Gül: Hukukun üstünlüğü, demokrasinin temel ilkesidir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın tüm savcıların sicilini veren bir kurum olduğunu, mahkeme olmadığını belirterek,"Bu manada, onların açıklamalarını doğru bulmadım.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Hukukun üstünlüğü, demokrasinin temel ilkesidir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın tüm savcıların sicilini veren bir kurum olduğunu, mahkeme olmadığını belirterek,"Bu manada, onların açıklamalarını doğru bulmadım. Mahkeme karar verecek, o açıdan bu tip çekişmeler çok açıkça dillendirmek iyi değil. Hukukun üstünlüğü, demokrasinin temel ilkesidir” dedi.

Habertürk TV'de canlı yayına konuk olan Cumhurbaşkanı Gül, gazeteci Ruşen Çakır’ın “Yargı ile hükümet vesayet uyguladığı gerekçesiyle birbirlerinden şikayetçi ve sizin müdahale etmenizi istiyorlar. Bu bir devlet krizi midir?” sorusuna, “Ben gerekli yerde dikkatleri çekiyorum, üstüme düşeni yapıyorum” diye konuştu. Gül, “Bunun ötesinde yürütme, yanlış yapabilir. Bu doğru düşünerek yapabilir ama bu anayasaya aykırıysa, bunu test eden bir kurum var. Danıştay kararını verdi. Mekanizma, çalışıyor. HSYK tüm savcıların sicilini veren bir kurum, mahkeme değil. Bu manada, onların açıklamalarını doğru bulmadım. Mahkeme karar verecek, o açıdan bu tip çekişmeler çok açıkça dillendirmek iyi değil. Hukukun üstünlüğü, demokrasinin temel ilkesidir” diye devam etti.

Abdullah Gül, gündemdeki yolsuzluk operasyonu ile ilgili olarak, “Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda adil yargılama ve soruşturmanın gizliliği esası var. Bunlarda, hiç yokmuş gibi davranıyor. Savcılar, bir şey iddia edebilirler. Ama hakimler, karar verecektir. Tüm bu konularda, kurallara dikkat ederse herkes bu sorulardan kurtulur.” diye konuştu.

Askerlerin Balyoz ve Ergenekon davalarında yeni talepleri olduğunu belirtilmesi üzerine Gül, “Büyük serzenişler var, yanlışlar yapıldı, deniliyor. Bazısında temyiz bitti, bazısında yargılama devam ediyor. Toplumda, 'kurunun yanında yaş da yandı' algısı varsa, bununla ilgili hukuki çalışmalar yapılabilir. Buna karar verecek olan, parlamentodur.” dedi.

“Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin kumpas kurulduğu iddiaları var. Devletin elinde delil var mı?” sorusu üzerine, “Ben bir cumhurbaşkanı olarak bu tür söylemlerde bulunamam. Böyle bir algı yoğunsa, bunun üstüne gidilir. Bununla ilgili, tüm hukuki çalışmalar yapılır. Parlamento'nun bileceği iştir. Muhakkak kesin yapıldı da, diyemezsiniz. Yüksek yargı işi de bitmiş bu davaların” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar