.” ifadelerini kullandı.

Yürekleri dağlayan Soma faciası nedeniyle Türkiye’nin acısını paylaşan Türkmen doğanlarına teşekkür eden Gül, “Keder ve sevinçte ortak, tek millete mensup olduğumuzu bir kez daha gösterdiniz. Kadirli Doğanımın ifadesiyle ‘Kan kardeşliğinden de öte kemik kardeşi’ olduğumuzu teyit ettiniz. Dostluk ve kardeşliklerinin temelleri asırlar önce beraber atılan Türkiye ile Türkmenistan, el birliği ile parlak yarınlara yol almaktadır. Bir millet iki devlet şiarından hareketle ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda kardeş Türkmenistan’ın son yıllarda hız verdiği büyük kalkınma hamlesine katkı yapmayı sürdürüyoruz. Aramızda ticaretten turizme, taahhüt işlerinden enerjiye, tarımdan petro-kimyaya kadar birçok alanda güçlü bir işbirliği mevcuttur.” diye konuştu.

Geçen yıl düzenlenen ‘Ankara’da Aşkabat Günleri’nin kadim Türk-Türkmen kardeşliğinin en güzel şekilde yaşatılmasına vesile olduğunu hatırlatan Gül, “Bu sene ise Türkmen halk şairi ve mütefekkir Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 290. yıl dönümünü idrak ediyoruz. Ortak kültürümüze ait bu müstesna değerin hatırasının ve eserlerinin gelecek nesillere aktarılması için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Türkiye ayağının açılışı Şubat ayında Ankara ve Kayseri’de yapılmıştır. Yıl boyunca devam edecek etkinliklerle kardeşlik, yakınlık ve muhabbetimizin daha da pekişeceğine inanıyorum. Güzel dilimizde “su gider, kum kalır” diye bir atasözü vardır. Şahıslar ve devir değişse de, baki kalan dostluk ve kardeşliğimizi ilelebet yaşatacak olan bu tür müşahhas eserler ve müşterek değerlerimizdir.” dedi.

Türkiye ile siyasi, ticari, ekonomik, kültürel, beşeri, bilim ve eğitim alanlarında işbirliklerini sürdürmeye hazır olduklarını belirten Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, “Türk tarafının da tüm alanlardaki ilişkilerin güçlendirilmesi için sarf etmekte olduğu çabaları büyük bir saygı ile karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bugünkü coşkunun ışığında geleceğe bakarak Türkmenistan ile Türkiye Cumhuriyeti’nin dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin kararlı bir şekilde gelişeceğine inandığını kaydeden Berdimuhamedov, “Kardeş Türk halkına refah barış ve kalkınma diliyorum. Yaşasın Türkmen-Türk dostluğu ve kardeşliği.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Berdimuhamedov, Gül’e ‘Mahtumkulu Firaki’ nişanı taktı. CİHAN

Yorumlar