Erzincan'da konuşan Davutoğlu: Şark meselesi bitmiştir

Başbakan Davutoğlu, Erzincan'da şehrin Rus işgalinden kurtuluş yıldönümü törenlerine konuştu. Davutoğlu buradaki konuşmasında, 150 yıllık şark meselesinin artık bittiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'da konuşan Davutoğlu: Şark meselesi bitmiştir

Doğu ve Güneydoğu illerini ziyaretlerine devam eden Davutoğlu, Erzincan'ın 98'inci kurtuluş yıldönümü bu kente geldi. Davutoğlu, Ordu Caddesi üzerinde düzenlenen zafer yürüyüşüne katılarak alanda toplanan vatandaşlara hitap etti.

"Erzincan istila edildiğinde bu topraklarda ezanı susturtmayız, bayrağı indirtmeyiz diye harekete geçen Binbaşı Halit'i, yiğit Erzincanlıları selamlıyorum." diyen Davutoğlu, "Bu toprak bize kolay emanet edilmedi. O şehitlerimiz, o tren yolculuğunda ta Niğde'ye, Ulukışla'ya indikten sonra bin kilometrelik yolu yürüyerek kat ederek bu memlekete ve bizlere şu mesajı verdiler: Biz hangi şartta olursa olsun, hangi düşmanla olursa olsun eğer istiklalimiz, namusumuz, onurumuz, ezanımız, bayrağımız tehdit altındaysa aşılmaz zannedilen dağları aşar, yenilmez zannedilen orduları yener bayrağı dik, ezanı gür tutarız." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, konuşmasının bu bölümünde kalabalığa şehitler için Fatiha okuttu.

Davutoğlu, "İnşallah bundan sonra, bugün geçmişte vatanı bölmek, düşman istilacıları ile işbirliği yapmak adına bu vatana ihanet edenlere karşı nasıl dik durduysak, bugün de şu veya bu şekilde istilacıların piyonları olan bölücü terör örgütüne karşı da aynı şekilde dik duracağız. Onun için bundan sonra her hafta sonunda bir Doğu, Güneydoğu Anadolu ilini ziyaret edeceğim." dedi.

"Mardin'in kaderi ile Erzincan'ın kaderini kimse ayırt edemeyecek. 150 yıldır şark meselesi diyerek Doğu'yu, bu vatan topraklarını istila etmeye kalkanlara karşı biz bugün artık şark meselesi bitmiştir." diyen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bu ülkenin birliğini, beraberliğini korumak gerekirse aynen Binbaşı Halit gibi istiklâl uğruna omuz omuza vermeye var mısınız?" diye soran Davutoğlu, şöyle devam etti: "Eğer bir gün birileri bu ülkeyi bölmek isterse gür bir sesle 'biz bu topraklarda ezanı hiçbir zaman susturmayacak, bayrağı hiçbir zaman indirmeyeceğiz' demeye var mısınız? O zaman şehitlerimizin emanetine nasıl sahip çıktıysak bugün de terör karşı mücadelede canını, kanını ortaya koyan aziz şehitlerimizin emanetine sahip çıkmaya var mısınız? 'Doğu Anadolu ebediyen hür ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin yüreği, bileği olmaya hazırdır' diyor musunuz? Türk-Kürt, Sünni-Alevi diye bizleri bölmeye çalışanlara karşı hep beraber omuz omuza, dimdik duracağız. Biz bu istiklali bize emanet eden şehitlerimizi rüyalarımızda görerek, onların emanetini her gece hatırlayarak yürüyoruz. Bizi ayıramazlar, bizi bölemezler. Bizi hiçbir zaman zelil bir duruma düşüremezler."

"GÜN BİRLİK VAKTİ"

Davutoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye, Suriye'de bir adalet, merhamet destanı yazarken, gidip orayı bombalayan Rus uçakları karşısında onurlu bir tavır sergilediğimiz zaman ve 'bu vatanın hava sahası, kara sınırı bizim namusumuzdur' dediğimiz zaman bugünkü işbirlikçiler, bu terör örgütünün uzantısı bir siyasi partinin eş başkanı soluğu Moskova'da aldı. Yüz yıl sonra da tarih değişmiyor. Bir milletin onurunu, bir vatanın bir vatanın birliğini savunanlarla bu ülkeyi bölmek isteyen müstevlilerle (istila edenlerle) işbirliği yapanlar yine ortaya çıkıyor. Buradan Türk-Kürt, Sünni-Alevi, Doğu-Güneydoğulu vatandaşlarıma sesleniyorum: Gün birlik vaktidir, bu ülkeyi bölmek, böldürmek isteyenlere karşı gür bir sesle omuz omuza mücadele etme vaktidir. Gün 98 yıl önce Erzincan'da, 100 önce Anadolu'da yanan istiklal, onur, namus ve izzet meşalesini yükseltme vaktidir."

"Türk-Kürt kardeştir, Sünni-Alevi kardeştir. Ayrım yapan ise 98 sene önce de kalleşti, bugün de kalleşti, yarın da kalleştir. Kardeşliğimize kasteden kim olursa olsun kalleştir." diyen Davutoğlu, "İkinci teşekkürüm bölücü terör örgütüne karşı hep dimdik ve omuz omuza duran kardeşlerime... Çok tahrik, provokasyon yaptılar. Aziz vatandaşlarımız onların bu provokasyonlarına hiç ayak uydurmadı. Alparslan'ın, Selahattin'in çocuklarına sesleniyorum. Biz; biriz, beraberiz, iriyiz, diriyiz. İstiklale yürüyoruz." şeklinde konuştu.

"SELAHATTİN'İN EMANETİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Davutoğlu, "7 Haziran'da bize tuzak kurmak isteyenlere karşı, bu millet zaafa düşer mi, AK Parti içinde fitne olur mu, bu ülkede hesap yapabilir miyiz diye birileri bize kumpaslara kuranlar, Türkiye'de kaos çıkarır mıyız diyenlere karşı en güzel cevabı bu millet verdi, Erzincan verdi." dedi.

Davutoğlu, sözlerinin sonunda şu ifadeleri kullandı: "100 yıl önce Doğu ve Güneydoğu'yu bizden koparmaya çalışan istilacılar ve onların işbirlikçisi çeteler başarısız olmuşsa bugün de yurt dışından bir takım planlarla bu ülkeyi bölmek isteyenler ve onlarla işbirliği yapan çeteler mutlaka başarısız olacaktır. Her ne surette olursa olsun biliniz ki bugün bu milletin asli sahipleri huzurlarınızdadır. Siz bizim yanımızda, arkamızda oldukça her adımda şehitlerimizin mesajını hissediyor, her adımda Alparslan'ın, Selahattin'in emanetine sahip çıkmaya ahdediyoruz."

Yorumlar