Erdoğan'ın sözlerinin arkasında o rapor mu var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm süreci ile ilgili "Uygulamayı görme" şartının arka planında, istihbarat raporlarının olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın sözlerinin arkasında o rapor mu var?

Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yaptığı silah bırakma çağrısıyla ilgili C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Uygulamayı izlemeden inanmayız” çıkışının arka planında, kendisine verilen istihbarat raporlarının bulunduğu iddia ediliyor. Bu raporların ayrıntısına Habertürk ulaştı.

Çözün süreci, belki de ilk adımın atıldığı günden bu güne en kritik dönemini yaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın süreçle ilgili hükümete uyarılarının artması, Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da ‘Eşme ruhu’ vurgusu ve bu vurgunun Genelkurmay sebebi ile yalanlanması kafaları karıştırdı.

Erdoğan son olarak, “Çözüm süreciyle formüle ettiğimiz kardeşliği tesis etmenin mücadelesini sürdüreceğiz” dedi ve sürecin devamı yönündeki kararlılığı ortaya koydu. Ancak örgütün silah bırakması konusundaki çekincesini de “Uygulamayı izlemeden inanmayız” diyerek yineledi.

İddialara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm süreciyle ilgili uyarılarının arka planında, Genelkurmay’ın ve istihbarat birimlerinin güvenlik raporlarında yer saha şu tespitler yatıyor:

SİLAH DEPOLARI: İddialara nazaran Genelkurmay, MİT ve Jandarma İstihbarat, Güneydoğu’da bilhassa kimi ilçelerde KCK eliyle silahlanma ve yığınak faaliyeti belirleme etti. Midyat, Cizre, Silopi, Yüksekova ve Şemdinli’deki evlere silahlar saklandığı bilgisi var. Çoğunluğu Kalaşnikof bulunan bu silahlar içinde roketatar, tanksavar, hatta omuzdan atılan stinger füzelerinin bulunduğu dahi iddia ediliyor.

HENDEKLER KAZILIYOR: Rapora nazaran silah yığınağı yapılan evler tek tek biliniyor. Ayrıca Cizre ve Silopi’de örgüt üyelerince kazılan 180 hendeğin fakat 18’i kapatıldı. Hendekler gündelik yaşamı da etkiliyor. İddiaya göre, çözüm sürecini muvaffakiyetsizliğe uğratmayı planlayan örgüt, ilk denemesini yaptığı 6-7 Ekim Kobani eylemlerinden yola çıkarak ayaklanma senaryoları geliştiriyor.

HEDEF ÇÖZÜM: Raporda, gereksinim olduğunda askere, bu çeşit olaylara, yurttaş ziyan izlemeden nasıl müdahale edileceğine ait detaylar anlatılacağı belirtiliyor. Örgütün alanda kaos planladığı iddialarına rağmen, çözüm sürecinde yurttaş odaklı adımlar atılmaya devam edileceği vurgulanıyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar