Gençlerin başkanlığa desteği yüzde 55

GENÇKONFED Başkanı Okudan, 40 üniversiteden 2 bin öğrencinin katılımıyla yapılan ankete göre, öğrencilerinin yüzde 55'inin başkanlık sisteminin gelmesini desteklediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gençlerin başkanlığa desteği yüzde 55

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) Genel Başkanı Bilal Okudan, 40 üniversiteden 2 bin öğrencinin katılımıyla anket çalışması yaptıklarını belirterek, "Üniversite öğrencilerinin yüzde 55'i mevcut parlamenter sistem yerine başkanlık sisteminin gelmesini destekliyor. Öğrencilerin yüzde 77'si de mevcut anayasanın değişmesini ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini düşünüyor" dedi.

Okudan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde görevli akademisyenler iş birliğiyle "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" başlıklı anket çalışması yaptıklarını söyledi.

"KSÜ iş birliğiyle yapılan araştırmada üniversite öğrencilerinin başkanlık sistemine ve mevcut anayasanın değişmesine yönelik tutumlarını ölçmeyi amaçladık" diyen Okudan, şunları kaydetti:

"Ankete 40 üniversiteden 2 bin öğrenci katıldı. Üniversite öğrencilerinin yüzde 55'i mevcut parlamenter sistem yerine başkanlık sisteminin gelmesini destekliyor. Öğrencilerin yüzde 77'si de mevcut anayasanın değişmesini ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini düşünüyor."

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 62'si 18-24 yaş aralığında

Okudan, ankete 18-24 yaş aralığında bin 220 (yüzde 61,5) ve 25-30 yaş aralığında 780 (yüzde 38,5) öğrencinin katıldığını belirterek, bunlardan 991'inin (yüzde 49,6) kız ve bin 9'unun (yüzde 50,4) erkeklerden oluştuğunu anlattı.

Okudan, öğrencilerin büyük kısmının, anayasanın günün ihtiyaçlarına cevap vermediğini düşündüğünü vurguladı.

Okudan, sözlerini şöyle tamamladı: "1982 Anayasası'nın olağan dışı koşullarda hazırlandığı ve yürütmenin etkin hizmetlerini engellediği konusunda fikir birliği sağladıkları kanısına vardık. Anketin uygulandığı 40 üniversite ayrı ayrı değerlendirildiğinde çıkan sonuçların genel sonuçlarla paralellik gösterdiğini gördük. Üniversite öğrencilerinin başkanlık sistemine geçilmesine karşı tutumlarının olumlu olduğunu söylemek mümkün.

Yorumlar