Erdoğan'dan Merkez Bankası'na faiz tepkisi: Ama artık yetti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası’na yönelik eleştirilerine TBMM’deki grup toplantısında da devam etti. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini birçok kere açıklayıp tutturamadığını söyleyen Erdoğan, “Ama artık yetti" dedi....

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Merkez Bankası'na faiz tepkisi: Ama artık yetti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası’na yönelik eleştirilerine TBMM’deki grup toplantısında da devam etti. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini birçok kere açıklayıp tutturamadığını söyleyen Erdoğan, “Ama artık yetti" dedi. Erdoğan, MB'ye faizi daha fazla düşürme çağrısı yaptı. MB'nin bağımsız olduğunu ancak millete hesabı kendilerinin verdiğini savunan Erdoğan, "Biz atmosferi balans etmekle görevliyiz. Onun için de bizim düşüncelerimiz çok açık nettir. Bu faiz oranı yüksektir. Bunun düşmesi lazım ki, Türkiye’de reel yatırım artsın.” diye ekledi.

Konuşmasında geçen yıl Mayıs’ta Merkez Bankası rezervinin 135 milyar dolar olduğunu, şimdi de bütün olumsuzluklara rağmen 130 milyar doları yeniden yakaladığını belirten Erdoğan, "Olay bu. Borsa ciddi manada düşmüştü, şimdi yine 78 bini falan yakaladı ve aştı. Bakın faiz düşmeye başladı. Ha bu konuda açık net söylüyorum. Almanya dönüşü yanımda olan 9-10 kadar basın mensubuna da söyledim. Merkez Bankası bağımsızdır, ayrı bir konu. Ama uygulamaları konusunda kanaat açıklamak bir başbakanın en tabii hakkıdır. Türkiye’de enflasyon yükseldiği zaman vatandaş hesabını Merkez Bankası'na sormaz. Türkiye'de faizden dolayı yatırımlar çöktüğü zaman hesabını kimse Merkez Bankası'na veya bankalara sormaz. Hesabını gelir bize sorar.” dedi.

'BİR BUÇUK KAZANACAĞINA 750 KAZAN ARKADAŞ'

Bankaların daha az kazanarak finans maliyetlerini düşürmesini isteyen Erdoğan, "Biz atmosferi balans etmekle görevliyiz. Onun için de bizim düşüncelerimiz çok açık nettir. Bu faiz oranı yüksektir. Bunun düşmesi lazım ki, Türkiye’de reel yatırım artsın.” diye ekledi. Daha önce bunları Lübnan’da söylediğini hatırlatan Erdoğan, "Yine söylüyorum. Bir defa biz sıcak parayla bir ülkenin kalkındığına inanan iktidar değiliz. Kimse bizi bununla aldatmasın. Biz reel yatırım için gelene, mukayese edilemeyecek derecede hoş bakar ve onların atacağı adımlara her türlü desteği veririz. Çünkü bize gelecek fayda orada. Eğer siz yüksek faizle kredi vermeye kalkarsanız, benim ülkemdeki özellikle iç sermaye, yerli sermaye yatırım yapabilir mi? Yapamaz. Yatırımı neyle yapacak? Eğer finansın maliyeti ucuzsa onun yatırım yapma şansı vardır. Finansın maliyeti yüksekse bu yatırımı yapmak çok zordur. Daha yatırımı yapamadan çöken girişimcileri biliyoruz. Bunun önünü açmamız böyle olacak. Finans sektörü şöyle kâr etmiş böyle kâr etmiş. E tabi, öyle ballandıra ballandıra anlatılıyor ki, birçok vatandaşım hepsi bankaların kapısına üşüşüyor ondan sonra birbirleriyle onlar kârda yarışıyorlar. Tamam da kardeşim, biz finans sektörünün varlığından rahatsız değiliz. Bir buçuk kazanacağına 750 kazan arkadaş. Ama diğerini de gel bu ülkedeki yatırımcıya daha düşük faizlerle ver. Mesele bu. Ama dert daha fazla kazanmanın hırsı ülkeyi yüceltmenin hırsının çok ötesinde.” şeklinde konuştu.

