Erdoğan'dan Arınç'a cevap: Alakası yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki kararını eleştiren açıklamalarını eleştiren Bülent Arınç'a sert tepki verdi. Erdoğan, 'Benim söylediğim Anayasa Mahkemesi'nin anayasayı ihlal ettiğidir. Benim anayasayı tanımamamla alakası yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Arınç'a cevap: Alakası yok

Son Haberler Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki kararını eleştiren açıklamalarını eleştiren Bülent Arınç'a sert tepki verdi. Erdoğan, 'Benim söylediğim Anayasa Mahkemesi'nin anayasayı ihlal ettiğidir. Benim anayasayı tanımamamla alakası yok" dedi. 

Erdoğan, anayasayı kendisinin değil, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal ettiğini belirterek, "Bazı arkadaşlarının açıklamaları var ki hele çok üzücüdür" dedi. 

Erdoğan, Batı Afrika ziyareti dönüşü uçakta yaptığı açıklamalarda konuyla ilgili olarak şunları söyledi: 

"BEN ETMEDİM, ANAYASA MAHKEMESİ İHLAL ETTİ"

Cumhurbaşkanı cumhurun başı olarak da cumhurun dertlerini dile getirir. Bu çerçevede, Anayasa’ya bağlılığıma ilişkin bazı arkadaşların yaptığı açıklamalar var ki, bunlar da çok üzücü. Kusura bakmasınlar, Anayasa’ya bağlılık ile bu işin uzaktan yakından alakası yoktur. Evet ortada bir Anayasa ihlali vardır. Ama Anayasa’yı ihlal eden ben değilim, bu Anayasa Mahkemesi’nin karar merciinde olanlardır. Bu ihlali maalesef göz göre göre yapmışlardır.

Erdoğan, yurt dışı ziyareti öncesi yaptığı açıklamaların arkasında durarak şöyle konuştu: 

Yargı süreci bitti mi? Hayır. Siz daha süreç bitmemişken devreye giriyor, durumdan vazife çıkarmak suretiyle böyle bir adım atıyorsunuz. Kaldı ki Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı, daha önceleri, ‘Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz’ tezini savunan bir arkadaşımızdı. Kendisi ‘Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar her şeyin üstündedir, herkesi bağlar’ diyor. Anayasa ve yasa değişikliklerinde evet bağlayıcıdır ama, bireysel başvurularla ilgili olarak böyle bir şeyi öne süremezsiniz. Karar herkesi zaten bağlıyorsa, neden birinci mahkemeye tekrar gönderiyorsun? Birinci mahkeme kararında diretirse Anayasa Mahkemesi’nin verebileceği hiçbir karar yoktur. Nereye gider bu? O kişiler, isterlerse AİHM’ye gidebilirler. AİHM eğer Anayasa Mahkemesi’nin verdiği istikamette bir karar verirse, o da sadece tazminat bakımından bağlayıcıdır. Devlet de o tazminata itirazlarını yapar veya o tazminatı öder.

Kaldı ki sıradan bir olaydan değil, bir casusluk olayından söz ediyoruz. Bu, MİT’in Bayırbucak Türkmenlerine yönelik attığı bir adımı deşifre etme girişimidir. Buna kalkışmış olanlar, savcısıyla, askeriyle cezaevindeler. Hal böyleyken, neymiş, bu konuda alınan tedbir, düşünce ve fikir özgürlüğünü ihlalmiş. Bunun düşünce ve fikir özgürlüğü ihlaliyle ne alakası var? Medya mensubu her istediğini yapma özgürlüğüne sahip midir? Ortada, devletin istihbarat teşkilatının sırlarını ifşa etme; olayları çarpıtma, Türkiye’yi DAİŞ’e yardım eden bir terör örgütü gibi göstermeye kalkışma girişimi var. Efendim, ‘Bu beraat kararı değil, tutuksuz yargılanma süreci.’ Doğrudur. Kusura bakmayın da, başkalarına uygun görülmeyen bu tür tutuksuz yargılamalar, ülkenin güvenlik sırlarını tehlikeye atanlara karşı uygulanırsa, bunun altından kalkamazsınız. 

NE OMUŞTU ? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Afrika ziyareti öncesi havalimanında yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği karara sessiz kalacağını ancak saygı duymayacağını ve uymayacağını söylemişti. 

Bunun üzerine Bilkent Üniversitesi'nde 'Dünden Bugüne Türk Siyaseti' konulu konferansta konuşan Başbakan Eski Yardımcısı Bülent Arınç, Erdoğan'ın 'anayasayı tanımıyorum' dediğini varsayarak açıklamalarda bulunmuştu. 

BÜLENT ARINÇ NE DEMİŞTİ? 

Arınç konuşmasında şunları söylemişti: AYM kararları istesen de istemesen de herkesin kabul etmesi gereken kararlardır. Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum demek bu Anayasa mevcut oldukça çok geçerli bir söz değil. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı bu mevcut Anayasa’ya göre seçildi. Sayın Cumhurbaşkanı bunu kabul etti, halka gitti. Bu Anayasaya’ya göre and içti, and içerken ben farklı bir cumhurbaşkanıyım demedi, Leyla Zana gibi de yapmadı. Biz de kendisini ayakta alkışladık. Bu Anayasa’da yazdığı için rektörleri atıyor, Yargıtay’a, Danıştay’a üye seçiyor. 

Yorumlar