Erdoğan'dan kritik Mısır izahatsı

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan dönüş yolunda gazetecilere gündeme dair önemli izahatlarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan kritik Mısır izahatsı

Erdoğan, Suudi Arabistan’ın yeni Kralı Salman bin Abdülaziz’in, Suriye'de uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve muhaliflere yönelik eğit-donat çalışmalarında mutabakata vardıklarını söyledi.

Erdoğan, iki gündelik Suudi Arabistan ziyaretinden dönerken kendisini izleyen gazetecilere şu değerlendirmeleri yaptı:

3 KONUDA MUTABAKAT

Suudi Arabistan’la  ilişkilerimizin fazla aşırı daha iyi bir pozisyona istikbaline dair bulunan umutlarım arttı. Özellikle siyasi, askeri, güvenlik, terörle savaş ve insani yardımlar noktasında birlikte çalışmalar yapabileceğimizi teyit ettik. Bölgesel problemler ve alanda ülkeleriyle birliktelikler noktasında neredeyse tüm devletler ilgili yaklaşımımız iri ölçüde örtüşüyor. İran, Irak, Suriye, Filistin, Libya da dahil.

Örneğin Suriye hakkında uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge noktasında tıpkı şeyleri düşündüklerini anlatım ettiler. Eğit-donat noktasında da öyle. Sayın Kral’ı Çanakkale kutlamalarına çağırma etmiştik. Ayrıca, fevkalade bir hal bulunmadığı takdirde G-20 için geleceklerini söylediler.

DAEŞ’E KARŞI İŞBİRLİĞİ

İşbirliği konularımızdan bir tanesi de terörle mücadelede. DEAŞ konusundaki hassasiyet tabi ki devam ediyor. Dolayısıyla bu örgütün bir kenara bırakılması nebati ki olası değil. Askeri işbirliği, güvenlik bunun şeklinde konularda neler yapılabileceğini, iki ülkenin ilgili bakanları ve ilgili birimleri önümüzdeki süreçte detaylandıracaklar.

MISIR ARAMIZI BOZAMAZ

Mısır’da biraz farklılıklar olsa da, bunlar bizim ikili ilişkilerimizi etkileyecek noktada değil. Mısır meselesi konuşulurken, kendilerinin dikkatini oradaki hale çektim. Mısır o alanda en mühim kardeş ülkemiz. Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye bölgenin en mühim ülkeleri. Mısır konusunda, en etken olabilecek bulunan yurt Suudi Arabistan’dır. Bunu kendileriyle de paylaştım. Eğer burada Suudi Arabistan bir adım atacak olursa, devran aksine dönebilir.    

ARABULUCULUĞA GEREK YOK

(Kral, Mısır Devlet Başkanı seçilen darbeci general Sisi’den mesaj iletti mi?) Hayır, bize herhangi bir mesaj iletilmiş değil. Mısır hakkında şu anda öyle bir şeye gereksinim yok. Onlar hassasiyetlerimizi biliyorlar. Mısır’da üst kurda barışmamızı nebati ki istiyorlar ama ısrarları yok. İşin en güzel yanı, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin Mısır’dan müstakil şekilde değerlendirilmesi.

POLİSLERİN BIRAKILMASINA ŞAŞIRDIM

(Paralel bina soruşturmasında yasadışı dinlemelere ismi karışan 54 polisin hür bırakılması) Benim açımdan da şaşırtıcı oldu. Yargı sürecinde bulunduğu için değerlendirmeye girmem müsait olmaz. Devlet her çeşitli kanunsuzluğun, hukuk dışı işlerin elbette ardında olacaktır. Yargı da değerlendirmesini yapacaktır.

ARAPÇA TEŞEKKÜR TWEETİ

Erdoğan, Suudi Kralı Selman’a Twitter üstünden Türkçe ve Arapça şekilde teşekkür etti. Erdoğan mesajında, ''Suudi Arabistan Kralı ve Suudi Arabistan Halkına, sıcak misafirperverlikleri için şahsım ve milletim hesabına teşekkür ederim'' dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar