Gezicilerin Kılıçdaroğlu'na tepkisi büyüyor

Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı mitingine katılma kararı alması 'Gezici' cephede sert eleştirilere neden oldu. Geziciler tarafından kurulan 'Haziran Hareketi' isimli gruptan da tepki açıklaması geldi

Google Haberlere Abone ol
Gezicilerin Kılıçdaroğlu'na tepkisi büyüyor
Mustafa Güneş / Sonhaberler.com 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişiminden sonra siyaset dünyasında oluşan yumuşama havasının devam etmesi adına kendisine gelen Yenikapı mitingi davetini ısrarlar üzerine kabul etti; ancak CHP'nin oy deposu olarak bilinen Geziciler bu duruma çok tepkili. 

Gezicilere verdiği destekle bilinenen Sol isimli haber sitesinde yer alan bir yorumda Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı mitingi davetini kabul etmesi sert bir dille eleştirilerek tepki gösterildi. Oğuz Oyan isimli bir yazar tarafından kaleme alınan yazıda, darbe girişimi sonrasında CHP'nin eline büyük bir koz geçtiğini, iktidarı hedef alarak suçlamalar yöneltmek yerine iktidarla birlik olunduğu savunuldu. Bu durumun eleştirildiği yazıda "İlk günden yapılması gereken yapılamadı. Ülkenin sürüklendiği İslami hizipler arası (ve emperyalizmin de sahne aldığı) şiddet sarmalının asıl siyasi sorumlusu olan iktidar suçlu ve sorumlu ilan edilemedi. Şimdi RTE ve diğerlerinin itirafları üzerinden yeni bir fırsat doğuyor. Bu fırsat yakalanabilecek mi, yoksa “yapıcı muhalefet” ürkekliği içinde gene harcanacak mı? 4 Ağustos İzmir mitingine bakılırsa harcanacağı kesin gibiydi. 7 Ağustos’ta AKP Yenikapı mitingine katılma kararı, neredeyse hiç umut bırakmadı." ifadeleri kullanıldı. 

CHP'nin gösterdiği uzlaşmacı tavrın sert bir şekilde eleştirildiği yazı şöyle denildi: İstanbul ve İzmir mitinglerini, “hem suçlu hem mağduru” oynayan AKP/RTE’ye karşı böyle bir meydan okumaya çevirmek yerine “demokrasi üzerinde uzlaşmak” üzerine AKP’ye öneriler sunmaya dönüştürmek nasıl bir anlayıştır doğrusu anlamak özel bir çaba gerektiriyor. 

BİR TEPKİ DE GEZİ'DE ÖLENLERİN YAKININDAN

Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı mitingine katılma kararına bir tepki Gezi'de hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ağabeyinden geldi. Cömert'in ağabeyi, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Erdoğan'dan intikam almaki çin söz veren Kılıçdaroğlu'nun AK Parti mitingine katılarak kendilerini hayal kırıklığına uğrattığı belirtildi. 

GEZİCİ HAREKETİNDEN TEPKİ AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı miting davetine olumlu cevap vermesine bir tepki de "Birleşik Haziran Hareketi" isimli Gezici gruptan geldi. Grup tarafından yapılan açıklamada,  "Kılıçdaroğlu bilmeli ki bu sevdasında yalnızdır" ifadelerini kullandı.

Grup tarafından "Taksim’de Gündoğdu’da Birleşenler AKP Diktasıyla Uzlaşmayacak" başlığıyla yapılan açıklamada şöyle denildi: AKP, 15 Temmuz’dan bugüne bir müsamere sergiliyor. Daha düne kadar ülkeyi birlikte yönettikleri Cemaatin suçlarında hiç payları yokmuşçasına günah çıkarıyorlar. AKP, Cemaatle birlikte çevirdikleri tüm kirli ve karanlık dümenleri eski ortağının üzerine yıkarak, sorumlulaktan sıyrılmaya çalışıyorlar. Darbeye karşı milli birlik beraberlik adı altında, muhalefeti de buna ortak etmeye çalışıyorlar. Bir yandan da OHAL yetkisine dayanarak istedikleri her şeyi kimseye sormadan geceden sabaha hayata geçiriyorlar.

Durum bu kadar açık seçik ortaydayken Kılıçdaroğlu, önce Saray’a çıktı bugün de Yeni Kapı Mitingi’ne katılacağını açıkladı. Erdoğan’ın bu müsamerede muhalefete biçtiği figüran rolünü kabul etti. Kılıçdaroğlu, Yenikapı Mitingi’ne katılmaya evet diyerek, gerçek demokrasiye ve laikliğe hayır dedi. Kılıçdaroğlu Taksim’e ve Gündoğdu’ya sırtını döndü, Erdoğan’ı sırtına almayı tercih etti.

Kılıçdaroğlu bilmeli ki bu sevdasında yalnızdır. Darbeye karşı çıkan ve AKP diktasına hayır diyen bu ülkenin emekçileri, ilericileri, cumhuriyetçileri Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’la baş başa bırakacaktır.

HAZİRAN, Kılıçdaroğlu’nun da figüranı olduğu bu oyunu darbeye de diktaya da hayır diyen milyonlarla birlikte bozacaktır. Laiklik, gerçek demokrasi, özgürlük ve eşitlik için gün Haziran Meclisleri’nde birleşme günüdür."

KILIÇDAROĞLU'DAN ATATÜRK ŞARTI

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'la yaptığı telefon görüşmesinde, pazar günü gerçekleştirilecek "Şehitler ve Demokrasi Mitingi"nde dev bir Atatürk posteri olmasını ve bundan daha büyük posterin olmaması gerektiğini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu ile Binali Yıldırım arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, CHP liderinin devlet protokolü uygulanmasını istediği ve konuşma sürelerinin belli olmasını istedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yenikapı'da yapılacak olan mitingde dev bir Atatürk posteri olmasını istedi ve bundan daha büyük bir afiş ya da posterin yer almaması gerekliliğini söyledi.

Yorumlar