Eski ANAP Milletvekili Öney: Türkiye hızla kanun devletine gidiyor

Anavatan Partisi (ANAP) eski milletvekillerinden Metin Öney, “Türkiye’de bugün yaşananların yüzde 1’i gerçek demokrasilerde yaşansaydı, üç beş hükümet giderdi.

Google Haberlere Abone ol
Eski ANAP Milletvekili Öney: Türkiye hızla kanun devletine gidiyor

Anavatan Partisi (ANAP) eski milletvekillerinden Metin Öney, “Türkiye’de bugün yaşananların yüzde 1’i gerçek demokrasilerde yaşansaydı, üç beş hükümet giderdi. Hattâ Japonya’da olsaydı, temenni etmem ama bakanlar harakiri yaparlardı.” dedi. Öney, 17 Aralık'tan sonra TBMM'den geçen veya geçirilen HSYK, Torba Yasa, İnternet Yasası, MİT Yasası gibi yasaların hiçbirinin doğrudan vatandaşların ihtiyaçlarından kaynaklanmadığını, tamamen iktidarı korumak ve kollama yasaları olduğunu iddia etti.

Gündemdeki konuları ve MİT Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikleri değerlendiren Öney, “17 Aralık, çok önemli bir milat gibidir. Büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yapıldığı tarihtir. O tarihten bu yana dört önemli yasa Meclis'ten ya geçmiştir ya geçmek üzeredir. Bunlar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Yasası, İnternet Yasası ve bir de Torba Yasa. 17 Aralık’tan sonra birdenbire ihtiyaç mı hasıl oldu da bu yasalar hızla TBMM’den geçiriliyor? Çünkü bunların hiçbiri doğrudan halkı ilgilendiren yasalar değil, yani halkın ihtiyaçlarından doğan yasalar değil, genelde iktidarı koruma ve kollama yasalarıdır. Onun için 17 Aralık’tan bu yana bunların gerçekleştirilmeye çalışılması dikkat çekicidir.” şeklinde konuştu. Kendi dönemlerinde böyle önemli kanunların hükümet projesi, hükümet taslağı olarak TBMM’ye geldiğini ifade eden Metin Öney, “Oysa bu yasalar bugün birkaç milletvekilinin imzasıyla geliyor. Yani bir milletvekili düşünün, MİT’i ya da HSYK’yı ya da interneti baştan sona düzenleyen, yepyeni bir şekil veren bir düşünceyle kanun teklifi vermiş olsun. Zaten bizim yapımızda, kanun tekliflerinin gerçekleşme ihtimali çok azdır. Ben bulundum; yüzlerce teklif geliyor, bunlardan bir tanesi bile gerçekleşmiyor. Oysa şimdi bu kanun teklifleri gerçekleşiyor.” dedi.

Bütün diktatörlüklerin kanunlar yoluyla otoriter rejimlerini kurduğunu öne süren Öney, “Bilhassa istihbarat örgütleriyle; teşbihte hata olmaz ama mesela Hitler, bütün diktatörlüğünü yasalarla yapmıştır. Saddam da öyle yapmıştır. Örnekler çoğaltılabilir. MİT Kanunu teklifi kanunlaşırsa çok ciddi bir yargı muafiyeti getiriyor. Oysa hiç kimsenin yargı karşısında bir imtiyazı olmamalıdır. Bilhassa bu iktidar, bunu aylar yıllar savunmuştur. Şimdi de MİT’e böyle bir imtiyaz getirilmesi, faili meçhul olayları arttırabilir. Bu durum MİT’i töhmet altında bırakır. MİT elemanlarının tanık olarak bile dinlenmeleri izne tâbi olacaktır ki bunu kabul etmek mümkün değildir. Banka hesaplarını bile araştırıp soruşturabilecek. Oysa bu, Bankalar Kanunu’nun 73. maddesine aykırı. Ayrıca gazetelerde çıkan haberlerle ilgili muhabir ve yazara, kaynağını açıklama zorunluluğu getirmektedir ki bunu da basın özgürlüğüyle izah etmek mümkün değildir, çünkü gazeteci, kaynağını söylemek zorunda değildir. Bu yasayla ayrıca MİT’e, illegal örgütlerle görüşme imkanı sağlanıyor. Bu, Oslo ile Kandil’le başlayan sürecin meşruiyet kazanması demektir. Bunu da kabul etmek mümkün değil.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar