Ertuğrul Kürkçü asıl niyetini açıkladı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na İngilizce soru sorduğu için tepki çeken Kürkçü, asıl amacının mesajının konseydeki parlamenterlere ulaşmasını sağlamak olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Ertuğrul Kürkçü asıl niyetini açıkladı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM)'de konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na soru soranlar arasında yer alan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İngilizce sorusu ve PKK'lıl teröristlere "gerilla" ifadesini kullanmasından dolayı aldığı tepkilerle ilgili konuştu. 

Çalışma dilinin Türkçe olarak belirlendiği AKPM'de Türkçe konuşan Başbakan Davutoğlu'na İngilizce, "Güneydoğu'daki çatışmalarda 200'e yakın çocuğun hayatını kaybettiğini savunmuş, operasyonların ne zaman biteceğini" sormuştu.

Bu tavrı nedeniyle tepki çeken, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Mesajım, yüzde 99'u İngilizce konuşan AKPM üyelerine aracısız ulaştı ve kayıtlara kendi sözcüklerimle geçti" diye cevap verdi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde toplantı kayıtlarının resmi dillerde yapıldığını belirten Ertuğrul Kürkçü, "AKPM'de Türkçe resmi dil olsaydı elbette Türkçe konuşmayı tercih ederdim" dedi.

"Resmi dillerde yapılmayan konuşmalar da kayıtlara çevirmenlerin dile hakimiyetine ve çeviri hızına bağlı olarak geçiyor" diye yazan Kürkçü, soruyu İngilizce olarak yöneltmesini, "Muhataplarınıza düşüncenizi aracısız anlatmak yerine, ister istemez fikrinizi aşındıran bir çeviriye bağlı kalmakta ısrar anlamsız" sözleriyle gerekçelendirdi.

Kürkçü, "İngilizce mesajım, yüzde 99'u İngilizce konuşan AKPM üyelerine aracısız ulaştı ve kayıtlara kendi sözcüklerimle geçti" dedi.

Ertuğrul Kürkçü, Avrupa Parlamenterler Konseyi'nde düzenlenen çalışma oturumunda soruları yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Güneydoğu'daki operasyonlar ve Suriyeli mültecilerle ilgili soru yöneltmişti.

Başbakan Davutoğlu da Kürkçü'nün sorusunu İngilizce olarak sormasına, "Türk ve Kürt vatandaşlarına saygı gereği Türk Başbakana Türkçe ifade etmesini tercih ederdim" diye tepki göstermişti. Davutoğlu ayrıca Kürkçü'yü sorusundaki "gerilla" ifadesi nedeniyle eleştirmişti.

Yorumlar