Ermenistan samimiyet sınavından geçemedi

Azerbaycan'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Ermenistan samimiyet sınavından geçemedi. Komşularına karşı art niyetli olduğunu görüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Ermenistan samimiyet sınavından geçemedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 23 sene öncelikle Ermenistan'ın Azerbaycan ülkelerini işgali esnasında Hocalı'da 613 bireyin katledildiğini anımsatarak, 'Hocalı Katliamı'nın, soykırımın yıl dönümünde buraya geldik. Hocalı'da katledilen kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz' dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'da olan Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüşmesinin peşinden birlikte matbuat toplantısına katıldı.

Önceki görevlerinde de çoklukla geldiği Azerbaycan'ın öz vatanı olduğunu belirten Çavuşoğlu, her gelişinde Azerbaycan'ın daha da güçlenerek yoluna devam ettiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir' sözünü anımsatarak, 'Sayın Haydar Aliyev de 'Bir ulus iki devlet' ifadelerini kullanmıştı. Bu anlayışta ilişkilerimizi güçlendiriyoruz' dedi.

İki yurt arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarında alınan kararların uygulanmasını yakından takip ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, birlikte ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak istediklerini kaydetti.

TANAP'ın Türkiye için stratejik ve öncelikli bir plan olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu,  projeye Türkmen gazının dahil edilmesi konusunun da daha önceden konuşulduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin de bu sene yaşama geçirileceğini yineledi. 

İki ülkenin üçlü mekanizmaların kurulmasına öncülük ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan; Türkiye-Azerbaycan-İran; Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü dışişleri bakanları düzeyindeki mekanizmalar kapsamında, Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan mekanizmasını da oluşturmak istediklerini açıkladı.  

Hocalı Katliamı 

Çavuşoğlu, 23 sene öncelikle Ermenistan'ın Azerbaycan ülkelerini işgali esnasında Hocalı'da, aralarında 106 kadın, 63 çocuk ve 70 dolaylarında yaşlının yer aldığı 613 bireyin katledilmesini anımsatarak, 'Hocalı Katliamı'nın, soykırımın yıl dönümünde buraya geldik. Hocalı'da katledilen kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz, acılarını paylaşıyoruz' ifadelerini kullandı. 

Bu konu ile ilgili Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte etkinlikler yaptığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de (TBMM) bu konu ile ilgili karar aldığını vurgulayan Çavuşoğlu, 'Bu katliamı yapanları lanetliyoruz' dedi.

Çavuşoğlu, Hocalı'da neler yaşandığının iyi anlatılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğini söyledi.

Ermenistan'ın protokolleri peş çekmesi

Soru üzerine, Erivan yönetiminin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi amacıyla 2009'da imzalanan protokolleri, Anayasa Mahkemesi'ne götürerek, protokollerin içini boşalttığını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

' Ermenistan samimiyet sınavından geçemedi. Komşularına karşı peş niyetli olduğunu görüyoruz. Zaten protokollerin yürürlüğe girmesi için şartımız vardı. Ermenistan'ın işgal ettiğiAzerbaycan topraklarından peş çekilmesi gerekiyordu. Zaten bu koşul yerine gelmeden, bizim protokolleri uygulamamız söz konusu değildi. Bu, bütün dünyanın bildiği bir şarttı.'

Çavuşoğlu, Ermenistan'ın kendi tutumu dolayısıyla bölgesel işbirliği mekanizmalarının dışında kaldığını söyleyerek, 'İsterdik ki onlar da bu toplantılarda olsun lakin ne yazık ki iyi niyetli yaklaşım içerisinde değiller. Hatalarından döner, işgal ettikleri topraklardan çekilir, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyarsa onları da bu çalışmaların içine alabiliriz' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanı şekilde zirveye Azerbaycan'ı davet ettiğini aktaran Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın G-20'ye ciddi yardım yapacağına inandıklarını dile getirdi, 'Katılması bize takat verecek' dedi.

Türkiye, Güney Kafkasya'ya sulh gelmesi için çalışıyor

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Çavuşoğlu ile görüşmesinde, Ermenistan-Azerbaycan çatışması, Yukarı Karabağ sorununun çözüm süreci ile AGİT Minsk Grubu'nun çalışmalarının değerlendirdiklerini anlattı.

Türkiye'nin Güney Kafkasya'ya sulh gelmesi için çalıştığını vurgulayan Memmedyarov, işgal altındaki Azerbaycan topraklarının boşaltılması meselesi için da Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği desteğin devam ettiğini söyledi.

Memmedyarov, Ermenilerin köle tuttuğu iki Azerbaycan vatandaşının özelliğine ait de şöyle konuştu:

'Rehineler konusu gündemimizde. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Viktoriya Nuland ve AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları da Erivan ziyaretlerinde konuyu gündeme getirdi. Ermeniler bu iki kişiyi uzun zaman tutamazlar. Rehinelerin peş verileceğine eminim.'

Karabağ sorununun çözümü için Ermenistan ordusunun işgal altındaki Azerbaycan ülkelerini terketmesi gerektiğini söyleyen Mememdyarov, 'İşgali sürdürdükleri için Ermenistan'ı bütün bölgesel projelerden dışlıyoruz. Projelere katılmak ve bölgede faydalı bir iş görmek istiyorlarsa ilk şekilde işgal altındaki toprakları boşaltmaları gerekiyor' diye konuştu. 

Paralel binanın Azerbaycan'daki faaliyetleri

Bir gazetecinin, Fethullah Gülen hakkında Türkiye'de 'silahlı terör örgütü kurma ya da yönetme' iddiasıyla yakalama kararı çıkartıldığını ve 'paralel yapı'nın, Azerbaycan'da kimi kilit noktalarda tesirli yer aldığı yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Memmedyarov, 'Biz Türkiye ile her konu ile ilgili münasebet halindeyiz. Türkiye'yi, milli çıkarlarıyla ilgili konularda tam biçimde destekliyoruz' dedi. 

Kaynak: AA

Yorumlar