'Erişim yasağı' Meclis'ten geçti

Başbakanlık ya da bakanların internete erişim yasağı getirmelerini sağlayan yasa Meclis'ten geçti.

Google Haberlere Abone ol
'Erişim yasağı' Meclis'ten geçti

Yaşam hakkı ile insanların can ve mal güvenliğinin korunması, ulusal güvenlik ve halk düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve ya umumi sağlığın korunması sebeplerinden bir ve ya bir kaçına bağlı şekilde hakim ve ya gecikmesinde sakınca olan hallerde, başbakanlık ve ya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve ya genel sağlığın korunmasıyla ilgili bakanlıkların talebi üstüne TİB tarafından internet ortamında yer saha yayınla ilgili şekilde içeriğin çıkarılması ve ya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

4 SAAT İÇİNDE KALDIRILARAK

Karar, başkanlık nedeni ile hemen erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması ve ya erişimin engellenmesi kararının gereği, hemen ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren 4 saat arasında yerine getirilecek. Söz konusu içerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

MAHKEME KARAR VERECEK

Başbakanlık ve ya ilgili bakanlıkların talebi üstüne başkanlık nedeni ile verilen içeriğin çıkarılması ve ya erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından, 24 saat arasında barış ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat arasında açıklayacak; ters halde, karar kendiliğinden kalkacak.

Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm hakkında şekilde içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak, teknik şekilde ihlale ait içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı ve ya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik şekilde erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

İÇERİĞİ KALDIRMAYANA CEZA

Verilen içeriğin çıkarılması ve ya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar hakkında içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari nakit cezası verilecek.

Ayrıca, içeriğin çıkarılması ve ya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması neticesinde ülke ve ya insanlar zarara uğramış ise, zararın özelliği ve derecesine nazaran Başkanlığın talebi üstüne Kurum nedeni ile yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar