Erdoğan'dan Irak yorumu: Belki de bir mezhep savaşına gidecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’ta yaşananların Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) unsurlarının bir olayı olmaktan öteye geçtiğini belirterek, "Şu an adeta bir mezhep çatışmasına, belki de bir mezhep savaşına gidecek." dedi.Trabzon Valiliği'ni...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Irak yorumu: Belki de bir mezhep savaşına gidecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’ta yaşananların Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) unsurlarının bir olayı olmaktan öteye geçtiğini belirterek, "Şu an adeta bir mezhep çatışmasına, belki de bir mezhep savaşına gidecek." dedi.

Trabzon Valiliği'ni ziyaretinin ardından çıkışta kendisini bekleyen vatandaşların yanına giderek onlarla bir süre sohbet etti. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, Babalar Günü dolayısıyla 3 çocuk tavsiyesini tekrarladı. Türkiye’yi 2023 yılında muasır medeniyetler seviyesine çıkarmada çok büyük merhaleler katedebileceklerini ifade eden Erdoğan, "Bizler bu inanç içindeyiz. Türkiye’deki siyasetten gelen başbakanlık göreviyle bunu yürütüyoruz. Tüm kabinedeki arkadaşlarla bu görevi yürütüyoruz. Ulaşacağımıza inanıyoruz. Son gelişen ekonomideki ortaya çıkan performans bize bunu gösteriyor. İnanıyorum ikinci ve 3. çeyrek ve bu yılın sonunda tüm 10 yılı başarıyla noktalayacağız. Ben sizlere de çok çok teşekkür ediyorum. Birliğimiz dayanışmamızın bizim için en büyük güç olduğunu bir baba olarak hatırlatmak istiyorum. Bir baba olarak bir şeyi daha hatırlatmak istiyorum. Aman 3 çocuğu annelerle beraber ihmal etmeyin diyorum. En az 3 çocuk." şeklinde konuştu.

“IRAK BELKİ DE MEZHEP SAVAŞINA GİDECEK”

Bir soru üzerine Irak’ta yaşanan gelişmelere de değinen Erdoğan, şunları söyledi: "Artık olayı Musul olarak değerlendirmekten öte bir süreç yaşanıyor. Artık olay tamamıyla bir Irak olayı haline geldi. Irak’ın genelinde hemen hemen tüm eyaletlerine doğru bu ateş sıçramıştır. Bu IŞİD unsurlarının bir olayı olmaktan daha da öte geçti. Şu an adeta bir mezhep çatışmasına, belki de bir mezhep savaşına gidecek. Ve burada iç ve dış tahrikler büyük rol oynuyor. Şu anda biz oradaki özellikle gerek başkonsolosluk mensuplarımızı, gerek TIR şoförlerimizi, gerekse diğer Türk vatandaşlarımızın hayatını çok çok önemsiyoruz. Bunun için de atacağımız adımlara çok dikkat ediyoruz. Maalesef içeride bazı siyasette sorumluluk bilinci içerisinde davranması gerekenlerin tahrik içinde olduklarını görüyoruz. Bu süreci ne yazık ki oradaki vatandaşlarımız yok farz ederek değerlendiriyorlar. Ve bize adeta tahrik ifadeleriyle yükleniyorlar. Tabi biz bu tahriklere gelemeyiz."

Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, şahsı, Genelkurmay Başkanı ve bakanlar ve MİT’in gelişmeleri yoğun bir şekilde takip ettiğini dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Burada öncelikli birincil adımımız, oradaki vatandaşlarımızı, kardeşlerimizi salimen ülkemize getirebilmektir. Biz bu olayın ulusal boyutta olmak üzere uluslararası boyutta olmak üzere de takibini yapıyoruz. Biliyorsunuz ben 3 gün içerisinde Joe Biden ile iki kez görüşme yaptım, uzunca bir görüşme. Evvelki akşam yaptığım görüşmede de kendileri de Sayın Başkan'la görüşme halindeydi, oradan çıkarak bu görüşmeyi yaptılar. Kendileriyle nelerin yapılabileceği hususunu görüştük. Tabi medyaya bazı şeyler yansıyor. Tabi bunların bu tür süreçlerde sağlıklı olduğunu konuşmak yanlış olur. Bunun yanında aynı şekilde komşu ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı şekilde İran ile arkadaşlarım görüşmelerini yapıyor. Yine Suud’la filan görüşmeler yapılıyor. Ve bu akşam döner dönmez geniş çaplı bir toplantı yapacağız ve konuyu değerlendireceğiz."

Telafer’deki son gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan, "Telafer gelişmesi hafife alınamaz bir gelişmedir. Malum Telafer’in ağırlıkta olduğu bir yapı var. Ve bu Türkmen kardeşlerimizin de yarıya yakını Sünni, yarıya yakını Şia’dır. Böyle bir durum orada da söz konusu. Orayı da yakın takipte bulunduruyoruz. Akşam döner dönmez arkadaşlarımızla toplantı yapacağız. Toplantıyla birlikte ne tür adımlar atacağız, bunların kararını alacağız. Arkadaşlarımız şu anda aldıkları bilgilere göre herhangi bir sıkıntı yok. Temennimiz bir an önce sağ salim dönmelerini sağlamak." diye konuştu.

AFİŞLE SOMA'YA DİKKAT ÇEKTİ

Başbakan Erdoğan, daha sonra yürüyerek Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Erdoğan, yol boyunca vatandaşları selamladı. Bu sırada bazı vatandaşlar Erdoğan’ın Babalar Günü'nü kutladı. Bir bayan, Soma’daki maden faciasına dikkat çekmek için evinin balkonuna üzerinde ‘Soma, 32 gün oldu, unutturma!’ yazılı afiş astı. Erdoğan, daha sonra belediye binasına geçti. CİHAN

Yorumlar