Ezidiler, Türkiye’ye dönmek için yasal ve Anayasal güvence istiyor

Avrupa’da yaşayan Ezidiler, Türkiye’ye dönmek için yasal ve Anayasal güvence istiyor. Konuya ilişkin bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazan Ezidiler, biran önce gerekli adımların atılmasını talep etti. HDP Mardin...

Google Haberlere Abone ol
Ezidiler, Türkiye’ye dönmek için yasal ve Anayasal güvence istiyor

Avrupa’da yaşayan Ezidiler, Türkiye’ye dönmek için yasal ve Anayasal güvence istiyor. Konuya ilişkin bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazan Ezidiler, biran önce gerekli adımların atılmasını talep etti.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, eski milletvekili Emine Ayna ile birlikte Ezidiler, Meclis basın kapısında toplantı düzenledi. Güvenlik gerekçesi ile yeni alınan önlemler çerçevesinde ziyaretçi alınmadığı için milletvekilleri ziyaretçileri kendileri Meclis'e getiriyor.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, ağırlıklı olarak Ezidilerin Türkiye’de Mardin, Şanlıurfa ve Batman’da yaşadığını söyledi. Son yıllarda maalesef nüfuslarının git gide azaldığını belirten Dora, şuan yok olmakla karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. 2007 yılı itibariyle Türkiye’de 377 Ezidi'nin kaldığını söyledi. Devletin bütün inançlara eşit yaklaşması gerektiğini vurguladı.

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise dönme hazırlığında olan Ezidiler'in gayri menkullerinin işgal altında olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı nezdinde bugün bir takım girişimlerde bulunacaklarını anlatan Ata, "Geri dönüş hazırlığı yapmak, bu niyeti taşımak sayın Başbakanın son yaptığı açıklamalar da dikkate alındığında esas olarak yereller de ülkemizde bir karşılık bulmalıdır yasal anlamda. Anayasal anlamda bir güvenceyle karşılık bulmak durumundadır. Ancak bugün itibariyle Türkiye’de kendisini öteki hisseden etnik kimlik söz konusu olsa da dini söz konusu olsa da inancı söz konusu olsa da kendisini öteki hisseden herhangi bir vatandaşımız bugün bir Anayasal güvence altında değildir. O nedenledir ki geri dönüş hazırlığı yapan tüm Ezidi vatandaşlarımız büyük bir tehditle karşı karşıyadırlar." diye konuştu.

Ezidi Dernekleri Federasyonu Temsilcisi Edip Erkiş de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün tarihi bir günün yaşandığını belirtti. Cumhuriyet boyunca Ezidiler'in unutulduğunu dile getiren Erkiş, Ezidiler'i bugün gündeme getiren HDP’ye teşekkür etti ve taleplerini sıraladı.

CİHAN

Yorumlar