Gül: Peygamberimizin mesajları dünyayı aydınlatmaya devam ediyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kutlu Doğum haftası münasebetiyle Arena Spor Salonu’nda düzenlenen törene katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Peygamberimizin mesajları dünyayı aydınlatmaya devam ediyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kutlu Doğum haftası münasebetiyle Arena Spor Salonu’nda düzenlenen törene katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Peygamberimizin yüce kişiliğinin doğru bir şekilde anlaşılmasının, huzur ve sevgi iklimin oluşmasına katkıda bulunacağını vurguladı. “Sevgili Peygamberimiz kutlu elçiler zincirinin son halkasıdır” diyen Gül, Hz. Muhammed’in (SAV) 23 yıllık Risalet döneminin tüm zamanlara ışık tutan hakikatlerle dolu olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı, Hz. Muhammed’in sadece mesajlarıyla değil, örnek kişiliğiyle de dünyayı aydınlatmaya devam edeceğini belirtti. Konuşmasında Peygamber Efendimizin özelliklerini anımsatan Gül, O’nun Mekke’yi fethettikten sonra, kendisine ve arkadaşlarına en şiddetli düşmanlığı yapanları yüce gönüllüğüyle affettiğini kaydetti. Hz. Muhammed’in Veda Hutbesindeki evrensel mesajlara da dikkat çeken Gül, ırk ayrımcılığına ekonomik sömürüye, cinsiyet eşitsizliğine karşı güçlü hâlâ bütün dünya için geçerli olduğunun altını çizdi.

Gül, buradaki konuşmasında, "Her yıl geleneksel hale gelen kutlamaların olgun, kapsayıcı bir havada cereyan etmesini sağladığı için Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindekilere teşekkür ediyorum. Bu etkinlikler Yüce Peygamberimizin toplumumuzda doğru anlaşılmasına çok önemli katkılarda bulunacaktır. Bugün yad ettiğimiz Sevgili Peygamberimiz, Hazreti Adem'den itibaren içinden çıktıkları toplumlara ve insanlara doğruluk yolunda rehberlik yapan kutlular zincirinin son halkasıdır. Farklı zamanlarda olsalar da aynı ilahi mesajı tebliğ etmişlerdir. O sadece içinden çıktığı toplumun insanlarına ilettiği ve bugün bizler izin de geçerli bulunan mesajlar için de değil, aynı zamanda hakikatlere şahitlik yapan hayatıyla her zaman olduğu gibi bugün de dünyamızı aydınlatmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Gül, şöyle devam etti: "Peygamberimizin veda hutbesinde yaptığı tembih ve uyarıları da hep akılda tutmalıyız. Müslümanlar olarak onlarla ne kadar uyum içinde olduğumuzu sorgulamalıyız. Bir çok İslam ülkesinde hayal kırıklığıyla sonuçlanan bu girişimler yanlış ve eksik modernleşme anlayışının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. İslam dünyasının bireysel hak ve özgürlüklerden yoksun oluşu, gelir dağılımındaki eşitsizliği, şeffaflık ve hesap verilebilirliği görmezden gelmemiz mümkün değildir. Bu çağda sürdürülmesi mümkün olmayan bu durumlarla İslam dünyasında baş kaldırmalar olmuş ve insanlar fraklı taleplerle meydanlara çıkmıştır. Statükolarını korumakta ısrarlı olanlar ülkelerini harap etmişler, insanlarını ve kan ve göz yaşına boğmuşlar veya ülkelerini onlarca yıl geriye götürmüşlerdir. İyi niyetle istikrarlı gidişimizi gözden geçirmeyiz. Bu topraklarda her inanç grubunun huzur ve bekasını garanti altına almalı ve sorumluluk duymalıyız. Ağır samimiyet sınavlarından geçmekteyiz. Allah ve peygambere olan sevgimiz samimiyet üzerine inşa edilmiştir.”

GÖRMEZ: BU VATANI SAVUNAN KAHRAMANLARIN İSMİ O'NUN İSMİYLE ANILIR

Törende bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise, “Din milletimizin en önemli ortak bir değeridir" diyerek, Türk milletinin Hazreti Muhammed'e verdiği değere dikkat çekti. Görmez, "Çocuklara verilen isimlerde en çok O'nun ismi vardır. Birçok tören ve merasimler O'na salat ve selam verilerek yapılarak gelmiştir. Bu vatanı savunan kahramanların ismi O'nun ismiyle anılır" dedi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Üzülerek söylüyorum ki, Bugün dindarlıklarımızın içtenlikleri azaldı. Dini hayatta bile yüzeysellik ve görsellik yükseldi" diyerek, dine karşı samimiyetin azaldığına dikkat çekti. İslam dünyasında yaşanan sıkıntılara da değinen Görmez şöyle konuştu:”İslam dünyası zor bir süreçten geçmektedir. Dil, ırk, mezhep ve meşrep ve siyasal tercihlerle kamplara bölünmek ve ayrışmaların derinleştirmek istediği bir dönemdeyiz. Her tarafta kan ve göz yaşı ve umutsuzluk hakim. İslam dünyasında yaşananlar çocuklarımıza ve gelecek dünyamıza umut vaat etmiyor. Kuran bize ‘ancak inananlar kardeştir’ diyor, bizler ise başkalarının ürettiği silahlarla kardeşlerimizi öldürüyoruz."

Törene Cumhurbaşkanı ve Görmez’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Gül ve eşi Hayrunnisa Gül gelişlerinde davetlilerle tokalaşırken, Emrullah İşler'in Kılıçdaroğlu ile tokalaşmaması dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar