Erdoğan'dan Barış Kartalı yorumu: Geç oldu ama iyi oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2003'te ilk adımı atılan Barış Kartalı uçağının gecikmeli olarak Hava Kuvvetleri envanterine girmesini "Geç oldu ama iyi oldu" diye değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Barış Kartalı yorumu: Geç oldu ama iyi oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2003'te ilk adımı atılan Barış Kartalı uçağının gecikmeli olarak Hava Kuvvetleri envanterine girmesini "Geç oldu ama iyi oldu" diye değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan, Barış Kartalı Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı'nın Konya'da Hava Kuvvetleri envanterine giriş törenine katıldı. Erdoğan, burada yaptığı kısa konuşmada "Ülkemizin savunma gücünün artırılmasında önemli bir kilometre taşı olan bu tören vesilesi ile burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün gerçekten farklı bir gururu yaşıyoruz, geç oldu ama iyi oldu. Tabi ciddi bir erteleme ciddi aksamayı yaşadık bu süreç içersinde. 2003'te ilk adımı attık maalesef bizim dışımızda bazı sıkıntılarla bu süreç bugünlere geldi. Ama sonunda bu yıl sonu ve önümüzdeki yıl içinde teslimatlarla birlikte 4 uçağımızı da teslim alacağız. Böylece hava kuvvetlerimiz çok büyük bir güce erişmiş olacak. Geçtiğimiz 12 yıl içinde savunma sanayimize verdiğimiz önemi sizler çok yakından biliyorsunuz. Bir yandan savunma sanayimizi geliştirmek, milli savunma gücümüzü tahkim etmek için tüm imkanlarımız kullandık, kullanmaya devam ediyoruz." dedi.

Savunma sanayi ürünlerini tasarım teknoloji geliştirme üretim test ve kullanıma hazır hale getirme süreçlerinin çok uzun, zahmetli ve maliyetli olduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz kendi insanımıza kendi mühendislerimize kendi teknik firmalarımıza güvendik, onlara her türlü desteği sağladık. Bu doğrultuda kara, deniz ve hava sistemlerinde her alanda stratejik önemli projeler başlattık. bugün geldiğimiz yere baktığımızda verdiğimiz emeklerin tahsis ettiğimiz kaynakların karşılığını almaya başladığımızı görüyoruz. Donanmamız büyük ölçüde milli savaş gemileri ile donatıldı. Şimdi çıkarma gemimiz ile farklı bir güce ulaşmış olacağız. Askeri kara araçların tamamını ülkemizde üretir hale geldik. Uçaklarımızın modernizasyonlarını kendi imkanlarımızla gerçekleştiriyoruz. Atak helikopterinin üretimine başladık. Bugün ayrıca yeni bir imzayı daha da attık. Genel maksat helikopterleri ile ilgili 3.5 milyar dolarlık bir adımı bugün attık. Burada 109 helikopter inşallah TSK'ya katılıyor. İnsansız hava uçaklarımız geliştirme aşamalarını başarıyla tamamladı. Milli uydularımızı fırlatıyoruz. Deniz karakol uçaklarımız göreve başladı. İlk mili tasarım uçağımız olan Hürkuş gökyüzü ile buluşmuş durumda. çok yakında ülkemizin de üretiminde ortak olduğu bir başka büyük proje, A400M nakliye uçaklarının ilkini teslim alacağız." diye konuştu.

Savunma sanayinin hamlelerine önümüzdeki dönemde daha ileri teknolojiye dayalı projelerle devam edileceğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Kendilerine olan güvenimizi boşa çıkarmadıkları için savunma sanayisi müsteşarlığından özel firmalarımıza kadar bu süreçte sorumluluk üslenen herkese şükranlarımı sunuyorum. Devam eden ve yeni başlayacak projelerimizle 2023'te savunma sanayi alanında dışa bağımlılığımızı yüzde yüze yakın bir oranda ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu konu istikbalimizin ve istiklalimizin en önemli meselesi olarak görüyoruz. Bugün dünyadaki en önemli hava sistemlerinden biri olan havadan erken ihbar ve kontrol uçağını TSK'ya teslim ediyoruz. Bu uçaklar dünyada mevcut AWACS uçaklarına göre yeni nesil teknolojiler içeriyor ve üstün komuta kontrol yetenekleri ile öne çıkıyor. Barış Kartalı uçaklarımız hava kuvvetlerimizin hava savunma yeteneklerine çok önemli katkı sağlayacaktır. Birincisini teslim aldığımız dört uçaklık filonun ilk 3 uçağı bu sene, 4. uçak ise önümüzdeki sene hava kuvvetlerimizde göreve başlayacak. Uçaklarımızın yakın coğrafyamızın çalkantı ve istikrarsızlar içinde olduğu bir dönemde hizmete giriyor olmasını çok çok önemsiyorum. Yaşadığımız hadiseler ülkemizin korunmasında savunma yeteneklerinin her zamankinden daha fazla önem kazandığını gösteriyor."

Erdoğan, konu hakkında şu bilgileri aktardı: "Barış kartalı uçaklarımız TSK'nın gören gözü olacak, ülkemiz hava sahasına olabilecek her türlü tehdide karşı erken uyarı görevini yerine getirecektir. Günümüzün en ileri teknolojisi ile donatılmış uçaklarımızın geliştirilmesi ve üretiminde Türk savunma sanayinin etkin rol almış olmasından memnuniyet duyuyorum. Boeing firmasının ana yüklecisi olduğu proje kapsamında ülkemizin önde gelen savunma sanayi kuruluşları gerçekten önemli görevler üslendi. Havelsan firmamız görev bilgisayarı ve yer destek yazılımlarının geliştirilmesinde yer destek merkezi tasarımında sistem mühendisliği test ve değerlendirme faaliyetlerinde önemli yer aldı. TUSAŞ uçakların modifikasyonunda, MİKES firmamız elektronik destek tedbirleri sisteminin geliştirilmesinde görev üslendi. ASELSAN ve SEREC haberleşme sistemlerinin üretilmesinde vazife aldı. Bu firmalarımız dünyanın alanındaki en önemli projelerinde üslendikleri sorumlulukları başarı ile yerine getirerek imkanlarını kabiliyetlerini yetkinliklerini ispat etmişlerdir. Bu büyük projenin toplam bedelinin yüzde 50'den fazlası yatırım teknoloji transferi ve doğrudan projeye katılımla ülkemize geri kazandırılmıştır. Bu süreçte elde edilen tek birikim Barış Kartalı uçaklarının kullanım süresince ihtiyaç duyacakları teknik desteğin verilmesinde de ülkemize fayda sağlayacaktır. Aynı şekilde muhtemel ihracat projelerinde de bu birikimi kullanabileceğiz. Tüm bu çalışmalarla gayemiz yaşadığımız bu zorlu coğrafyada güvenlik ihtiyaçlarımızın gerektirdiği savunma teknolojileri için askerimizi kimseye muhtaç etmemektir. Bir kez daha TSK'ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bölgemizde barış istikrara katkı yapmasını diliyorum." CİHAN

Yorumlar