Esnaf kredi limitlerinde değişiklik; en düşük 75, en yüksek 150 bin lira oluyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafa yönelik kredi limitlerini en düşük 75 bin lira en yüksek 150 bin lira olarak yeniden düzenleneceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Esnaf kredi limitlerinde değişiklik; en düşük 75, en yüksek 150 bin lira oluyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafa yönelik kredi limitlerini en düşük 75 bin lira en yüksek 150 bin lira olarak yeniden düzenleneceğini söyledi. Halkbankası'nın da kredilerden aldığı komisyon payının bir puandan yarım puana çekildiğini bildiren Erdoğan, bunun karşılığında ise esnaflardan güven ortamına sahip çıkmalarını istedi.

Erdoğan, Ankara’da TESKOMB 64. Yıl Vizyon Buluşması adlı programa katıldı. Burada esnaf gruplarına seslenen Erdoğan, esnafların aldıkları kredilerde yapılacak düzenlemelere ilişkin bilgi verdi. Esnafa yönelik kredi limitlerini en düşük 75 bin lira en yüksek 150 bin lira olarak yeniden düzenleneceği haberini veren Erdoğan’ın bir diğer düzenlemesi ise bloke sermaye payı konusunda oldu.

Erdoğan, "ESKOMB’un kredilerden aldığı bloke sermaye payı 1,5 puandı. TESKOMB bu payı yarım puan düşürdü 1'e indirdi. Şimdi Halkbankası da bir adım attı bankanın kredilerden aldığı komisyon payı Halkbank dayanabildiği ölçüde bir puandan yarım puana çekiliyor. Böylece esnaf kredi faizinde artış yapmadığımız gibi faiz yükünü de bugün bir puan indirmiş oluyoruz.” dedi.

Konuşmasında esnafın duasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye için millet için devlet için bu kutlu mücadele de esnafımızın bize destek vereceğine yürekten inanıyorum.” dedi. TESKOMB ve Halkbank'ın esnafın kullandığı krediler üzerinde güzel çalışmalar yaptığını belirten Erdoğan, "Biliyorsunuz 2002'de Halkbank’ın esnafa kredi verirken biz gelmeden önce uyguladığı faiz oranı neydi? Yüzde 47. Şu anda biz bu oranı yüzde 4 ile 5 makasına çektik. 47 nere 4 nere? Şimdi o oradaki faiz fark kimin cebinde kaldı? Esnafımın cebinde kaldı. Son olaylarla krediler üzerinde faiz baskısı oluştu. Ancak biz bu baskıyı esnafımıza yansıtmıyoruz. Esnafımıza uygulanan kredi faizini artırmıyoruz. Çok çok olağanüstü bir durum olmadıkça da faiz oranını artırmayacağız. Faiz oranını artırmadığımız gibi bazı önemli düzenlemeler de yapıyoruz. İnşallah faizsiz bankacılıkla ilgili Ziraat Bankası’nın çalışması var, Halkbank’ın Vakıfbank’ın çalışması var. Kredi limitleri gruplarına göre 40 bin lira 125 bin lira arasında değişiyordu. Şimdi biz kredi limitlerini en düşük 75 bin lira en yüksek 150 bin lira olarak yeniden düzenliyoruz.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Halkbankası’nın yönetim kurulu başkanı da burada genel müdürü de burada. Başbakan yardımcım Ali bey de burada Gümrük Bakanım da burada. Abdülkadir bey burada. Esnaf ve zanaatkar burada. Bitmedi. TESKOMB’un kredilerden aldığı bloke sermaye payı 1,5 puandı. TESKOMB bu payı yarım puan düşürdü 1'e indirdi. Şimdi Halkbankası da bir adım attı bankanın kredilerden aldığı komisyon payı Halkbank dayanabildiği ölçüde bir puandan yarım puana çekiliyor. Böylece esnaf kredi faizinde artış yapmadığımız gibi faiz yükünü de bugün bir puan indirmiş oluyoruz. Esnafımıza hayırlı olsun.” diye konuştu.

Sözlerini "Büyüdükçe, geliştikçe, güçlendikçe güzel gelişmelere hep birlikte şahit olacağız.” diye sürdüren Erdoğan, bunun karşılığında ise esnaftan beklentilerini şöyle sıraladı: "Benim de esnaf kardeşimden ricam var. Huzura sahip çıkmanızı rica ediyorum, istikrara, güven ortamına bahar ortamına bu Nevroz gününde sahip çıkmanızı istiyorum. Kardeşliğimize sahip çıkmanızı istiyorum. Bayrağımıza sahip çıkmanızı istiyorum. 30 Mart eski Türkiye kapılarının kapacağı yeni Türkiye kapılarının ardına kadar açılacağı bir tarih olacak. 30 Mart demokrasimiz milletimiz için inşallah hayırlara vesile olacak. Bir olacağız iri olacağız diri olacağız kardeş olacağız hep birlikte Türkiye olacağız.”

Programın sonunda Erdoğan’a Türk bayrağı hediye edildi. Erdoğan bayrağı öpüp önce alnına sonra da kalbinin üzerine koydu. CİHAN

Yorumlar