Erdoğan'dan savcılara 'Demirtaş' çağrısı

Diyarbakır'da halkı Sur'daki operasyonlara engel olması çağrısı yapan HDP Eş Başkanı Demirtaş hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savcıların üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir" dedi

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan savcılara 'Demirtaş' çağrısı

Batı Afrika turunun üçüncü durağı Nijerya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nijerya Devlet Başkanı Muhammad Buhari ile baş başa ve heyetler arası ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Demirtaş’ın Sur’da yaptığı çağrıyla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine şu yanıtı verdi: Bir terör örgütüne çağrı yapmak parlamento içindeki bir milletvekilinin görevi olamaz. Burada atılması gereken adım şudur: Zaten ben Güneydoğu’daki benim bölge halkımın Kürt kardeşlerimin böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çağrıya evet diyeceğine inanmıyorum. Yine bunun yanında özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada ve bu savcılıklara bir davettir. Savcıların da kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur.

Konuşmasının başında Nijerya’daki terör olaylarına da değinen Erdoğan, terörle mücadele konusunda Nijerya ile işbirliği yapmaya her zaman hazır olduklarını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: Uzun zamandır terörle mücadele eden bir ülke olarak Nijerya’da yaşanan her saldırı bizim de yüreğimizi derinden dağlıyor. 31 Ocak ve 9 Şubat’taki insanlık dışı eylemler dolayısıyla bir kez daha şahsım, milletim adına başsağlığı dileklerimizi iletmek istiyorum. Bu eylemler terörün kanlı yüzünün dünyanın her yerinde aynı olduğunun bir başka delilidir. Bizi üzen bir şey bir Müslüman olarak özellikle var. Irak’a bakıyoruz, Suriye’ye bakıyoruz, Nijerya’ya bakıyoruz Yemen’e bakıyoruz: Öldüren ‘Allahuekber’ diyor ölen ‘Allahuekber’ diyor.. Çünkü terörün dini yoktur milleti yoktur. Terör örgütleri arasında asla ayrım yapılmasını tasvip etmiyoruz. Terörün bir dinle, inanç grubuyla veya etnik unsurla irtibatlandırılması ancak teröristlerin ekmeğine yağ sürecektir.

Konuşmasında Nijerya ile ilişkilerimizin kökeninin 16. Yüzyıla dayandığını ifade eden Erdoğan, Nijerya’nın bölgede önemli bir aktör haline geldiğin söyledi. Bir Nijerya atasözüne atıfta bulunarak “Gerçek dostumuzu iki elimizle birden tutuyoruz” diyen Erdoğan, “Parlamentolarımız arası ilişkilerimizi geliştirmemizin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Erdoğan ikili görüşmelerde bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını belirtti.

 

Yorumlar