ABD, JAPONYA VE İSRAİL’İ ÖRNEK VERDİ

Faiz oranları için İsrail'i örnek veren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendilerine hep şunu söylüyorum. ABD’de faiz oranı ne? Bir. Japonya’da eksi. İsrail'de ne? O da o civarlarda. Onlar bunu bu şekilde yapıyor da siz niye bunu düşüremiyorsunuz? Elli dereden elli yerden su getiriyorlar. Onlar bu oranda faizle kazanmıyorlar mı? Ama onlarda kazanma hırsı bu kadar fazla değil. Çünkü onlar kendi ülkelerini düşünüyor. Benim ifadelerim onları rahatsız edecek. Biliyorum. Niye? Çok kazanmaya alışmışlar. Bir de kendi öz sermayeleriyle değil ha, bütün mudinin imkanlarıyla. Tabi ki açarken bir sermaye koyacak, o kadar da olsun. Ve Merkez Bankamızla kendilerine de söylüyorum. Siz bugüne kadar açıkladığınız enflasyonlarda hiçbir zaman tutturabildiniz mi? Tutturamadınız. Yıl içinde bir kere iki kere üç kere hep revize ettiniz. Faizi de aynı şekilde. Ama artık yetti bunu söylemek zorundayız. Ve faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bize değişik yerlerden değişik gerekçeler getiriyorlar. Bırakın o işi. Ben bir temel unsur söylüyorum. Biz yüzde 63 devletin borçlanma faiziyle aldık. O zaman yüzde 30'du enflasyon. Faiz inmeye başladı indi indi onunla beraber enflasyon da indi. Bu örnek ya, bundan daha güzel örnek olur mu? Enflasyonla faiz doğru orantılıdır, ters orantılı değildir. İkisi birden ya düşer ya yükselir. 5 puan artırdılar enflasyon da sıçradı. Bunu görmemiz lazım, ona göre de herkesin başını iki elinin arasına alıp değerlendirmesi lazım. Bilmem hangi kuruluş ne demiş? Bu değil biz ne dedik, bunu düşünmemiz lazım. Yatırımların devam etmesi lazım. Çünkü istihdam oranı. Biz işsizliği de çözeceksek neyle çözeceğiz? Reel yatırımla çözeceğiz. Sıcak para ile işsizlik çözülür mü? Sıcak para gelir, nasılsa faiz yüksek. Parayı koyar yine alır götürür. Bunu bu şekilde değerlendirmemiz lazım. Ha reel yatırım için gelsin başımız gözümüz üstüne eyvallah. Her türlü desteği veriyoruz. Hele hele altıncı bölge beşinci dördüncü bölge. Arsasından arazisine tutun, vergi muafiyetlerinde, elektrikte destek veriyoruz. Niye? Yeter ki yatırım yapsın. Bu hatırlatmayı özellikle zaruret telakki ettim.”

'NEYMİŞ, BAĞIMSIZMIŞ'

Erdoğan, zamanı geldiğinde gerekeni yapacaklarını belirterek, son olarak şöyle konuştu: "Bir şeyi daha söylemem lazım. Biz siyasetçiyiz. Halka hesabı biz veriyoruz. Onun için Merkez Bankası’nın yönetimi veya yöneticileri sadece kendi kendileri içerisinde bir hesabı yapmak durumundadırlar. Onların hesabı verdiği merci millet değil. Neymiş? Bağımsızmış. Ama bilecekler biz bu millete er veya geç bunun hesabını vereceğiz. Ha vakti geldiğinde biz gereğini yaparız ayrı mesele. Bu işi çözmek zorundayız. Bu düşüncelerimi kanaatlerimi açıkça ortaya koydum. Daha önce de kendilerine bunu söyledim. Buna rağmen farklı bir anlayış içerisindeler. Faizde genel bir havayla düşüş var. Ama bu onların yarım puanlık repoyu düşürmeleriyle sağlanmış bir şey değil. Kendilerine söyledim, bu ayıptır dedim, yarım puanla bu milletle dalga geçmeyin. Alınacak kararların ciddi olması lazım.” CİHAN

Yorumlar