Gül: Haziran ayındaki olaylarla bugünkü olaylar farklı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Haziran ayındaki olaylarla bugünkü son olayları paralel görmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Haziran ayındaki olaylarla bugünkü olaylar farklı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Haziran ayındaki olaylarla bugünkü son olayları paralel görmediğini söyledi. Gül, “Doğrusu bunları birbirinden ayrı meseleler olarak görüyorum.” dedi.

Gül, Habertürk televizyonuna konuk oldu. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili bir soruya Gül, çözümsüzlük gibi bir şey görmediğini ve her şeyi çözümlü gördüğünü ifade etti. Türkiye'nin kesinlikle 10 yıl önceki demokrasi, hukuk standartlarının çok üstünde olduğunu dile getiren Gül, "Çok daha şeffaf ülke; herkes istediğini söylüyor. Muhakkak sıkıntılar var. Elbette pembe tablo çizmiyorum. Türkiye'nin çözülmeyecek meselesi olmadığını düşünüyorum." dedi.

Haziran ayındaki olaylarıyla bugünkü olayların farklı olduğunu düşündüğünü belirten Gül, aynı görmediğini kaydetti. Kürt meselesinin çözümünün birliğin, bütünlüğün zedelenmeden olması gerektiğini dile getiren Gül, bugün konuşulanların 10 yıl önce konuşulduğunda hapse girildiğini hatırlattı.

Anayasa Mahkemesinin tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararının sorulması üzerine Gül, "Türkiye'nin demokratik hukuk devletinde kuvvetler ayrıIığı prensibi vardır. Yasama, yürütme, yargı; hepsi ayrı. Bunların bir ahenk içinde olması gerekir. Yürütmenin, yasamanın, yargının bir sorumluluk içinde olması gerekir." diye konuştu.

Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, kendi saygınlığı ve tarafsızlığını helal düşürmeden hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. "Son kararları çok memnuniyet verici olarak karşılıyorum." diyen Gül, oy birliğiyle karar almasının da sevindirici olduğunu anlattı. "Bugün benimde atadığım üyeler de dahil hepsinin oy birliğiyle alınması evrensel hukukun dikkate alındığını gösterir." diyen Cumhurbaşkanı Gül, "Keşke bunlar daha önce alınabilseydi." ifadelerini kullandı.

"Objektif, anayasa, kanunlar ve şüphesiz uluslararası hukuku tanıdığımıza göre AİHM ve nihayetinde kendi vicdanlarına göre hareket edilmelidir." diyen Gül, bunun dışında ideolojik, dini, siyasi olabilir, kendilerine mahfuz tutulması gerektiğini belirterek karar verilirken deminki kriterlere göre vermesi gerektiğini dile getirdi.

"Kesinlikle su götürmez şekilde objektifliğini kaybetmemelidir." diyen Gül, çeşitli yanlışlıkların gidereceği yerin mahkemeler olduğunu vurguladı. Gül, "Çeşitli davalarla ilgili sıkıntılar ortaya çıkıyorsa, serzenişler varsa bir sorun var demektir." değerlendirmesinde bulundu.


CİHAN

Yorumlar