Ermeni Patrikvekili Ateşyan: Ortada bir ceset var, bunun gömülmesi gerekiyor

Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra Ermeni meselesine ilişkin, "Kimse inkar edemez ki bu topraklarda acılar yaşanmadı, kimse söyleyemez ki on binlerce aileler evlatlarını annelerini, babalarını,...

Google Haberlere Abone ol
Ermeni Patrikvekili Ateşyan: Ortada bir ceset var, bunun gömülmesi gerekiyor

Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra Ermeni meselesine ilişkin, "Kimse inkar edemez ki bu topraklarda acılar yaşanmadı, kimse söyleyemez ki on binlerce aileler evlatlarını annelerini, babalarını, kardeşlerini kaybetmedi." dedi. Ermeni Patriği, "Kimse diyemez ki bu toprakların, özellikle Anadolu toprakları kana doymadı. Bütün bunlar bu ülkede yaşandı, acılar yaşandı. Şimdi ortada bir ceset var ve aşırı kokmaya başladı ve herkes bu kokudan rahatsız. Bu cesedin kalkması lazım artık. Koku her tarafa yayıldı, herkesi rahatsız etmektedir." şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Resmi Konut’ta kabul etti. Ateşyan, görüşmenin ardından Resmi Konut’tan çıkışında gazetecilere açıklama yaptı. İlk olarak kısa bir konuşma yapan Ateşyan, "Nuh Peygamber'in gemisi Ağrı Dağı'nın tepesine oturduğunda Peygamber bir karga gönderdi. Civardan haber getirmesi için ama gidip gelmedi. Daha sonra beyaz bir güvercin gönderdi ve kısa sürede güvercin ağzında bir zeytin dalıyla döndü. Etraf huzur içinde oldu, etrafın huzur ve sükunet içinde olduğunu belirtmeye çalıştı. Bugün artık o gönderilen karga gibi vurdumduymaz olmak veyahut at gözlüğü kullanıp etrafta konuşulan, yazılan, söylenen sözleri duymazlıktan gelmek veyahut üç maymunu oynamak ortadan kalkması lazım.” dedi.

Ateşyan, sözlerine şöyle devam etti: “Kimse inkar edemez ki bu topraklarda acılar yaşanmadı, kimse söyleyemez ki on binlerce aileler evlatlarını annelerini, babalarını, kardeşlerini kaybetmedi. Kimse diyemez ki bu toprakların, özellikle Anadolu toprakları kana doymadı. Bütün bunlar bu ülkede yaşandı, acılar yaşandı. Şimdi ortada bir ceset var ve aşırı kokmaya başladı ve herkes bu kokudan rahatsız. İki toplum yanyana gelmesi lazım. Ne şeklide dua edecekse etsin ancak bu cesedin çürümeden, kurtlanmaya başlamadan gömülmesi lazım.”

Ateşyan, Erdoğan’ın taziye mesajını ise şöyle değerlendirdi: "Sayın Başbakanımız her zaman ilklere imza attığı gibi bu sefer de ilk kez bir Başbakan 24 Nisan’da Ermenilerin acısını paylaştı. Peygamberin gönderdiği güvercin gibi zeytin dalı uzattı. Biz bunu görmemezlikten gelemeyiz. Bu barış sembolüdür, zeytin dalı. Bu dalın kurumasını istemiyoruz, onu dikip meyve vermesini istiyoruz artık. Bunun da oluşması için herkesin desteğine ihtiyacı var. İki toplum asırlarca iç içe kardeşçe yaşadılar ve bugün o günleri özlüyoruz. Çağrımız iki tarafa, yan yana gelin dostluk ve barış köprüsünün temellerini atın. İki taraf da kendi köprüsünün ayaklarını sağlam temeller üzerine koysunlar. Dediğim gibi bu cesedin kalkması lazım artık. Koku her tarafa yayıldı, herkesi rahatsız etmektedir.”

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Ateşyan, ilk olarak görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulundu: “İnanıyorum ki Sayın Başbakanımız tarafından başlatılan bu ilk adım cemaatimizin çoğunluğu tarafından takdirle karşılandı. Patrikhane olarak takdirle karşılıyoruz. Gelin el ele verelim, bu barış köprüsünün atılmasında katkı payımız olsun. Bu vesileyle ben Sayın Başbakanımızı ziyaret ettim. Cemaatimizin önde gelen iki kişisiyle birlikte ziyaret ettim. Birisi Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakıf Başkanı Sayın Bedros Şirinoğlu, diğeri Şişli Karagözcan Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Gülmezgil. Birlikte teşekkürlerimizi ve gelecekten beklentilerimizi aktardık. Umarım atılan bu ilk adım gerçekten de köprünün atılmasında bir vesile olur.”

“Önümüzdeki dönem atılacak adımlara ilişkin Başbakan bilgi verdi mi?” sorusu yöneltilen Ateşyan, "Hayır, ama muhakkak ki bir şeyler olması gerekir, bir şeyler gerekir. Dostluk kurmak için neler feda etmek gerekiyorsa iki taraf da fedakarlık yapacak. Neler olacağını ben bilemem. Dost olmak istiyorsanız karşıdakiyle sadece seni seviyorum değil, o sevgi değildir, sevgi fedakarlık getirir. İki taraf da fedakarlık yapacaklar ki dostluk köprüsü kurulsun.” diye konuştu.

“Acılarımıza su serpti demiştiniz, hala aynı noktada mısınız?” sorusuna ise Ateşyan, “Evet” cevabını verdi. Nasıl bir izlenimle ayrıldığı sorulan Ateşyan "Mutluyum, sohbetimiz çok güzel geçti. Fikir alışverişlerinde bulunduk. Cemaati ilgilendiren sorunları konuştuk ve geleceğe umutla bakmak üzere biz Sayın Başbakanımızdan ayrılıyoruz.” diye ekledi.

Görüşmede vakıf mallarının gündeme gelip gelmediği sorulan Ateşyan, "Vakıf mallarının bu hükümet döneminde azınlıklara iadesine başlandı. Halen talep ettiğimiz emlaklar var, hala mahkemede çözülmesi gereken sorunlar, davalar var. Ama bütün bunlar zamana ihtiyaç duyuyor, zaman içinde bütün bunların çözüleceğine, en azından çoğunluğunun çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Bu umuttandır ki biz mutlulukla Sayın Başbakanımızdan ayrılıyoruz.” dedi.

Son olarak Ermeni vatandaşlarının torunlarına vatandaşlık hakkı konusunun gündeme gelip gelmediği sorulan Ateşyan, “O konuyu konuşmadık, zaman içinde neler değişeceğini bilmiyoruz, zaman gösterecek.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Patrikvekili'nin Erdoğan’a Paşabahçe’nin Osmanlı Çeşmesi'ni, Erdoğan’ın da Patrikvekili'ne gümüş anı tabağı verdiği belirtildi. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın katıldı. Ermeni heyetinde ise Aram Ateşyan, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, Karagözyan Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Gülmezgil ile Aram Ateşyan’ın yardımcısı ve din adamı Ayk Mürzoğlu yer aldı. CİHAN

Yorumlar