Feyzioğlu: Başkanlık değil padişahlık sistemi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirerek, "istenen başkanlık sistemi değil, padişahlık rejimidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Feyzioğlu: Başkanlık değil padişahlık sistemi
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Fevzioğlu, başkanlık sistemi tartışmalarını eleştirerek, "Talep edilen başkanlık sistemi değil, adına başkanlık denilen bildiğiniz meşrutiyet öncesi mutlakıyet yani padişahlık rejimidir. Bizde onda yokuz” dedi. 
Kırıkkale barosunun düzenlediği plaket töreninde konuşan Feyzioğlu, “Maalesef sayın Cumhurbaşkanı kendinden önceki siyasi parti genel başkanlığından gelen yada siyasi parti içinden gelen örnekleri izlemek yerine parti liderliğinden Cumhurbaşkanlığına zihinsel bir geçiş yapmayı reddetmiştir. Bu sıkıntı yaratan bir durumdur. Fiili başkanlık sistemini uygulaması, başkanlık sistemin demokratik için gereken şartların ise anayasada doğal olarak parlamenter sistemimizin yazdığına göre bulunmaması çok önemli bir rahatsızlık yaratmaktadır. Dilerim Sayın Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığına seçildiğini idrak eder. Bu bir sene içerisinde olmadı. Önümüzdeki dönem bunun kavranmasını ümit ediyorum” dedi. 
TÜRK TİPİ BAŞKANLIK SİSTEMİ 
Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalara değinen TBB Başkanı Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meşrutiyet öncesi padişahlık sistemini istiyorsak, Türk tipi başkanlık dedikleri padişahlık sistemine ‘evet’ dersin. Padişahlık sistemi artık geçmişte kalmıştır. ‘Türkiye Cumhuriyeti çoğulcu bir katılımcı bir Cumhuriyet olarak yoluna devam edecektir’ derseniz böyle Türk tipi ‘başkanlık’ diye bir uydurma getirmezsiniz ve demokratik bir hükümet sistemini benimsersiniz. Zaten başkanın mutlak bir güç olmasını engelleyen gücün parlamentoyla ve yargıyla paylaşılmasını emreden kurallar. Bu kurallara zaten evet demiyorlar ki. Dolayısıyla talep edilen başkanlık sistemi değil adına başkanlık denilen bildiğiniz meşrutiyet öncesi mutlakıyet yani padişahlık rejimidir. Bizde onda yokuz." 



Yorumlar