Gül: Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sabancı Üniversitesi'nde verilen resepsiyonda konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye sırf petrol boru hatlarında değil üretim merkezlerinde de olmalı. Türkiye benzeri kocaman nüfus ve ekonominin sırf taşıyıcı değil kesinlikle üretim merkezlerinde olması gerektiğini" söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol'un, İEA İcra Direktörü seçilmesi onuruna, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ev sahipliğinde bir resepsiyon verildi.

Burada konuşan Gül, 2005 yılında Birol'a üstün hizmet ödülü verdiğini, o vakitten bu güne kadar kendisini yakın takip ettiklerini ve İEA İcra Direktörü olması yolunda memnuniyetle destek verdiklerini hatırlattı.

Siyaset yaşamı boyunca enerji konularını fazla fazla yakın takip ettiğini izah eden Gül, şöyle devam etti:

"Daima uluslararası gelişmeleri, istikbal enerji sahasında nasıl olacak diye yakın takip ettim ve süre vakit Fatih beyin de söylediği benzeri kendisinden bilgiler aldım. Bize her süre yol gösterici oldu. Özellikle dünya enerji görünümüyle ilgili raporları fazla fazla tesirli oldu. Bu raporları iş adamlarına da gönderdim. Enerji sırf ekonomik bir etkinlik değil tıpkı sürede politik bir alan. Uluslararası ilişkilerin fazla fazla mühim bir alanı. Sadece ekonomik değil tıpkı sürede politik istikrar, dünya geleceği, güvenlik meseleleri söz konusu olduğunda enerji bunun bir ayağı. Enerji denince sizden aldığımız brifinglerle kaya gazının devreye girmesi her şeyi altüst etti."

Güneş enerjisi meselesi için ise kocaman bir büyüme yaşanacağından emin olduğunu dile getiren Gül, güneşten hala üretken ve uygun faydalanmanın olasıdır olmadığını, bu konudaki tetkiklerin sonunda ani bire patlama gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Gül, Türkiye'nin sırf petrol boru hatlarında değil üretim merkezlerinde de olması gerektiğine vurgu yaparak, Türkiye benzeri kocaman nüfus ve ekonominin sırf taşıyıcı değil kesinlikle üretim merkezlerinde olması gerektiğini anlatım etti.

'BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM'

Petrol fiyatlarındaki düşmenin büyümeye müspet etkisine de dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:

"Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Bütün dünya ekonomisinin en kocaman meselesi büyümedir. Petrol fiyatları en fazla fazla dışarı nakit harcadığımız, ithal ettiğimiz ürünün fiyatının bu kadar düştüğü biçimde bu fırsatı en fazla fazla biçimde değerlendirmeyeceksek, büyümemizi buna nazaran yapmayacaksak ilerde kesinlikle bu fiyatlar çıkacaktır. O süre bu fırsat kaçmış olacak. Ülke şekilde ekonomiyi öne çıkarmanın şimdi zamanı. Çünkü bu fırsat her süre böyle olmayacak. Onun için benim herkese tavsiyem bunu iyi değerlendirmek yatırımları ona nazaran hızlandırmak ve Türkiye'nin geleceğini fazla fazla daha parlak yapmak."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar