Eski Dışişleri Bakanı: Suriye konusunda yanlış politika izlendi

AK Parti'li Eski Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin dış politikasını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Eski Dışişleri Bakanı: Suriye konusunda yanlış politika izlendi

AK Parti'li Eski Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin dış politikasını eleştirdi. Türkiye'nin Suriye konusunda yanlış bir politika izlediğini, Esed'in çok kısa bir sürede düşeceğini öngörerek hamle yaptığını, bunun gerçekleşmemesinden dolayı sonuçlarına katlanmak zorunda kaldığını söyledi. Yakış, Rusya'nın seçimlerde Esed'i destekleyeceğini, Türkiye'nin ise 'Esed'siz Suriye' demeye devam etmesi durumda yalnız kalacağını belirtti.

Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Rus-Türk Entelektüeller Buluşması Antalya'da başladı. Üniversite bünyesinde yapılan ve 5 gün sürecek çalıştayda, Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkiler ele alınacak. Çalıştayı, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Naumkin Vitaly Vyaçeslavoviç, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe ve Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Dr. Arif Asalıoğlu organize ediyor.

    Toplantı kapsamında ilk olarak düzenlenen 'Ortadoğu ve Kafkaslar Ekseninde Türkiye-Rusya Bölgesel İşbirliği' konulu panele konuşmacı olarak katılan Eski Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin dış politikasını eleştirdi. Türkiye'nin Suriye konusunda yanlış bir politika izlediğini belirten Yakış, dış politikanın Beşar Esed'in bir kaç hafta içinde düşeceği zemini üzerine kurduğunu söyledi. 2011 yılında Esed bu hafta sonunda ya da gelecek hafta düşecek dendiğini hatırlatan Yakış, Esed'in düşüşünün deprem tahminine benzetti. O dönemde Esed'in düşme tahmini '3 gün sonra düşebilir, 3 yıl sonra da olmayabilir' dediğini kaydeden Yakış, "Dış politikadan hiç bir zaman yumurtalarınızın aynı sepete koymayacaksınız. Türkiye Beşar Esed'in kısa sürede düşeceği varsayımını aynı sepet içine koydu. Gerçekleşmiş olsaydı meyvelerini toplayacaktı, gerçekleşmedi. Sonuçlarına katlanmak zorunda." dedi.

    "BATILI ÜLKELER SİLAH YARDIMINI KESİNCİ TÜRKİYE OFSAYTA DÜŞTÜ"

    Batılı ülkelerin de Suriye konusunda yanlış adımlar attığını belirten Yakış, bu ülkelerin Suriye'de muhalefete silah desteği sağladığını, ancak bu silahların yanlış ellere gittiğini görünce frene bastığını kaydetti. Batılı ülkelerin silah temini konusunda frene basında Türkiye'nin ofsayta düştüğünü anlatan Yakış, "Türkiye ondan sonra da kendisinin o yanlış varsayımı düzeltecek önlemleri alamadı. Batı dünyası aldı ama Türkiye hala zorlanıyor. Rusya başından beri iki önemli konuyu benimsedi. Bir, Suriye'de çatışmaların durdurulması önemlidir. İki, bir ülkenin iç işlerine mümkün olduğu kadar karışmamak gerekir. Çünkü Libya'da içişlerine karışmak suretiyle ne hale getirildiğini gördük." ifadelerini kullandı.

    "TÜRKİYE POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ YAPTI"

    Türkiye'nin yakın zamana kadar Esed'siz bir çözüm peşinde olduğunu anlatan Yakış, şimdilerde ikinci Cenevre toplantısını desteklemesinden dolayı bir baskı altına girdiğini ifade etti. Türkiye'ye 'muhalefeti de ikinci Cenevre'ye katın' denildiğini anlatan Yakış, "Putin, 'Beşar Esed'in katılması için elimizden geleni yapacağız.' dedi. Muhalefetten katılmasını da Türkiye'den beklenildi. Türkiye de iyi bir politika değişikliği yaparak şimdi muhalefetin ikinci Cenevre toplantısına katılmasını teşvik eden bir ülke haline geldi." dedi. Uluslararası camiada Suriye halkının bu koşullar altında Esed'in kalması, muhalefetin iktidara gelmesinden daha iyi olur konumuna geldiğini belirten Yakış, "Türkiye bu noktaya geldi mi bilmiyoruz. Ama zaman içinde Türkiye'nin de bu noktaya geleceğine tahmin ediyoruz. Çünkü Suriye bu kimyasal silahlar konusunda attığı son derece taktik açısından maharetli Suriye'nin akıllı, Amerikan silahlara füzelerine hedef olma yolundan müzakereye oturma aşamasına getirdi. Bugünkü Suriye Amerika'nın hedefi olmaktan çıkıp, Amerika ile aynı masada kimyasal silahları nasıl imha edeceğiz konuşur hale geldi. Bu noktaya geldiğinde Esed'in gücünü de artıracağı için 2014 yılında yapılması konusunda Esed'in tekrar aday olup olmayacağını getiriyor seçimde." ifadelerini kullandı.

    "TÜRKİYE 'ESED'SİZ SURİYE' DERSE YALNIZ KALIR"

    Rusya'nın Esed'in adaylığını kuvvetle destekleyeceğini söyleyen Yakış, uluslararası camiada Esed'in yerine geçecek, ayakta kalabilecek alternatifi düşünülürse Esed'siz geçiş dönemi istenebileceğini kaydetti. Sağlanamaması durumunda ise Esed'li bir dönem olacağını belirten Yakış, "Dünya bu hale geldiğinde Türkiye hala Beşar Esed'siz derse Türkiye'nin yalnız kalmasına neden olacaktır. Yine Rusya ile Türkiye iki uçta ülke konumunda olacaktır." dedi. Yakış, Türkiye'nin Suriye konusunda ilk başta doğru adım attığını, ancak Esed'in hemen düşeceğini varsaymasının yanlış olduğunu söyledi.

    "MISIR'DA TÜRKİYE DOĞRU YAPTI"

    Türkiye'nin Mısır politikasını da değerlendiren Yaşar Yakış, Mısır'da askeri müdahaleyi ile demokratik yolla seçilen yönetimi uzaklaştırdığını, Türkiye'nin de buna karşı çıktığını ifade etti. Bundan 2 sebep görülebileceğini belirten Yakış, şunları söyledi: "Türkiye son yıllarda defalarca askeri müdahaleye maruz kalmıştı. Bütün siyasetçilerin karşı olduğu bir tutumdur. Mısır'da askeri müdahale olduğu için Türkiye karşı geldi. İkinci neden de Müslüman kardeşler, İslami kökenden gelen bir parti iktidardaydı. Böyle bir ideolojik yakınlık da vardı. Bir de bu nedenle de karşı çıktı. Türkiye, iki nedenle karşı çıktı. Yine karşı çıkabilirdi. Mısır'la ilişkilerini sürdürüp yanlış yapıyorsunuz, Kardeşiz ama biz sizin yanlı yaptığınıza inanıyoruz diyebilirdi. Uluslararası ilişkilerde ilk önemli şeyi ulusal çıkarları korumaktır. Evrensel değerler uğruna ulusal çıkarlardan vazgeçmesi mümkün değildir. Türkiye'nin ulusal çıkarları düşünüp, Mısır'la ilişkilerin sürdürülmesi gerekiyordu. Mısır konusunda Rusya ise en başında sessiz durdu. Sonunda Amerika'ya karşı Mısır'da olumsuz tepki olmaya başladı. Şimdiki askeri rejimle cunta rejimiyle güçlü ilişkiler kurmanın eşiğine geldi. Rusya Ortadoğu'da 2 önemli kriz olan olan konumda Rusya güçlü konumda, Türkiye ise Suriye'de etkili olma imkanlarını hemen hemen kaybetmiş durumda. Mısır'da büyükelçiliği sınır dışı etmekle bu hale geldik."

    Programın açılış konuşmasını yapan Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe de, bu yapılan toplantıların sürekli olmasını temenni etti. Katılımın Rusya ve Türkiye dışındaki ülkelerden de beklediklerini belirten Göktepe, sonuçlarının da daha geniş kitlelere yayılacağı şekilde devam ettirmek istediklerini söyledi.

    Toplantıda, Prof. Dr. Meyer Mikhail, Arif Asalıoğlu ve Prof. Dr. Popov Veniamin de Rusya ve Türkiye ilişkileri ile Ortadoğu üzerine konuşma yaptı. CİHAN

Yorumlar