Erdoğan'ın Şah Fırat sırrı ortaya çıktı

Erdoğan 'Şah Fırat'a son şeklini vermek için Malatya'ya gitti. Operasyon öncesi hazırlıkları denetledi ve "Girin" talimatını verdi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın Şah Fırat sırrı ortaya çıktı

Hazırlıkları kocaman bir gizlilik arasında gerçekleştirilen operasyon talimatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'dan verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da "saat bunun şeklinde işledi" dediği Şah Fırat şöyle gerçekleşti:

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI SINIRDA

Türbenin taşınması kararı 1 ay öncelikle verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, mutabık kalınca, derhal çalışmalara başlandı. Davutoğlu harekât için yazılı direktif verdi. Orgeneral Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ı yerinde hazırlık yapılması için sınıra gönderdi.

TARİH 2 HAFTA ÖNCE BELİRLENDİ

Harekat hazırlıkları sürerken, nasıl bir türbe yapılacağının tasarım çalışmaları da süratli bir biçimde sürdü. Hazırlıklar göze çarpan bir etaba gelince de, operasyon için 2 hafta önceden tarih ve saat belirlendi. Cumartesi'yi sektöre bağlayan gece 21.00 civarında zırhlı birliklerin Suriye'ye girmesi planlandı.

BİR HAFTA ÖNCE MALATYA'YA GİTTİ

Harekata 1 hafta kala hazırlıkların tamamlandığı bilgisi Ankara'ya ulaşınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Başkomutan" sıfatıyla hazırlıkları yerinde görmek istedi. Harekatın deşifre olmaması için de Malatya'ya bir ziyaret programı hazırlandı. Operasyonun yapıldığı Cumartesi günü Malatya'ya gelen Erdoğan, halka hitap etti, Valiliği ve akşam saatlerinde de 2. Ordu Komutanlığı'nı ziyaret etti. Erdoğan'ın yapacağı ziyareti önceden bilen Orgeneral Huduti, ziyaret öncesinde harekat merkezini hazırlattı. Milli Savunma Bakanı ile 2. Ordu'yu ziyaret eden Erdoğan burada askeri manga ile karşılandı. Erdoğan, içeride alacağı brifingin dikkat çekmemesi için de programın 1 saatten çok olmamasını istedi. Bunun üstüne hızlandırılmış biçimde 40-45 dakika devam eden brifing hazırlandı.

BÖLGEDEKİ MEVZİLER GÖSTERİLDİ

2. Ordu'ya yapılan ziyaret öncesinde, hudut hattında olan İKU'lar, havada hazır beklemeye başladı. Erdoğan'ın 2. Ordu'ya gelişiyle de 30 bin feet'ten yani 10 kilometre yükseklikten 40 kilometre ötedeki Süleyman Şah Saygı Karakolu'na kilitlenen uçaklar, bölgeden full HD kalitede diri görüntü aktarmaya başladı. Bu esnada da Orgeneral Huduti, Perşembe gece ½ si hususi Kuvvetlere bağlı bordo berelilerin, sivil ve silahlı şekilde sınırdan Suriye'ye sızdığını ve bölgenin operasyona uygun olduğuna dair son teferruatları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştı. Ayrıca hudut ötesinde olan MİT mensuplarından gelen son dakika istihbaratlar da gene Erdoğan'ın olduğu 2. Ordu'ya aktarıldı.

ERDOĞAN "GİRİN" TALİMATINI VERDİ

Erdoğan, havadan gelen diri görüntülerle 4 koldan gerçekleşecek operasyonda askerlerin gireceği güzergahı ve bayrak dikilecek alanı izledi. Aynı sürede Kobani'den geçecek konvoyun izleyeceği güzergah ve YPG militanlarının olduğu noktalar, Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yakın noktada olan IŞİD mevzileri Erdoğan'a bizzat gösterildi. Orgeneral Adem Huduti, "Türk Silahlı Kuvvetleri bu gece Şah Fırat Operasyonu için hazırdır" deyince, Erdoğan da Başkomutan sıfatıyla, "Girin" talimatını verdi. 

ŞİFRELİ OLARAK ANKARA'YA AKTARILDI

Erdoğan'ın buyruğu verdiği bilgisi şifreli biçimde Ankara'ya aktarılınca, daha önceden planlandığı bunun şeklinde Genelkurmay Başkanı hususi ve güç komutanları, karargahta Başbakan Davutoğlu'nu beklemeye başladı. Davutoğlu'nun gelmesiyle de operasyon bizzat harekat merkezinden yönetildi. Hava araçları da, görüntü ve iletişim aktarımı yaparak sınırda nöbet uçuşu gerçekleştirdi.

TALİMATLAR EŞZAMANLI OLARAK ASKERE ULAŞTI

Davutoğlu ve Özel'in talimatları, diri şekilde harekatı gerçekleştiren askerlere iletildi. Aynı biçimde yerdeki askerler de, anlık haberleri İK U'lar üstünden diri şekilde 2. Ordu'ya aktardı. 2. Ordu'ya gelen bilgiler eş zamanlı şekilde karargaha da ulaştı. Genelkurmay Başkanı da böylece çok yoğun emir verdiği operasyonu bizzat yönetmiş oldu.

GİZLİLİK İÇİN PAŞALAR SINIRA GİTMEDİ

Daha önceden kocaman titizlikle belirlenen harekâtın deşifre olmamasına kocaman İtina gösterildi. Bunun için de harekâtın karargâhtan yönetilmesine karar verildi. Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün alana gitmesini istemedi. Bölgede operasyonu 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti yönetti. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar