Gül: Türk şirketleri Türkmenistan’da 40 milyar dolarlık proje üstlendi

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaret kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, Türk şirketlerinin...

Google Haberlere Abone ol
Gül: Türk şirketleri Türkmenistan’da 40 milyar dolarlık proje üstlendi

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaret kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, Türk şirketlerinin Türkmenistan’da üstlendiği projelerin toplam değerinin Mayıs 2014 itibariyle 40 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Bu yatırımların Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un Türk şirketlerine olan güveni sayesinde gerçekleştiğini söyleyen Gül, “Bu açıklıkla sizlerle ve Türk halkıyla paylaşmak isterim ve bunun bilinmesini isterim. Ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolar seviyesindedir. Bu ülkede 600’den fazla Türk şirket var. Doğrudan Türk yatırımları toplamı 500 milyon dolara yakındır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'u Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Gül ile Berdimuhamedov, anlaşmaların imza törenine katılarak ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Türkmen mevkidaşları katıldı.

Konuşmalardan önce, iki ülke arasında sanayi ve ticaretin geliştirilmesi mutabakat zabtı, TÜBİTAK ve Türkmenistan Bilimler Akademisi iki ülke arasında bilimsel ve teknolojik işbirliği çalışmaları anlaşması, hükümetler arası ormancılık ve meteoroloji alanında işbirliği anlaşması, hükümetler arası turizm alanında işbirliği anlaşması, ekonomik işbirliğine dair protokol, iki cumhurbaşkanı arasında ortak bildiriler imzalandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan ile son 7 yıl içinde karşılıklı olarak çeşitli vesilelerle devlet başkanı düzeyinde 12 ziyaret gerçekleştirildiğini söyledi. Son olarak Atçılık Bayrakı’na katılmak amacıyla Nisan ayında Türkmenistan’ı ziyaret ettiğini belirten Gül, “Böylece geride kalan 7 yıllık süre zarfında senede ortalama 2 kez düzenli olarak bu seviyede bir araya gelmiş bulunuyoruz.” dedi.

Bu yoğun temasların, iki ülke arasındaki kardeşliğin lafta kalmadığının göstergesi olduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti: “Bir milletin farklı farklı boyları olarak bu günde farklı farklı devletleri olarak gayet onurlu bir şekilde dünyada yerimizi aldık. Karşılıklı saygı, sevgi ve eşitlik içerisinde birbirimizle büyük bir dayanışma gösteriyoruz. Bunun bilincine bu şekilde yapılan yakın temaslara varmamızı sağlıyor. Bugün yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerimizi baştan sona gözden geçirdik. Samimi ve verimli görüşmelerle her alanda ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda irademizi ortaya koyduk. Az önce imzalanan belgeler ilişkilerimizin ulaştığı noktayı göstermekte. Türkmenistan’la mükemmel boyutta seyreden ikili ilişkilerimizin en önemli boyutu ekonomik ve ticari alanda gerçekleşmektedir. Türkmenistan’ın değerli kardeşim Berdimuhamedov’un liderliğinde gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmekte olduğu atılımlar ve büyük kalkınma hamleleri bizler için de iftihar vesilesi olmakta.”

Türkmenlerin güven ve destekleri sayesinde Türk firmalarının bu kalkınma hamlelerine büyük prestijli projelerle katkı sağladığını anlatan Gül, “Son yıllarda müteahhitlik sektörümüzün en fazla proje üstlendiği ülkedir Türkmenistan. Şirketlerimizin Türkmenistan’da üstlendiği proje toplamı değeri, mayıs 2014 itibariyle 40 milyar doların üzerindedir. Bu, değerli kardeşimin Türk şirketlerine olan güveni sayesinde gerçekleşmekte. Bu açıklıkla sizlerle ve Türk halkıyla paylaşmak isterim ve bunun bilinmesini isterim. Ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolar seviyesindedir. Bu ülkede 600’den fazla Türk şirket var. Doğrudan Türk yatırımları toplamı 500 milyon dolara yakındır.” şeklinde konuştu.

"İKİ DEVLET İÇİNDE ÖNEMLİ ULUSLARARASI VE BÖLGESEL SORUNLARI DEĞERLENDİRDİK"

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ise üst düzeyde yapılan görüşmelerin, Türkmenistan ve Türkiye arasındaki iki taraflı münasebetin tarihi öneme sahip bir gelişme olduğunu gösterdiğini söyledi. İki ülke arasındaki görüşmelerin dostluk, saygı ve karşılıklı güven içinde devam etiğini belirten Berdimuhamedov, “Bu görüşmelerde elde edilen mutabakatlar kardeş halklarımızı ve gelecekteki münasebetlerimiz içinde önemli bir yol açacak. Ziyaretimde hedeflerime ulaştığımı belirtmek istiyoruz. Türkmen-Türk görüşmeleri devletler arası münasebetlerin daha üst düzeye ulaşmasına öncelikli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine büyük bir ivme kazandıracak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile beraber iki devlet içinde önemli uluslararası ve bölgesel sorunları değerlendirdiklerini anlatan Berdimuhamedov, şunları söyledi: “Karşılıklı barış, güvenliği güçlendirme ve kalkınmayı sağlama konusunda işbirliği yapma konusunda düşüncelerimiz beraber. Birleşmiş Milletler çerçevesinde yakından bu tür işbirliği karşılıklı dayanışma ve yardım almaya temel teşkil etmekte. İki devlet arasında karşılıklı çıkarlara dayalı projeleri uygulamak için elverişli şartların oluşturulması sevindiricidir. Türkmenistan ve Türkiye’nin ekonominin önemli sektörü petrol, gaz inşaat, enerji, ulaştırma ve haberleşme sektöründe ileri teknoloji alanında karşılıklı işbirliği geliştirme konusunda görüştük. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz hızla gelişmekte. 2013 yılında ticaret hacmimiz 4 milyar dolardır. Bu gösterge özellikle son 7 yılda olmak üzere her yıl yüzde 38 arttı. Bu yılın ilk çeyreğinde de bu ilişkimiz üst düzey olmaya devam ediyor.” CİHAN

Yorumlar